• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Piyasalar üzerinde Trump etkisi CAHİT SÖNMEZ

Piyasalar üzerinde Trump etkisi

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 19.05.2017, 00:00

Trump'ın Amerika başkanı seçildiğinde piyasalar üzerinde yaratacağı belirsizlik ve risk algısındaki değişimi kısmen tahmin edebiliyorduk. Seçim kampanyasında vaat ettikleri gerçekten uykudaki Amerikan ekonomisini uyandırmaya hatta ivmelendirmeye yetecek ölçüdeydi.
Piyasalar adına pozitif diyebileceğimiz tedbirleri uygulayıp uygulayamayacağı noktasında belirsizlik söz konusuydu.
Nitekim her geçen gün bu noktanın sonuna yeni bir soru işareti eklenince piyasalar aşırı dalgada kalmış kayık gibi bir sağa bir sola doğru yatmaya başladı.
Amerikan ekonomisini ivmelendirecek tabiki sonuçta FED'in faiz kararlarında doğrudan belirleyici olacak faktörlerin başında vergi paketi geliyordu. Paketin özünde hem kullanılabilir geliri yukarı çekecek gelir vergisi hem de yatırımları teşvik edecek kurumlar vergisi indirimleri yer alıyordu. Aynı zamanda vergi adaleti de öngörülüyordu.
Amaca ulaşmak için Trump, Amerika Vergi Eşitliği Reform Koalisyonu (RATE) ile ortak çalışma platformu da oluşturmuştu. Basit bir koalisyon demeyin, Ford, Boeing ve Verizon gibi Amerika'nın amiral gemisi firmalarından oluşuyor. Geçen hafta kapsamlı bir mektup gönderdiler Trump'a...
Vergi paketini desteklerini, vergi oranlarında düzeltme yapılmadığı takdirde Amerikan firmalarının uluslararası arenada rekabet edemez hale geleceklerini vurguladılar.

FED'İN İSTEDİĞİ RESİM

Trump kurumlar vergisini yüzde 35'den yüzde 15'e çekmeyi planlıyor. Firmalar ciddi nefes alacak planlanan oran gerçekleşirse... Bu durumda yeni yatırımlar ve maliyetlerde açılan marjlarla Amerikan firmaları yeniden bazı üretim merkezlerini ülke coğrafyalarına kaydırabilecekler. Bu da yeni istihdamlar anlamına gelecek.
Algoritmayı özetlersek...
Mali gevşeme sonucu üretim artacak, istihdam artacak, enflasyon yükselişe geçecek.
Tam FED'in faiz artırımı için istediği bir resim... İşte Trump'ın başkan olması ile çizdiğimiz resim satın alınmıştı piyasa aktörleri tarafından.
Gelin görün ki, Trump'ın politik tavır ve bürokrasi yönetimi hesapların şaşmasına neden oldu. Kalktı FBI Başkanını görevden aldı, Rusya'nın seçimlere müdahale edip etmediğini araştırmak için de eski FBI başkanlarından Mueller'i atadı.

GÜVENLİ LİMAN

Piyasalar ekonomik verileri, FED'in kaç tane ve ne zaman faiz artıracağı konularını bir kenara bıraktı, Trump'ın görevinden azledilir mi sorusunun yanıtını tahmin etmeye çalışıyor. Şu bir gerçek ki, azledilse ya da edilmese de dolar ve altın yıl içinde tercih edilir yatırım araçlarının başında gelecek.
Çünkü böylesine belirsiz bir ortamda piyasa aktörleri gelişmekte olan ülke paralarından ve menkul kıymetlerinden çıkıp güvenli limanlara park edecekler, altın, Amerikan tahvilleri gibi... Dolardan kaçmaları mümkün değil.
Altın alırken de tahvil alırken de dolar gerekiyor.
Son haftalarda hatırlayacağınız gibi piyasalarda artan oynaklığa dikkat çekmeye çalışıyorum. Dolar TL kuru Ocak ortasından bu yana yüzde 12,57'lik bant aralığında dalgalanmış. Borsa bile aynı dönemde sadece yüzde 9 bantta hareket etmiş.
Açıkça görülüyor bir terslik olduğu. Bu yüzden güvenli limanda kısa vadeyi atlatmak, Trump'ın durumunun netleşmesiyle yeniden pozisyonlar almak en doğru strateji görünüyor. Tekrar etmemde fayda var, uzun vadede rüzgarlar dolar lehine esiyor.
Mümkün olduğunca döviz cinsi borçlanmamak hayati önem taşıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA