• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
FED ne demek istedi? CAHİT SÖNMEZ

FED ne demek istedi?

cahit.sonmez@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 22.09.2017, 00:00

Federal Açık Piyasa Komitesi beklediğimiz gibi faizlerde bir değişikliğe gitmedi, yüzde 1-1,25 aralığında fonlama yapmaya devam etme kararı verdi. Göz önünde bulundurduğu parametrelerin, özellikle de enflasyonun bulunduğu seviyeler zaten faiz artırımına izin vermiyordu.
Dolayısıyla piyasaların Komite'den beklediği, bilanço normalleşmesine yönelik vereceği sinyallerdi. O da kısmen geldi.
Sinyalden önce Komite'nin genel değerlendirmelerine ve ileriye yönelik temel göstergelerle ilgili yaptıkları öngörülerine bakalım.
Komite istihdam alanındaki gelişmelerden genel anlamda memnun olduğunu özellikle belirtmiş basın açıklamasında...
İşgücü piyasasındaki genişlemenin güçlü bir şekilde devam ettiği, son birkaç ayda işgücüne katılımların sürdüğü vurgulanıyor.
Hatırlayacağınız gibi, FED 3 parasal genişleme programı sonrası normalleşmeye başlamak için işsizlik oranının yüzde 6,5 seviyesine inmesini hedeflemişti.
Şu an yüzde 4,4'lerde...
Yani koyduğu düzeyin 2 puan altına kadar inmiş durumda...
Bu gerçeğe rağmen, bir ay tarım dışı istihdam rakamı beklentinin çok az altında kaldı diye dolar değer yitiriyordu diğer para birimleri karşısında...
Şunu söylemeye çalışıyorum:
Piyasaların son aylarda yaptığı fiyatlama kesinlikle doğru ve sağlıklı değil. Tamamen "idare etme" stratejisine dayanıyor.
FED, 2008 krizi sonrası enjekte ettiği 3 trilyon doların üzerindeki dolar ile piyasa aktörlerini "likidite müptelası" yaptı. Onlar da güzel ve kolay karlara alıştılar.
Nereye kadar idare edersek kardır diyorlar ve bu yönde "kitle psikolojisi" oluşturup kitleleri de peşlerine takabiliyorlar. Yapacak bir şey yok, bir süre daha bu filmi seyretmeye devam edeceğiz. Biz konumuza geri dönelim...

YÜZDE 2'NİN ALTINDA

Asıl önemli olan, Komite'nin enflasyon konusundaki düşünceleri idi. Değerlendirmesi şöyle:
Gıda ve enerji dışı tüketici fiyatları yüzde 2'nin altında seyrediyor.
Piyasa bazlı enflasyonun telafi hızı da oldukça yavaş... Ancak orta vadede hedeflerle uyumlu bir patikaya gelecek vurgusu da yapılıyor. İşte likidite müptelalarının tutunduğu diğer bir dal da enflasyonun yüzde 2 hedefinin altında kalması. Nasılsa düşük enflasyonla FED şahinleşemez, biz de hisse senedi, altın ve emtialardaki pozisyonlarımızı koruyabiliriz hatta artırabiliriz düşüncesine sahipler...
Komiteye göre reel gayrisafi yurtiçi hasıladaki diğer bir deyişle büyüme oranındaki artış hızı ılımlı bir görüntü sergiliyor. Hane halkı tüketimleri ve firma yatırımları son çeyrekte biraz ivmelendi düşüncesi de ağırlık kazanmış Komite üyeleri arasında...
Gelelim Komite'nin öngörülerine...

ÜYELERİN ÖNGÖRÜLERİ

Yılsonu büyüme rakamını önceki tahminleri olan yüzde 2,2'den yüzde 2,4'e çıkarmışlar.
Ancak seneye büyüme hız kesecek ve yüzde 2,1 seviyesine gerileyecek. İşsizlik oranı beklentilerinde bir değişiklik olmamış, bu yıl sonunda yüzde 4,3 2018 yılında ise işsizlik oranının yüzde 4,1'e düşeceği öngörüsü yapmışlar. Çekirdek enflasyonda 2017 yılı tahminleri yüzde 1,5'e, TÜFE'de yüzde 1,6'ya çekmişler.
Ama 2018'de her iki enflasyon göstergesinin de yüzde 1,9'a kadar çıkacağını hesaplamışlar.
Her komite üyesinin yıllar itibarıyla federal fonlama oranının hangi seviyeye çıkacağı öngörülerinden türetilen nokta grafiğe göre 2017 yılı içinde bir 25 baz puanlık faiz artırım düşüncesi ağırlık kazanmış. 2018 ve 2019 yıllarında kafaları biraz karışık olmasa da kademeli artış konusunda pek şüphe görünmüyor.
Büyük olasılıkla faiz seviyesinin seneye ve sonraki birkaç yılda yüzde 2,5-3,5 bandına oturacak gibi görünüyor.
Ne yazık ki yerim doldu.
Komitenin Ekim ayında başlama olasılığı bulunan normalleşme sürecini ve bu çerçevede alacağı aksiyonu bir sonraki yazımda ele alacağım...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA