• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
2019, çalışma hayatına müjdeler ile geldi EKREM GÜLCEMAL

2019, çalışma hayatına müjdeler ile geldi

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 02.01.2019, 00:00

Yeni yılın ilk günlerini geride bırakır iken yılın tamamında tüm sigortalılarımıza, emeklilerimize, esnafımıza, işverenlerimize, sanayicimize, sağlıklı, huzurlu, bol kazançlı günler dilerim. 2019 yılının istihdamın daha fazla arttığı, iş kazalarının yaşanmadığı, kayıt dışının azaldığı, sosyal güvence içinde geçireceğiniz bir yıl olmasını dilerim.
Geçtiğimiz hafta çalışma hayatı için çok önemli bir hafta idi. Asgari Ücret Tespit Komisyonunun 2019 yılının asgari ücret rakamını tespit etmesinin akabinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Sayın Zehra Zümrüt Selçuk asgari ücrette, beklenenin üstünde, %26, 05 artış müjdesini;
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan ise 2019 yılında asgari ücret desteği ve istihdam teşviklerinin devam edeceği müjdesini işverenlerimize verdi.
Bu müjdelerin ardından 28.12.2018 tarihinde yürürlüğe giren 7159 sayılı Kanun ile de, Sosyal Güvenlik Kurumuna prim borcu olup 7143 sayılı Kanun kapsamında borçlarını yapılandıran ancak taksitlerini ödeyemeyip yapılandırması bozulanlara müjdeli haber geldi.
Önümüzdeki yazılarda, 2019 yılı için hayata geçen asgari ücret desteğini, istihdam teşviklerini daha ayrıntılı ele alacağız. Bu yazımızda öncelikle bu iki güncel konu ile ilgili bilgi verdikten sonra, geçen haftaki yazımızı okuyup devamını merak eden okuyucularımız için isteğe bağlı sigortalılık konusunu tamamlayalım.

2019 YILI ASGARİ ÜCRETİN HESABI

Bildiğiniz üzere geçtiğimiz hafta milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret tutarı belli oldu. Bir önceki yıla oranla % 26,05'lik artış ile 2019 yılında uygulanacak asgari ücret tutarı net 2 bin 20 TL olarak belirlendi.
Aşağıdaki tabloda asgari ücretin net hesabını ve işverene maliyetini görebilirsiniz. Ancak, bu tutar asgari ücret desteği ve istihdam teşviklerinden yararlanmamış rakam olup önümüzdeki hafta yazımızda bu konuya ayrıntılı olarak değinecek, istihdam teşviklerinin işçilik maliyetlerinde meydana getirdiği önemli azalmayı gözler önüne sereceğiz.

7143 SAYILI KANUN KAPSAMINDA YAPILANDIRMASI BOZULANLARA MÜJDE

28.12.2018 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 7159 sayılı Kanunun 11' inci maddesi ile 7143 sayılı Kanuna geçici madde eklenmiş olup ilgili madde ile yapılandırma başvurusunda bulunduğu hâlde ödenmesi gereken tutarları süresinde ödemeyerek yapılandırması bozulanların, ihlale neden olan tutarları, 2019 yılı Şubat ayı sonuna kadar, hesaplanan geç ödeme zammı ile birlikte, ödemeleri şartıyla yapılandırmadan faydalanmaya devam edebileceklerdir.
Ayrıca 7159 sayılı Kanun ile 7143 sayılı Kanun kapsamında 2018 yılı Aralık ve 2019 yılı Ocak ayında ödenmesi gereken taksitlerin ödeme süreleri, 2019 yılı Şubat ayı sonuna kadar uzatılmış olup yapılandırması bozulan veya taksit ödemelerinde sıkıntı yaşayan paydaşlarımız için kolaylık sağlanmıştır.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILIKTA ÖDENMESİ GEREKEN PRİMLER (2)

Geçen hafta isteğe bağlı sigortalılık konusuna başlamış, yazımızda isteğe bağlı sigortalılığın şartlarına, başvuru usulüne ve tesciline ilişkin önemli bilgiler vermiş idik. Bu hafta ise bu düzenlemenin geriye kalan önemli iki hususuna değineceğiz.
5510 sayılı Kanunun 82'nci maddesine göre belirlenen prime esas kazancın alt sınırı ile üst sınırı, sigortalı tarafından belirlenen prime esas aylık kazancın %32'sidir.
Başka bir deyişle alt sınır olarak brüt asgari ücret, üst sınır olarak da asgari ücretin 7,5 katı üzerinden bildirilen prime esas kazanç üzerinden hesaplanan tutardan prim öderler.
2019 yılı için bu tutar en düşük 818,69 TL, en yüksek 6.140,16 TL'dir.
Yatırılan bu primlerin %20 'si uzun vadeli sigorta kolları yani malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi, %12'si ise genel sağlık sigortası primidir.
İsteğe bağlı sigortaya başvuru yapan sigortalılar yukarıda belirttiğim oranlar arasında ödeme güçlerine göre prim tutarını belirleyerek ileride bağlanacak yaşlılık aylıklarının yükselmesini sağlayabilirler.

SÜREDEN SAYILMAZ

Prim tutarlarını değiştirmek isteyen sigortalılarımız bağlı bulundukları sosyal güvenlik merkez müdürlüklerine dilekçe vererek bu işlemi gerçekleştirebilecekleri gibi Edevlet uygulaması üzerinden online beyanda bulunmak suretiyle de prim tutarlarını değiştirebilirler.
Başvuru sırasında beyanda bulunmayan veya beyanın geçerliliği ortadan kalkan sigortalılarımızın beyanları asgari ücret üzerinden verilmiş sayılır.
Her aya ait primlerin takip eden ayın sonuna kadar Kurumumuza ödenmesi gerekmektedir. Burada sigortalılarımızın dikkat etmesi en önemli hususlardan birisi de ödemek istekleri aydan itibaren en geç 12 ay içinde hesaplanacak gecikme cezası ve gecikme zammıyla birlikte primi ödenen süreler sigortalılık süresine sayılır, 12 aydan sonra ödenen primler sigortalılık süresinden sayılmaz.
İsteğe bağlı sigortalı kapsamındaki sigortalılar prim borçlarını anlaşmalı bankalardan, E-devlet sistemi üzerinden ya da merkez müdürlüklerimizden öğrenerek anlaşmalı bankalar ya da PTT şubelerinden ödeyebilirler.
Ayrıca isteğe bağlı sigortalılarımız prim borçlarını www.sgk.gov.tr adresinden "E-SGK - VATANDAŞ
- Kart İle Prim Ödeme" bölümlerini takip ederek kredi kartı veya bankamatik kartı ile kolayca ödeyebilirler.
Sosyal güvenceli günler dilerim..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA