• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
2019 asgari ücret desteği nasıl uygulanacak? EKREM GÜLCEMAL

2019 asgari ücret desteği nasıl uygulanacak?

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 06.02.2019, 00:00

Öncelikle, bu ay sonu itibariyle kaçırılmaması gereken bir fırsatı hatırlatalım.
Geçtiğimiz yıl içinde 7143 sayılı Yapılandırma Kanunu'na göre SGK prim borçlarını yapılandırarak peşin tutarı/taksitlerini ödeyemeyen işveren ve sigortalılar için 28 Şubat'a kadar tekrar ödeme imkanı getirildi. Bu imkandan yararlanmayanların ise 28 Şubat'tan sonra yapılandırmaları bozulacak ve silinen gecikme cezası ve zamları tekrar tahakkuk ettirilerek cebr-i icra yolu ile tahsilatı sağlanacak.
2019 asgari ücret desteği uygulaması kanunlaştı
İlk defa 2016 yılında özel sektör işverenlerine yönelik olarak verilmeye başlanan 'Asgari Ücret Desteği'nin Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2019 yılında da devam edeceği açıklanmış idi.
Geçtiğimiz hafta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 7162 sayılı Kanun ile söz konusu desteğin yararlanma şartları ve tutarları belirlenmiş oldu.
Destekten faydalanmak için gerekli olan şartlarda daha önceki yıllara göre değişiklik yapılarak işyerinin çalıştırdığı işçi sayısına göre destek tutarlarında değişiklik yapılmıştır.

ASGARİ ÜCRET DESTEĞİNDEN NASIL YARARLANILIR?

Asgari ücret desteğinden yararlanmak için herhangi bir başvuru gerekmemekte olup tüm işlemler Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sistem üzerinden yürütülmektedir.
Ayrıca bir işyerinin devlet desteği ya da diğer teşviklerden yararlanması asgari ücret desteğinden faydalanmasını engellememektedir.
İşveren şartları taşıması halinde hem teşviklerden hem de asgari ücret desteğinden faydalanabilir.
İşverenler SGK E-Bildirge sistemi üzerinde yer alan 'Aylık Prim ve Hizmet Belgesi İşlemleri' menüsünden ne kadar asgari ücret desteği aldığının takibini yapabilmektedir.

ASGARİ ÜCRET DESTEK TUTARI 2019 YILINDA NE KADAR UYGULANACAKTIR?

Daha önceki yıllardan farklı olarak bu yıl asgari ücret destek tutarı işyerinde çalışan işçi sayısına göre farklılık göstermektedir.
İşçi sayısı belirlenirken 2018 yılı Ocak ila Kasım dönemlerinde uzun vadeli sigorta kollarından aylık prim ve hizmet belgeleri ile bildirimi yapılan 4/a kapsamındaki sigortalı sayısının ortalaması esas alınacaktır.
Buna göre 2018 yılı Ocak- Kasım aylarında ortalama sigortalı sayısı; beş yüzün altında olan işyerleri için günlük 5 TL, beş yüz ve üzerinde olan işyerleri için günlük 3.36 TL destek sağlanacaktır.

ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ KAPSAMINA GİREN İŞÇİLER NASIL BELİRLENİYOR?

İlgili kanuna göre 4/a kapsamında işçi çalıştıran özel sektör işverenlerce a) 2018 yılının aynı ayına ilişkin kurumumuza verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde prime esas günlük kazancı 102 TL ve altında bildirilen sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısını geçmemek üzere, 2019 yılında cari aya ilişkin verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısına, b) 2019 yılı içinde ilk defa bu kanun kapsamına alınan işyerlerinden bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısına göre asgari ücret desteği verilecektir. Yani asgari ücret desteğinden yararlanan çalışan sayısı belirlenirken 2019 yılı cari ay prim ödeme gün sayısı dikkate alınmakla birlikte cari aydaki prim ödeme gün sayısı 2018 yılının aynı döneminde günlük brüt 102 TL ve altında bildirilen prim ödeme gün sayısını geçemez.
Örneğin 2018 yılı Mart ayında günlük brüt 102 TL'nin altında bildirilen prim ödeme gün sayısı 780, 2019 yılı Mart ayında bildirilen prim ödeme gün sayısı 1.150 ise yararlanılacak destek tutarı 500 ün altında işçi çalıştıran işyeri için 780 x 5=3.900 TL olacaktır.
Destekten yararlanan işyeri toplu iş sözleşmesine tabi özel sektör işyeri ise 2018 prime esas günlük kazanç sınırı 102 TL değil 203 TL olarak uygulanacaktır.
Ayrıca 2018 yılı Ocak ila Kasım ayları arasında aylık prim ve hizmet belgesi ile 4/a kapsamında en az sigortalı bildirimi yapılan aydan daha az sigortalı çalıştıran işyerleri bu destekten faydalanamamaktadır.

MADEN İŞYERLERİNDE ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ

Bildiğiniz üzere maden işyerinde yeraltında çalışan işçiler için asgari ücret iki kat olarak uygulanmaktadır. Bu nedenle 'Linyit' ve 'Taş kömürü' çıkarılan işyerlerinde yeraltında çalışan sigortalılar için 102 TL günlük kazanç sınır 271 TL olarak uygulanacaktır. Ayrıca asgari ücret desteği bu işyerlerinde 2018 yılının aynı ayına ilişkin kurumumuza verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde bildirilen prim ödeme gün sayısının yüzde 50'sini geçmemek üzere uygulanacaktır. Örneğin 2018 yılı Şubat ayı 271 TL'nin altında bildirilen prim ödeme gün sayısı 7.200, 2018 Şubat ayı toplam prim ödeme gün sayısı 12.000 ise 2019 yılı Şubat ayında yararlanılacak destek tutarı 6.000 gün olarak hesap edilecektir.
Sosyal güvence içinde kalın...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA