• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
‘Sosyal Güvenlik Elçileri’ projesi EKREM GÜLCEMAL

‘Sosyal Güvenlik Elçileri’ projesi

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.04.2019, 00:00

Bildiğiniz üzere sosyal güvenlik; gelirleri ne olursa olsun, ülkede yaşayan herkesin, toplum huzurunu ve refahını bozan sosyal tehlikelerin verdiği zararlardan, primli ve/veya primsiz rejimlerin kullanılması suretiyle kurtarılmasını amaçlayan bir sistemdir.
Sosyal güvenlik kavramı ortaya atıldığı günden bugüne kadar dar anlamda ele alınmış, kişileri risklerin yarattığı ekonomik sonuçlara karşı gelir garantisi sunmak üzere sürdürülen politikalar ile yürütülmüştür. Ancak günümüze gelindiğinde sosyal güvenlik kavramı genişletilmiş ve rehberlik, korunma ve riskleri önleme kavramları da sosyal güvenlik politikalarının içine dahil edilmiştir.
Sosyal güvenlik anlayışının değişmesi ile birlikte Kurum olarak biz de bu kapsamda çalışmalar yürütmeye başladık.
Sosyal Güvenlik Kurumu olarak "Etkin Rehberlik Yoluyla Denetim" anlayışı benimsenerek gerçekleştirilen denetimlerde cezalandırmadan çok rehberlik hizmetlerinin verilmesi, işveren ve çalışanların karşılaşabilecekleri risklere karşı uyarılması ve eğitilmesi çalışmalarına hız verilmeye başlandı. Bu kapsamda atılan adımların belki de en önemlisi ise ilk olarak 2016 yılında hayata geçirilen "Sosyal Güvenlik Elçileri" projesi oldu.

ÇOCUK ŞENLİĞİ DÜZENLEDİK

İzmir İl Müdürlüğü olarak bu kapsamda rehberlik faaliyetleri ile gerek işverenlerimize gerek STK'lar aracılığı ile çalışanlara yönelik toplantılar düzenleyerek sosyal güvenlik kapsamında sağlanan haklar ve yükümlükler konusunda bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetlerine aralıksız olarak devam etmeye başladık. Özellikle sosyal güvenlik bilincinin oluşmasında geleceğimizin mimarları çocuklarımızın öneminin farkında olarak bu kapsamda çalışmalarımıza ağırlık verdik.
İl Müdürlüğü olarak, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile protokol imzalayarak her ay ilköğretim çağındaki 50 çocuğumuza, Buca Yerleşkemizde, sosyal güvenlik ile iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri vermeye başladık.
Yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında Türkiye'de ilk defa 2017 yılında "Sosyal Güvenlik Haftası Çocuk Şenliği" düzenleyerek farkındalık yaratma konusunda adımlar atmaya devam ettik.
Düzenli olarak yürüttüğümüz eğitimlerde çocuklarımıza sosyal güvenlik konusunda eğitici çizgi filmler izlettirilerek sosyal güvenlik kavramları ve sosyal güvenliğin önemi hakkında bilgiler verilmekte ve hikaye kitapları dağıtılmaktadır.
Ayrıca iş sağlığı ve güvenliği konusunda kullanılan materyaller tanıtılarak çocuklarımızın bunları kullanması sağlanmakta böylelikle çocuklarımızın sosyal güvenlik hakkında farkındalıklarının artması sağlanmaktadır.

ETKİN ROL OYNAYACAKLAR

Gerek toplumsal gerekse çalışma hayatında karşılaşılan sorunların birçoğunun eğitimle giderileceği inancına sahip olarak yarının iş insanı ya da çalışanı olacak olan çocuklarımıza verdiğimiz bu eğitimler ile sosyal güvenlik bilincinin toplumda yerleşeceğinin farkındayız.
Verdiğimiz eğitimler ile çocuklarımız sosyal güvenlik elçisi olarak gerek ailelerini gerekse çevrelerini sorgulamaya başlayarak onların da bilinçlenmesine katkı sağlamaktadır.
Evde anne babasının sigortalı çalışıp çalışmadığını, iş güvenliği konusunda önlem alıp almadıklarını sorarak öğrenmeye çalışmaktadırlar. Geleceklerini güvene almak için sosyal güvenlik sisteminin önemini öğrenerek kayıt dışı çalışmanın tehlikeleri ve zararları konusunda bilgilenerek ileriki yaşlarda bu bilinçle çalışmaya hayatına başlayacaklar. Böylelikle hem kayıtlı istihdamın artmasına hem de iş sağlığı ve güvenliği konusunda tedbirlerin alınmasında etkin rol oynayacaklardır.
Kurum Başkanlığımız tarafından hazırlanan kitap ve çizgi filmlere aşağıda vereceğim linklerden ulaşarak sizler de, sosyal güvenliğin "Toplumun Kumbarası" olduğunun farkına varan ve bu kapsamda bilinçli çocuklar yetiştirmek için katkı sağlayabilirsiniz. Sosyal Güvenceyle Kalın.
Kahraman KİT Serisi yayınlarına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

"http://www.sgk.gov.tr/wps/ portal/sgk/tr/kurumsal/basin_ odasi/yayinlar/kahraman_kit" Güven ve Yarışçı Çocuklar yayınlarına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

"http://www.sgk.gov.tr/ wps/portal/sgk/tr/kurumsal/ basin_odasi/yayinlar/sosyal_guvenlik_egitim_serisi"

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA