• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Çocukların ölüm aylığı bağlanması ve cenaze ödeneği EKREM GÜLCEMAL

Çocukların ölüm aylığı bağlanması ve cenaze ödeneği

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 15.05.2019, 00:00

Geçen haftaki yazımızda ölüm aylığı hakkında genel bilgiler vererek vefat eden sigortalının taşıması gereken şartlar ile anne ve baba ile eşlerin ölüm aylığından nasıl yararlanabilecekleri hakkında bilgiler aktarmıştık. Bu hafta ise vefat eden kişinin diğer hak sahipleri olan çocukların ölüm aylığından nasıl yararlanabilecekleri ve cenaze ödeneği hakkında bilgiler vereceğiz.

Çocuklara aylık bağlanma şartları nelerdir?

Ölen sigortalının çocuklarına aylık bağlanabilmesi için çocukların cinsiyeti, yaşı, malul olup olmaması, öğrenim durumu ve medeni hali gibi kıstaslar mevcuttur;

Erkek çocuklar için;

- Evli olup olmadıklarına bakılmaksızın erkek çocukların yükseköğrenim görmeleri halinde 25 yaşını doldurmamış olmamaları, ortaöğrenim görmeleri halinde 20 yaşını doldurmamış olmaları, herhangi bir eğitim kurumunda öğrenim görmemeleri halinde ise 18 yaşını doldurmamış olmaları

- Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmıyor olmaları,

- Kendi sigortalılıkları nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması gerekmektedir.

Kız çocuklar için;

- Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmıyor olmaları,

- Kendi sigortalılıkları nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması,

- Evli olmamaları veya evli olmakla birlikte sonradan boşanmış veya dul kalmış olmaları şarttır. Kız çocuklarına ölüm aylığı bağlanabilmesi için herhangi bir yaş ya da öğrenim durumu şartı bulunmamaktadır.

Yukarıda belirttiğimiz, Kanun kapsamında ya da yabancı bir ülke mevzuatına göre çalışmıyor olma şartı için 7103 sayılı Kanun ile bir düzenlemeye gidilmiş olup buna göre ölüm aylığı bağlanması talebinde bulunan çocuklardan 4/1-(a) kapsamında sigortalı sayılanlara;
18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yükseköğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurana kadar aylık bağlanmaktadır.
Aylık almakta iken 4/1-(a) kapsamında sigortalılığa tabi çalışmaya başlayan hak sahibi çocukların da yukarıda belirtiğimiz yaş ve öğrencilik nitelikleri devam ettiği sürece bağlanan aylıkları kesilmemektedir.

Malul çocuklar için;

Kurumumuzca Sağlık Kurulu kararı ile çalışma gücünü en az % 60 oranında yitirdiği tespit edilen malul çocuklara evli olup olmadığına, yaşına veya cinsiyetine bakılmaksızın ölüm aylığı bağlanmaktadır.

Malul çocuklara bağlanan ölüm aylıkları;

- Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaya başladıkları tarihi,

- Kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlandığı tarihi,

- Kanunun 94'üncü maddesine göre yapılan kontrol muayenesi sonucu Kurum Sağlık Kurulu kararı ile çalışma gücünü en az % 60 oranında yitirmediği tespit edilen çocukların yeni malullük durumuna esas tutulan rapor tarihini, izleyen ödeme dönemi başından itibaren kesilmektedir.

CENAZE ÖDENEĞİ NEDİR, NASIL ALINIR?

Cenaze ödeneği ilgili Sosyal Güvenlik Kanunumuzca vefat eden sigortalının ailesine bir defaya mahsus olmak üzere yapılan bir yardım olup 2019 yılı için bu tutar 4/a kapsamında çalışan sigortalılar için 716 TL.'dir.

Cenaze ödeneğinden yararlanma şartlarını ise şu şekilde sıralayabiliriz;

- İş kazası veya meslek hastalığı sonucu veya

- Sürekli iş göremezlik geliri, malullük veya yaşlılık aylığı almakta iken veya

- Kendisi için en az 360 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi bildirilmiş iken vefat eden sigortalının hak sahiplerine verilir.

Cenaze ödeneği kimlere ödenir?

Cenaze ödeneği sigortalının sırasıyla eşine, yoksa çocuklarına, o da yoksa ana babasına, o da yoksa kardeşlerine verilir.
Cenazenin bu kişiler dışında gerçek veya tüzel kişiler tarafından kaldırıldığının belgelenmesi durumunda, onaylanan tarifeyi geçmemek üzere (2019 yılı için 716 TL.) belgelere dayanan masraflar, masrafı yapan gerçek veya tüzel kişilere ödenir.
Sosyal güvence içinde kalın...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA