• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Muayene katılım payı EKREM GÜLCEMAL

Muayene katılım payı

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 26.06.2019, 00:00

Bildiğiniz üzere tüm vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerinden kesintisiz ve adaletli bir şekilde faydalanabilmesi adına 2012 yılında tüm vatandaşlarımız Genel Sağlık Sigortası kapsamına dahil edilmiştir. Gerek başkasının yanında ücretli olarak çalışan gerekse kendi nam ve hesabına çalışan kişilerin Sosyal Güvenli Kurumuna ödedikleri primlerin içerisine genel sağlık sigortası primi de yer almaktadır. Ancak bakmakla yükümlü olunmayan ve herhangi bir sosyal güvencesi olmayan vatandaşlarımız 2019 yılı için her ay 76.75 TL. prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden faydalanabilmektedirler.
Ayrıca ödene bu primlerin dışında bazı sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için, genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olduğu kişiler tarafından ödenecek bir diğer tutar 'muayene katılım payı'dır.
Katılım Payı Ödenecek Sağlık Hizmetleri Nelerdir?
Sağlık uygulama tebliğine göre katılım payı uygulanacak sağlık hizmetleri şunlardır.

- Sağlık Bakanlığı tarafından sözleşme imzalanmış, görevlendirilmiş ve yetkilendirilmiş aile hekimleri hariç olmak üzere ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi katılım payı,

- Ayakta tedavide sağlanan ilaçlar,

- Vücut dışı protez ve ortezler,

- Yardımcı üreme yöntemi tedavileri.

KATILIM PAYI TUTARI

Yukarıda bahsettiğim gibi Ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi katılım payı alınmakta olup alınacak katılım payının tutarı sağlık hizmet sunucusunun basamağına göre belirlenmektedir. Buna göre;

- Birinci basamak sağlık hizmeti sunucularında (Sağlık ocağı, Aile Hekimi, Kamu Kurum Tabiblikleri v.b.) yapılan hekim ve diş hekimi muayenesinden katılım payı alınmamaktadır.

- Bunların dışında kalan ikinci ve üçüncü basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında ise 5 TL katılım payı alınmaktadır. Katılım payları Sosyal Güvenlik Kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bunların bakmakla yükümlü oldukları kişiler için gelir ve aylıklarından, diğer kişiler için eczanelerce kişilerden, tahsil edilir.

- Özel sağlık kurumlarında ise katılım payı 12 TL olarak uygulanmakta olup Sosyal Güvenlik Kurumunda gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için gelir ve aylıklarından, diğer kişiler için sağlık hizmeti sunucusunca kişilerden, tahsil edilir.

10 GÜN İÇİNDE İKİNCİ MUAYENEYE DİKKAT

Vatandaşlarımız birinci basamak sağlık kuruluşlarına muayene olduktan sonra SGK'unca belirlenen kronik hastalıklar ve acil haller hariç olmak üzere, hastalıkları için 10 gün içerisinde aynı uzmanlık dalında farklı bir sağlık hizmeti sunucusuna muayene için giderse katılım payı tutarları 5 TL artırılarak tahsil edilmektedir.
Sosyal Güvence İçinde Kalın...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA