• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ELİF AKTUĞ

Kadınlar depresyonda

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 31.03.2015, 00:00
Şaşacak bir durum değil. Hatta sevindim çıkan sonuçları görünce. Sevindim çünkü beklediğim kadar yüksek değildi sonuçlar. Peki soru şu; ilaç kullanmak iyi mi değil mi? Ya da, antidepresan kullananlar, o şehirde depresyon olduğunu mu gösteriyor yoksa depresyonun kontrol altına alındığını mı?
Türkiye'nin antidepresan kullanma haritası çıkarılmış ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu sonuçları paylaşmış. İstanbul'da üç yüz bine yaklaşan bir nüfus varmış antidepresan kullanan. Yüzdeye vurunca sadece 2 gibi bir rakam çıkıyor. Gazete manşetleri İstanbul'u işaret etse de, İzmir İstanbul'un üzerinde. Güzel İzmirimizde yüzde 2,7 oranında, yani 117 bin kişi antidepresan kullanıyor. Ankara da İstanbul'un üzerinde. Antidepresan kullanımının çok olduğu şehirler için "daha stresli" demek doğru olur mu bilmiyorum. Listenin birincisi Eskişehir; yüzde 4,7 ile 38 bin kişinin ilaç kullandığını gösteriyor araştırma sonucu. Uzun zamandır özellikle İstanbul'un şehir olarak bir tedavi almasını gerektiğini söylüyorum. Bir yaşındaki veletten, koca amcalara, gazetecilerden doktorlara, öğretmenlerden trafik polislerine, ev hanımlarından muhtarlara kadar, herkes ama herkes depresyonda! Stressiz bir gün yaşanmıyor kentte.
Sonuç çok daha yüksek çıkmalıydı bana sorarsanız, antidepresan kullanmak, doktor bir teşhis koyduysa ve tedavi önerdiyse kaçınılmaz. Ancak kaç kişi yaşadığı gerginliğin farkında ve bunun için bir hekim kapısı çalıyor. Bir psikiyatrist dostum, tedavi olmak ve ilaç kullanmak için gelenlerden daha çok, stresinin farkında olmayanların tedaviye ihtiyacı olduğunu söylemişti.
Psikoloğa veya psikiyatriste gitmek medeniyet belirtisidir bir bakıma. Bizim memlekette diş hekimine bile, diş apse yapınca, iltihaplanınca gidilir. Yani son dakikada. Oysa belirli sürelerle yapılan check-up'ların içinde psikolojik testler de olmalı. Kan tahlili yaptırıyoruz, neremizde sorun varsa doktora gidiyoruz. Erken teşhisin önemini az çok kavradık. Depresyon teşhisi için de yapılması zorunlu doktor muayeneleri olmalı. Sadece hukuki bir takım işlemlerde, belli bir yaştan sonra gerek duyuluyor bu tarz testlere.
İki olgun insan evlenecekse mesela, bir psikolog ziyareti yapmak zorunda. Belli yaştan sonra evlenmek için akıl sağlığı şartı var. Tamam güzel, yerinde karar. Genç bir çift de evlenmek üzere başvurduğunda aynı testten geçmeli, bir yerde çalışmaya başlarken de. İzmir depresyonda görünüyor sonuçlara bakınca, oysa İzmir'de çıkan bu sonuç, nüfusuna bakacak olursak şahanedir. Aklı başında insan, depresyonda olduğunu bilir, hisseder ve gerekli adımı atar. Gönül ister ki, ilaca ihtiyaç duyulmadan depresyonlar atlatılsa, herkes mutlu ve huzurlu olsa. Rapordan çıkan sonuca göre kadınların erkeklerden daha fazla antidepresan kullanma sebebi, acaba erkekler midir? Buna bakmak lazım... Asıl ciddi sonuçlar burada kendini gösterecek...
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA