• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ELİF AKTUĞ

Doğum izni sinir bozucu!

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 02.07.2015, 00:00
Önce İngiltere karıştı, sonra Avrupa. Kadınları çileden çıkaran bir açıklama yapıldı, yine bir kadın tarafından. İngiliz Vogue dergisinin editörü Alexandra Shulman'ın yaptığı açıklama şöyle; anne olmak isteyen ve art arda doğuran kadınlar iki yıl kadar izin kullandıkları için çalıştıkları şirketleri zor durumda bırakabiliyorlar. Çileden çıkmaya ve atarlanmaya pek meraklı bir gurup kadın hemen karalama kampanyasına başladı, hatta öyle ki Alexandra'nın istifa etmesine kadar getirebilirler işi. Kadınlar, Vogue editörünü, anne ve çocuk düşmanlığıyla suçluyorlar! Peki Alexandra haklı olabilir mi? Hepinizi, tüm kadınları karşıma almak pahasına 'evet' diyeceğim, haklı olabilir. Doğum izni, doğurmamış kadınlar ve işyerleri açısından sinir bozucu olabilir. Kadının yasal hakkı üç aşağı beş yukarı benzeşiyor Avrupa ülkelerinde. Bizde de bir yıl kadar izin yapıyor doğuran kadın. Altı ay kadar doğum izni alıyor, sonra da ücretsiz izin hakkını kullanıyor. Etti mi 365 gün. Bu arada yerine de biri alınamıyor ancak bazı işyerleri geçici çözümler buluyorlar.

YA İKİ KEZ DOĞURURSA...
Shulman'ın iddiasında bir de kadının iki kez üst üste doğurması var ki, benim de sinirimi bozan bir konu bu. Kadın bir yıl izinli diyelim, işe dönüyor, birkaç ay takılıyor adapte süreci falan derken yine hamile kalıyor ve yine bir yıl çalışmayabiliyor.
Yasalar evli ve çocuklu kadınları her zaman gözetiyor, yazıldığı kadarıyla ama diyelim ki, bekar ve çocuksuz bir kadınsınız. Köle gibi çalışmaya mecbursunuz. Ücretsiz izin isterseniz verilmeyebilir çünkü öncelik her zaman erkeklerden ve çocuklu kadınlardan yana!
Anne olmak mutlaka dünyanın en güzel işi, anneler bile yaşadıkları mutluluğu tarif edemiyor evlatlarını kucaklarına aldıkları andaki. Ama anne olmak, hatta evlenmek; kadını başka bir statüye taşıyan ve kollayan bir durum; kabul etmek lazım.
Evlenmek de kutsal, kutsallığına lafım yok. Evlenen kadınla alakalı konuşulmaz mesela bizde, evlenmeden öncesi silinir atılır, evlilikle kadın temize çekilir. Diyelim bir miktar yaramazlık yapmıştı gençken, varlıklı bir erkekle evlenirse tamam; kraliçe gibi davranılır bir anda. İki yüzlü toplum, sadece bizimle alakalı söylemiyorum, bu büyük bir zaaftır toplumda; kadını alır, sütten çıkmış ak kaşık gibi camdan bir fanusa yerleştirir. Kadın boşandıysa, kadın evlenmediyse, kadının az önce bahsettiğim ikiyüzlü toplum tarafından onaylanmayan bir geçmişi varsa; yandı. Her an her saniye kendini kabul ettirmeye çalışmak, var olmaya çalışmak, kısaca çalışmak zorundadır. İş yerleri açısından bir değerlendirme yapamayacağım, ancak anne olan ve kariyerine devam eden kadın yatıp kalkıp haline şükretmeli... Fırsat varken de doğurdukça doğurmalı... Hayat doğurana güzel...


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA