• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ELİF AKTUĞ

Obama’nın veda konuşması

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 12.01.2017, 00:00

Siyasete ve dünya politikasına değinecek değilim. 44. başkan Barack Obama'yı sevdiğimi de söyleyemem;
ABD'nin dünyaya verdiği 'zararın' da farkındayım. Ancak geçen gece, Başkan Obama'nın yaptığı veda konuşmasından bahsetmem lazım. Çünkü bu konuşma hayatımda gördüğüm/duyduğum en güzel ve anlamlı 'yenilgi konuşmasıydı.
Demokratlar belki de uzun süre yeniden iktidar olamayacaklar, bunun bilincindeler.
Hilary Clinton'un büyük bir ekiple ve topladığı milyonlarca dolar bağışla yürüttüğü seçim kampanyasına karşın, tek başına mücadele veren Donald Trump, ABD'yi 45. adam olarak yönetecek. Cumhuriyetçiler sadece başkanlığı değil, senatoyu ve temsilciler meclisini de kazanmış durumda, yani Demokratların bir sonraki seçimde başarılı olma şansı çok az. Şu demek oluyor bu; 8 yıldır ülkeyi yöneten Obama ve partisi başarısız olmuştur. Seçimi kazanacağına kesin gözüyle bakılan Hilary'nin seçmende yeterli heyecanı oluşturamamasına bağlıyorlar bu kaybı. Sebep ne olursa olsun, sonuç değişmeyecek. Mülteciler, Müslümanlar, kadınlar, azınlıklar ve hatta engelliler konusunda aldığı tavırla çok eleştirilen işadamı Trump, dünyanın en etkili liderlerinden biri artık.

DOKUNAKLI BİR METİN

Peki, Barack Obama nasıl veda etti?
Belki de bugüne kadar yaptığı en güzel konuşmayla.
Chicago'da 54 dakikalık bir konuşma yapan 'eski' başkan, bir film sahnesini andıran 'kusursuz' konuşmasında, halkını, ailesini ve yardımcısı Joe Biden'ı onurlandırdı. Obama'nın konuşma metinlerini yazanlar çok başarılı kabul ediyorum ancak şunu da kabullenmek lazım, son derece etkileyici, akıcı ve inandırıcı konuşuyor.
Şu cümleler hafızalardan kazınmayacak, en azından ben asla unutmayacağım;
"Amerikan halkından başkanları olarak istediğim bir şey var. Bunu sizden 8 yıl önce de istemiştim. Kendinize inanın"

EN İYİ ARKADAŞIMSIN

Konuşmasında genç, yaşlı, herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini; vaz geçmemeleri, tekrar tekrar denemeleri ve işin peşini bırakmamaları gerektiğini söyleyen Obama, beklendiği üzere karısı Michelle Obama'ya da iltifat etti, "Sen, sadece karım ve çocuklarımın annesi değil, en iyi arkadaşımsın. Beyaz Saray'ı herkesin ulaşabileceği bir ev yaptın"...
Zaman zaman gözyaşlarına engel olamayan ve yutkunmakta güçlük çekerek konuşmasına devam eden Obama, kızlarına da şöyle dedi, "Sizin babanız olmaktan hep gurur duydum. Burada, bu spotlarına altında büyüdünüz.
Şimdi sizin bu kadar güzel, akıllı, başarılı, nazik ve çalışkan genç hanımlar olmanız, sizin babanız olmak beni çok gururlandırıyor." Bir veda konuşması, bir yenilgi konuşması bu kadar dik durarak yapılabilirdi.
ABD halkına ve dünyaya, doğal olarak bir miktar demagoji katılmış başarılarından da söz ederek, ülkeyi istikrarlı bir hale getirdiklerini de anlattı, gözümüzün önünde saçları kırlaşan başkan... Şimdi merakla, 45. adamın Beyaz Saray'da yapacağı ilk konuşmayı bekliyorum ve içimden bir ses, asla Obama gibi konuşamayacağını, dokunaklı ve teatral metinlerle halkına seslenmeyeceğini söylüyor. Obama ile birlikte romantizm akımı da bitti başkentte...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA