• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Soyer’in ‘iskansız’ Şato’su ERHAN GÜLENÇ

Soyer’in ‘iskansız’ Şato’su

erhan.gulenc@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 08.06.2019, 00:00
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve eşi Neptün Soyer’in konut olarak seçtiği Şato Restoran binasıyla ilgili çarpıcı bir gerçek daha ortaya çıktı. Soyer çiftinin tadilat yaptırarak yerleştiği binanın iskanının olmadığı öğrenildi

ERHAN GÜLENÇ

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin CHP'li Başkanı Tunç Soyer ve eşi Neptün Soyer'in eşsiz manzara ve botanik parkı gibi 4 dönüm bahçesi olan tarihi Şato Restoran binasını lojmana çevirmesine tepkiler sürerken bir skandal daha patladı.

İZİN BELGESİ YOK

Soyer çiftinin bazı duvarları yıkıp doğalgaz tesisatı bile döşettiği 3. derece arkeolojik SİT alanı üzerindeki binanın 'yapı kullanma izin belgesi' yani 'iskanı' olmadığı ortaya çıktı. Evet yanlış okumadınız, İzmir'in Büyükşehir Belediye Başkanı'nın yaşadığı konutun 'iskanı' olmadığı anlaşıldı.
Bu bina eski Başkan Aziz Kocaoğlu döneminde Başkanlık Konukevi'ne çevrilmişti. 2009 yılında bu dönüşüm için 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan izin alındığı ve tadilatın gerçekleştirildiği ancak daha sonra yapı kullanma izin belgesi alınmadığı ifade edildi.



SÜREÇ TAMAMLANMADI

Büyükşehir Belediyesi'nin o tarihteki tadilatın tamamlanmasının ardından yapılan çalışmaların koruma amaçlı imar planlarına uygun yapıldığına dair Kurul'dan rapor alıp bununla 'yapı kullanma izin belgesi' almak için Konak Belediyesi'ne başvurması gerektiği ancak bunun yerine getirilmediği belirtildi. Bir kentin imar planları konusunda en yetkili kuruluşu olan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin başındaki bir ismin yaşadığı binanın oturma izninin olmamasını 'skandal'dan başka hiçbir söz anlatamaz.

'İZMİR İÇİN ÇOK VAHİM'

Halkçı söylemlerle seçimi kazanan ancak ilk icraat olarak Şato'ya taşınan Soyer'in başı bu skandalla da çok ağrıyacak gibi duruyor.
Soyer çiftinin Şato'ya taşınmasının ardından süreci araştıran ve binanın iskanı olmadığını ortaya çıkaran Büyükşehir Belediye Meclisi'nin AK Partili üyesi Hüsnü Boztepe, "İnanılacak gibi değil. Bu İzmir için çok vahim bir durum.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı oturma izni olmayan bir binada nasıl yaşar? Burası 1950'li yıllarda Şark Kahvesi olarak yapıldı.
Aziz Kocaoğlu 2009-2010'da burayı Başkanlık Konukevi'ne çevirdi.
Burası için o dönem harcanan paranın 18 milyon lira olduğu belirtiliyor. Ancak, bu kadar yüksek bir harcamanın ardından bina için oturma izni alınmaması ve bu şekilde de içinde yaşanılmaya başlanması kabul edilebilir bir durum değil. Kenti maalesef bu kafa yönetiyor. Büyükşehir Belediyesi bu kafayla kentte binlerce konutun yenileneceği kentsel dönüşümü nasıl yapacak? Bu kentte çarpık yapılaşmanın önüne nasıl geçecek?" dedi.



'KENTİ BU AYIPTAN KURTARIN

Kentte Büyükşehir Belediyesi'ne ait birçok başkanlık konutu bulunduğunu ifade eden Boztepe, şöyle devam etti:

"Tunç Bey, Neptün Hanım'ı dinliyormuş. Bu nedenle Neptün Hanım'dan özellikle rica ediyorum. Lütfen eşinizi ikna edin daha oturma izni bile olmayan bir binada oturmaktansa 1. ve 2. Kordon gibi merkezi yerlerdeki başkanlık konutlarından birine taşının. Büyükşehir'in buralarda çok sayıda dairesi var. Hem Başkan Soyer, buralardan da çok rahat bir şekilde belediyeye bisikletle gidip gelebilir. Bu açıdan da hiçbir sorun yaşamaz. İzmir'i 'Büyükşehir Belediye Başkanının iskansız binada yaşaması ayıbından' kurtarın."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA