• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Gözler ihalelerde ERHAN GÜLENÇ

Gözler ihalelerde

erhan.gulenc@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 22.06.2019, 00:00

İzmir Büyükşehir Belediye eski Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun Ankara Çankaya'dan transfer edip genel sekreterliğe getirdiği Buğra Gökçe çok tartışıldı. İzmir iş dünyasından bazı isimlerin de destek verdiği Gökçe'nin İzmir'e gelişinin ardından Büyükşehir'deki ihalelerin önemli bölümünün Ankara kökenli firmalar tarafından alındığı yönünde eleştiriler yapıldı.
En tartışılan ihale ise, özel şart getirildiği için 'adrese teslim' olarak nitilendirilen Karşıyaka'daki opera binası ihalesiydi.
Gökçe bu iddiaları hep yalanladı.

VAHİM İDDİALAR ORTAYA ATILDI

Bugün manşetimizde tecrübeli muhabirlerimizden Metin Burmalı'nın imzasını taşıyan Kemeraltı'ndaki Balıkçılar Meydanı projesi ile ilgili çok çarpıcı bir haber var. İddialar vahim. Gökçe'nin zor duruma düşen yüklenici firmanın tamamlayamadığı işi belediye personeli ve malzemeleriyle tamamlattığı ve buna onay vermeleri için de personele baskı yaptığı öne sürülüyor. Ne tesadüf ki, bu haberde adı geçen firmanın da Ankara Çankaya kökenli olduğu belirtiliyor.

KARARI YARGI VERECEKTİR

Konu, belediye personeli bir yüksek mimarın şikayetiyle yargıya intikal etti.
Yargı bu iddialarla ilgili değerlendirmeyi yapacak ve en doğru kararı verecektir.
Bu olay bana belediyenin Sayıştay tarafından usülsüzlükler bulunan iki ihalesini hatırlattı. Birincisi İZBETON merkezli bir ihale. Büyükşehir, bir asfalt ihalesine çıkıyor ve bunu keşif artışıyla birlikte 77.1 milyon liraya belediye şirketi İZBETON alıyor. Ancak, bu ihale kapsamındaki bazı işler farklı bir isimle yeniden ihale etti ve bunu ise özel bir firmaya verdi.

17.2 MİLYON LİRA KAMU ZARARI

Benzer bir durum da Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nda yapılan alt geçitle ilgili yaşandı. Sayıştay'ın tespitine göre belediye bu altgeçit ihalesinde yer alan işleri farklı bir isimle ikinci kez ihale etti.
Sayıştay denetçisi bu nedenle içlerinde Buğra Gökçe'nin de yer aldığı bürokratlara oluşan kamu zararıyla ilgili 17.2 milyon lira zimmet çıkardı.
Böyle bir tablo varken Balıkçılar Meydanı projesiyle ilgili ortaya atılan bu son iddialar, gözleri yeniden Büyükşehir Belediyesi'ndeki ihalelere çevirecektir.

BAŞAK, SOYER'DEN 'KOORDİNATÖRLÜK' İSTİYOR

Sizlere dün bu köşede İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde yaşanan Mehmet Şakir Başak krizini anlatmıştım.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan'a çok yakın siyaset yapan Başak'ın Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in kendisine önerdiği Ege Şehir Planlama şirketinin yönetim kurulu başkanlığı görevini kabul etmek istemediğini dile getirmiştim.

SİYASİ BİR GÖREV TALEBİ

Başak krizinin arka planı biraz daha netlemeye başladı. Başak'ın konuşulduğu gibi daha aktif ve büyük bir şirkette görev istediği için değil Büyükşehir'de 'siyasi bir görev üstlenmek' istediği için teklifi kabul etmeye sıcak bakmadığı belirtiliyor.
Başak'ın önümüzdeki günlerde görüşeceği belirtilen Soyer'den belediyede 'koordinatörlük' veya 'danışmanlık' gibi siyasi içerikli bir görev talep edeceği ifade ediliyor.
Kulislerde Başak'ın yakın çevresine, "25 yıllık siyasi tecrübemle belediye ve kente daha fazla katkı sağlayabileceğim bir görev talep ediyorum. Bunu da Başkan Soyer'e ileteceğim" dediği öne sürülüyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA