• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Gaziemir ve Menemen’deki ‘kıvılcım’ İzmir’i yakar mı? ERHAN GÜLENÇ

Gaziemir ve Menemen’deki ‘kıvılcım’ İzmir’i yakar mı?

erhan.gulenc@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18.02.2020, 00:00

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, yerel seçim öncesi partisinin iktidara geleceği belediyelerde hiçbir çalışanı işten çıkarmayacaklarının taahhüdünü verdi. Ancak, başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere birçok CHP'li belediye, binlerce çalışanın işine son verdi.
İzmir'deki ilçe belediyelerinin bir bölümünde de çalışanlar kapı önüne kondu.
Yani seçim öncesi verilen sözün tam tersi yapıldı.

ARTIŞ DEDİ İNDİRİM BAŞLADI
Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz haftalarda da "2020 yılı için asgari ücret en az 2 bin 500 lira olmalıdır dedik. Hangi rakamı telaffuz ettiysek önümüzdeki süreçten itibaren CHP'li bütün belediyelerde asgari ücret net 2 bin 500 lira olacak" dedi...
İşte tam bu söylemin ardından İzmir'deki bazı CHP'li belediyelerde ücret indirimine gidildiği haberleri patladı.
Geçtiğimiz günlerde yazdım, Menemen Belediyesi seçim öncesi yapılan toplu sözleşmeyle maaşlarda ödeyemeyeceği bir artış yapıldığını belirterek, yüksek olan işçi maaşlarında indirime gitti.

CHP GENEL MERKEZİ BİLİYOR
Son olarak Gaziemir'de CHP'li Başkan Halil Arda, kendisinin törenle yaptığı toplu sözleşmeyi tek taraflı feshederek 200 memurun sosyal denge tazminatını 3 bin liradan 1100 lira civarına düşürdü.
Memurlar, dün eylem yaparak bu karara isyan etti. Bugün manşet haberimizde de bunun detaylarına yer verdik.
Benim iki belediyedeki bu maaş indirimiyle ilgili dikkat çekmek istediğim çok önemli bir nokta var...
O da, bu maaş indirimlerinin bizzat CHP Genel Merkezi'nin bilgisi ve onayıyla yapılması...

"BAŞKANLAR DİKEN ÜSTÜNDE"
Dün Başkan Arda ile telefonda konuştuk...
Arda, attığı tüm adımlarla ilgili Genel Merkez'e bilgi verdiğini, hatta bu konuyla ilgili hazırlattıkları bir yasa taslağını da CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve Grup Başkan Vekili Özgür Özel'e sunduğunu ifade etti.
Arda dedi ki, "Sayıştay Temyiz Kurulu, Haziran ayında aldığı kararla belediyelere, 'Memura sosyal denge tazminatı öderken devletin koyduğu limiti aşamazsın' dedi. Bu limit ise, 1368 lira. Oysa biz 3-4 bin liralara çıkmıştık. Bu karar kanun hükmünde.
O yüzden tüm belediye başkanları şu an diken üstünde. Kıvılcımı çakan ben oldum."

KIVILCIM YANGINA DÖNÜŞEBİLİR

Şimdi konuşulması gereken, çakılan bu ilk kıvılcımların ardından İzmir ve Ege'deki diğer CHP'li belediyelerde bir yangının başlayıp başlamayacağı... Çünkü gidişat böyle bir ihtimali gösteriyor... Biliyoruz ki, tüm belediyeler yüksek maaşlar nedeniyle zorlanıyor...
CHP Genel Merkezi, hem Menemen hem de Gaziemir'deki indirime de 'cevaz vermişken', Arda'nın tabiriyle 'diken üstünde' olan diğer CHP'li başkanlar da bunu fırsat bilip "Ben daha önce yükseltilen bu işçi maaşlarını ödeyemem... Ayrıca Sayıştay'ın kararı var, ben de memurlara verdiğim tazminatı düşüreceğim" derse ne olacak? İki belediyeye indirim için cevaz veren CHP yönetimi, diğer başkanlara "Sen dur" diyebilecek mi?
Bu iki belediyedeki indirimler, diğer belediye çalışanlarını da çok huzursuz edecek gibi gözüküyor...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA