• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İzmir’imizin şu sıkıntılı trafiği ERKİN USMAN

İzmir’imizin şu sıkıntılı trafiği

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 02.04.2015, 00:00
Bu satırların yazarı Volkan Kaflı, Anadolu Caddesi üzerinde Karşıyaka Devlet Hastanesi yakınında oturuyor. 15 yıldan beri Alsancak'taki işine toplu ulaşım araçlarını kullanarak gidiyor.
Volkan Kaflı "Her zaman da şahsi araçlar yerine toplu ulaşımın kullanılmasından yana oldum" diyor ve ekliyor:
"Ama geçen sene yaz aylarında yapılan ulaşım düzenlemesi ile ulaşımda inanılmayacak şekilde hatalar yapılmış ve maalesef ki herhangi bir düzeltme çabasında bulunulmamış."
***
Volkan Kaflı'ya göre; dünyada eşine rastlanmayacak bir şekilde halk toplu taşımadan adeta uzaklaştırılmaya çalışılıyor.
Gerek toplu ulaşımda gerekse yaya olarak İzmir'de yaşadığımız sıkıntı ve tuhaflıklardan hemen ilk akla gelenlerden bazılarını Volkan Kaflı şöyle sıralıyor:
* * *
* Anadolu Caddesi ve Altınyol üzerinde tarihin en yoğun trafiği yaratıldı.
* İki nokta arasındaki en kısa mesafe bir doğrudur. Ama Belediye ve Ukome insanların aktarma yapmaları için önce ters istikamette gitmelerini sonra da illa ki raylı sistemi kullanmalarını istiyor. Ama aktarma için özellikle Karşıyaka'da otobüs hatlarını doğru oluşturamıyor. Dolayısıyla tek otobüsle 15-20 dakikada gidilebilecek yolu aktarma sistemiyle 50 dakikadan kısa sürede gidilemez hale getiriyor.
* Karşıyaka Devlet Hastanesi-Alsancak Liman arası ulaşım Otobüs ile trafik durumuna göre 15/35 dakika arasında idi, artık 35/75 dakika arası. (inanın abartı payı yok)
* Dedebaşı-Soğukkuyu Trafik arasındaki mesafe (1 durak) yürüyerek 5 dakika, bu yol sabah saatlerinde otobüsle 20-30 dakika arası sürüyor.
***
* Yine özellikle Alsancak'ta, trafik ışıkları yayalar için çok uzun süre ile kırmızı yanıyor, yeşil ise çok kısa. Yollar iki parçalı olduğundan yarısını geçip diğer yarısı için tekrar yeşil yanmasını bekliyoruz. 10 adımlık mesafeyi 10 dakikada geçemiyoruz. Dolayısıyla insanlar artık beklemiyor, her fırsatta yola atlıyorlar.
* Anadolu Caddesi o kadar kalabalık ve tıkalı ki, ara yollarda caddeye çıkmaya çalışan arabaların kuyruğu ara sokaklarda dahi trafik yaratıyor.
* Eskiden ciddi bir trafik akışı sağlayan yollar, oluşturulan tren hattının yer üstünden gittiği yerlerde kapatıldı. Bu da ara sokak diyeceğimiz bazı daracık sokakları ana caddeye çevirdi.
***
* İzmir gibi modern ve sürekli hareketli olan bir şehirde 24 saat boyunca ulaşım düzenli ve daha sık olarak sağlanmalı. Örneğin gece Buca'dan Karşıyaka'ya son otobüs 24.00'de, ilk Baykuş tabir edilen gece otobüsü ise 02.00 de. Arada 2 saatlik boşluk var. Gece yarısı 2 saate yakın otobüs beklemek normal değil. İzban da geceleri belirli saatlerde ulaşım sağlamalı.
* Ulaşım ücretleri ile ilgili yapılan son zamla birlikte gerçek anlamda pahalı yolculuk yapılması sağlandı. Artık özel arabanızla Karşıyaka'dan Alsancak'a gidip gelmek, otobüs ile gidip gelmekten daha ucuz.
* Bu trafik ve ulaşım sıkıntılarını otobüs şoförlerine, trafik polislerine, ambulans şoförlerine, bir araştırma ile halka sormanızı çok isterdim. "Biz bir şey yaptık ama ne oldu?" diye bir sorun.
* Bu sistem gözlemlediğimiz kadarıyla bazı yerlerde örneğin Güzelyalı istikametinde olumlu sonuç verdi. Ancak kentin büyük kesiminde başarılı değil zararlı oldu.

küpe
Günah işleyen insandır, buna üzülen melektir. Bundan dolayı iftihar eden ise şeytandır.
Thomas Fuller
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA