• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Doktor dediğin açık sözlü olur ERKİN USMAN

Doktor dediğin açık sözlü olur

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 30.07.2015, 00:00
Bugünkü konuk Prof. Dr. Esat Orhon...
Doktorumuza sorduk:
"Spor sağlığa zararlı mıdır?"
Cevap: "Sizi kan ter içinde ve nefes nefese bırakan her türlü spor sağlığınıza zararlıdır. Bu biiir. Eklem, kas, kalp ve akciğerinizi zorlayan her türlü spor bu önermenin içindedir. Haftada 3 kez en az 45 dakika yapılan tempolu yürüyüş sağlığınıza yararlıdır. Bu ikiiii." Bu konuda "Tempolu yürüyüş nedir?" diye soranların alacağı cevap şöyle olacak:
"Yanınızdakiyle sohbet edebileceğiniz maksimum hızdaki yürüyüştür. Tıknefes olacak kadar hızlı yürüyüş değildir, tıngır mıngır vitrin gezer gibi yürüyüş de değildir."
"Peki sigaranın sağlıkla bağlantısı..."
Cevap: "Sigara sağlığa zararlıdır. Ancak, eğer dozunda içmesini biliyorsanız yarar sağlayabilir. Sigara içenlerin kalbini besleyen koroner damarlar daralmaya başlayacağından, erken yaşlarda kollateral by-pass damarları oluşur. Böylece kalp krizinden geberip gitme özgürlüğünüzü yine kullanmış olursunuz ancak bir farkla; Hayatında hiç sigara içmemiş birisi ilk kalp krizinden ölürken, dozunda sigara içmiş olanları kollateral damarlar hiç değilse ilk kalp krizinde ölüm riskinden kurtarabilir."
Bir soru: "Peki ya şu alkol meselesi?!"
Cevap şöyle: "Alkolün küpüne düşmezseniz, dozunda bırakırsanız yararlı olabilir. Burada sadece kırmızı şarabı kastettiğimi iyi anlayın. Rakının sağlığa yararı henüz tespit edilmemiştir. Sanıldığının aksine, anti-depresan dahi değildir. Yararlı olan tek alkol, günde bir kadeh kırmızı şarap olup, anti-oksidan ve kan sulandırıcıdır. Son söz: Sağlıklı yaşamın ön koşuyu nedir?" İyi kolesterolünü 65'ten yüksek tutabilenler, kalpten ve tansiyondan pek ölmezler. Ama her altı ayda bir kolesterol baktırmak için laboratuvara koşanların trafik kazası geçirme riskleri daha yüksektir. Yani uyanık olun ama takıntı haline getirmeyin."

hayattan

Bir süper öğrenci

Yaş 23... Adı: Desire Eylül Cannon.
Aynı anda Yaşar Üniversitesi'nde hem hukuk hem mütercim-tercümanlık okuyor, psikoloji bölümünde ise yan dal yapıyor.
Desire Eylül Cannon'ın babası Amerikalı, annesi Türk.
Ana dili Türkçe ve İngilizce'nin yanı sıra Fransızcayı birinci olarak bitirdiği Saint Joseph Lisesi'nde, İtalyancayı yabancı dil kursunda, Portekizceyi de Yaşar Üniversitesi'nde öğrendi.
Desire Cannon ilk üniversite tercihini Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'de kullandı ve laboratuvar ortamında kendini kötü hissettiği için yeniden sınava girdi ve Yaşar Üniverstesi'ni kazandı, Hukuk Fakültesi'ni tercih etti.
Desire Eylül Cannon hedefini şöyle açıklıyor:
"Önümüzdeki yıl 2 lisans diploması ve 1 lisans sertifikası ile mezun olacağım. Hayatımda yalnızca ders yok. Tiyatro ve çeviri topluluklarında da yer alıyorum, ayrıca latin dansları yapıyorum."

küpe
Tecrübe, çok pahalıya alınmamışsa iyidir.
T. Fuller

günün fıkrası

Kişiyi nasıl bilirsin?

Cezaevinde gardiyan iki mahkumla konuşuyordu. Bir aralık, "Yarın buraya Adalet Bakanı gelecek" dedi.
Bunun üzrine mahkumlardan biri merakla sordu:
"Ya! Ne suç işlemiş?"

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA