• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Domates güvesine dikkat! ERKİN USMAN

Domates güvesine dikkat!

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 01.07.2016, 00:00
İzmir ilinde 2009 yılından bu yana domateste önemli ekonomik zararlara yol açan ve mücadele edilmediği zamanlarda yüzde 100'e varan ürün kayıplarına sebep olabilen Domates Güvesi'nin (Tuta absoluta) aktif dönemi başladı.
Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Nursel Koçyiğit Tekalmaz, domates üreticilerini bu zararlıya karşı önlem almaları konusunda uyarıyor. Domates güvesinin, zarar potansiyelinin çok yüksek olduğunu hatırlatan Tekalmaz, bu zararlının açık alan ve örtüaltı domates yetiştiriciliğinde ana zararlı konumunda olduğunu belirtiyor ve şöyle devam ediyor: "Bu yüzden İl Müdürlüğümüz konu uzmanları domates yetiştirilen alanları sık sık tarayarak zararlının varlığını ve yoğunluğunu takip ediyor.
Yoğun olması beklenen bölgelerde ise olası zararların önüne geçmek için üreticilere uyarılar yapıyoruz." Akdeniz iklimine sahip yerlerde hızla çoğalan zararlı, seralarda yılda 10-12 döl verebiliyor.
1000 metre rakımın üzerinde aktivite gösteremediğini biliyoruz.
Bulaşık domates meyveleri ile başka alanlara taşınabilen zararlı, ayrıca fide dışında taşıma materyalleri ve taşıma araçlarıyla da yer değiştirebiliyor.

Ödemişliler bu iftar sofrasında buluştu

Ödemişli işadamı Ali Sedat Şenbaş ve babası İzmir eski milletvekili Erkut Şenbaş ile birlikte Beydağ ilçesinde Gençlik Hizmetleri tesislerinde verdikleri iftar yemeğinde AK Parti İzmir il teşkilatından gelen teşkilat temsilcileri ve AK Parti Ödemiş ilçe teşkilatından gelen misafirleriyle biraraya geldiler. Beydağ ilçesinde verilen iftar yemeğinde görüşlerini dile getiren geçtiğimiz dönem Milletvekili adayı Ali Sedat Şenbaş, "Parti teşkilatında adeta bir bütün gibiyiz. Bizler partinin neferleri olarak var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Son günlerde ise yaşanan gelişmeyle partinin Genel Başkanı ve Türkiye'nin Başbakanı olan Binali Yıldırım'ın çok güzel işler başaracağına bütün kalbimle inanıyorum" dedi ve sözlerini şöyle tamamladı:
"Binali Yıldırım, dün olduğu gibi yarın da Türkiye'yi ileriye dönük projeleriyle başbakanlık döneminde çağ atlatacaktır. Bizler AK Parti'nin neferleri olarak üzerimize ne görev düşüyorsa her zaman onu yapmaya hazırız" dedi.

Eski İzmir milletvekili Erkut Şenbaş ise, "Ramazan ayında bilindiği gibi paylaşmanın yaşandığı ve düzenlenen iftar yemeklerinin verdiği katkıyla tüm insanlarımız biraraya gelerek dostluklar ve kaynaşmalar bir kez daha tazeleniyor" diye konuştu.

Büyük Ova hayali...

İzmir Ziraat Odaları, Menemen Ziraat Odası'nın ev sahipliği ile UTAEM'de (Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi) "Toprağımızı Koruyalım" başlıklı bir toplantı düzenledi. Çok sayıda çiftçi ve sektör temsilcisinin katıldığı etkinlikte önemli kararlar alındı. Toplantının öncülüğünü yapan İzmir Ziraat Odaları Koordinasyon Başkanı İbrahim Erdallı yaptığı açıklamada, "Bu konuyu özellikle gündeme getirmek istedik. Çünkü tarımsal üretimin değerini korumak, dolayısıyla tarım topraklarımızı korumak hayati önem taşıyor. Burada kanun gerekli ama yeterli olmuyor. Toprakların sahibi üreticileri yerinde tutmak ve tarımsal nüfusun yaşlanmasını önlemek için tarım alanlarımızı korumak zorundayız" dedi ve ardından ekledi:
"Her şeyi devletten bekleyemeyiz. Öncelikle çiftçimiz bunu istemeli, kendisi bunu talep etmeli." Toplantınını ev sahipliğini yapan Menemen Ziraat Odası Başkanı Metin Karagöl de Kırsal yaşam ortamının modernleşmesi, tarımın genç nüfus için cazip hale getirilmesi, tarım topraklarını gelecek nesillere bırakabilmek için sınırları çizilmiş 'Büyük Ovalar'ın ilan edilmesi, sınırları çizilen tarım arazilerine etkili ve dinamik arazi kullanım planları yapılmasıyla tarım topraklarımızı koruyabileceğimizi anlattı.

Öyle babanın...

Hoca vaaz için kürsüye çıkmış. Düşünmüş taşınmış, aklına söyleyecek hiçbir şey gelmeyince, camidekilere:
"Ey cemaat" demiş ve devam etmiş: "Düşündüm taşındım, söz edecek hiç bir şey aklıma geelmedi." Hoca'nın oğlu cemaaat arasındaymış, atılmış hemen:
"İlahi baba!.. Kürsüden inmek de aklına gelmiyor mu?"
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA