• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Mezarlıklar birer “yol geçen hanı” olmamalı ERKİN USMAN

Mezarlıklar birer “yol geçen hanı” olmamalı

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 23.10.2016, 00:00

İnsanlar doğar, bir eve ihtiyacı olur; insanlar ölür, yine eve ihtiyacı olur.
Kabirler, Müslüman'lar için cennetten bir bahçedir.
Eve ulaşmak zor olduğu gibi, kabir almak da zordur.
Aile kabirleri ateş pahasıdır.
Münferit yer; cenazesi olana ucuz fiyatla verilen bir kabirdir. Ama buna ulaşmak zordur.
Türkiye'de sadece İstanbul Büyükşehir Belediyesi, "münferit yerde" zorluk çıkarmamaktadır

Mezarlık Yasası'na göre, mezarlık yapılmadan önce duvarlarının ve altyapısının baştan düzenlenmesi gerekir.
Ne var ki, İzmir'de bu şekilde bir mezarlık bulmak çok zor.
Yıllarca imamlık yaptıktan sonra emekli olan Mehmet Ali Koç'a sorduk:
"İzmir'de mezarlıkların durumu ne?"

Cevap özetle şöyle:

"20 yıldır eski bir imam olarak bu süre içinde yazdım.
Belediye başkanları oralı olmadı. Bornova'nın eski Belediye Başkanı Cengiz Bulut ve yardımcısı Ali Aykut bu konuda çalışma yaptılar. Naldöken'de 600 dönüm civarında bir Mezarlık Alanı Projesi gerçekleştirdiler.
Bu projeyi Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cengiz Utkan'a elden verdim. "Burası askeri alan" dedi ve işleme koymadı.
Doğanlar'da 200 dönüm civarında makilik bir alan buldum. Bu teklifi de dönemin Mezarlıklar Müdürü Hasan Önen'e götürdüm. Maalesef o da ilgilenmedi. Şimdi bir çare buldular. O da şöyle: 3 metre derinliği yığma tuğlayla örerek bu arsada 20 tane cenazeyi aynı anda defnetmek mümkün olacak.
Bu konu ile ilgili olarak Diyanet İşleri Başkanlığı onay verdi.
Bu sistemde cenazeler tabutla gömülecek. Tabut çürüyecek, 5 yıl bekleme olmadan üzerine aynı aileden başka cenazeyi gömmek mümkün olacak.
Bazı İslam aileleri, kadınların tabutla defnine, erkek cenazelerin de mezarı içi su dolu olması halinde ortalık çamur ise, bunların da tabutla gömülmesine izin vermektedir.
Mezarlıklar 'yol geçen hanı' olmamalı. Herkes bir kabre mutlaka gidecektir.
Onun için, devletin en büyüğünden küçüğüne kadar, ölüm ve mezarlık akıldan çıkarılmamalıdır.
Mezarlar dar ve kısa yapıldığı için, ikinci definlerde mezarlar kırılmakta, ayak basılmaktadır. Bu da çeşitli mağduriyetlere yol açmaktadır."

Kuşadası'nda şiir şöleni

Şair Kerim Özbekler, Kuşadası'nda geçtiğimiz pazar günü Ödemiş Halk Kütüphanesi Müdürü Şevki Kayaturan tarafından organize edilen "Şiir Şöleni"ne katıldı.
Özbekler, Türkiye'nin birçok ilinden şölene iştirak eden 50 şaire Söke Yazarlar ve Şairler Derneği adına Tülay Sarayköylü tarafından yayınlanan Sarızeybek dergisi ile Aydın Yazarlar ve Şairler Derneği adına Şükrü Öksüz tarafından yayınlanan Aydın Efesi dergisi dağıttı.
Katılımcılara ayrıca Nazilli ve Aydın'da yayınlanan çeşitli dergi ve gazeteler de dağıtıldı. Muharrem Ersal tarafından derlenip yayınlanan 64 sahifelik Bayan Şairler Aşk Şiirleri Antolojisi, Ali Kemal Sen'an'ın Aşk-ı Dubai ve "Fethiye'nin Düğün Günü" isimli romanları da dağıtılan değerli hediyeler arasındaydı. Hediyeler, katılımcılara diğer sürpriz hediyelerle birlikte bir zarf içinde takdim edildi. Şiir Şöleni'ne gelen bir kısım gazeteci-yazar ve şair ise "uykuda olduğu için" bu hediyelerden faydalanamadı"!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA