• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Bir Bayraklı klasiği: Deve Güreşi geliyor ERKİN USMAN

Bir Bayraklı klasiği: Deve Güreşi geliyor

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 06.01.2017, 00:00

Bayraklı Belediyesi, kent merkezinde yapılan en büyük organizasyon olan deve güreşlerinin ikincisine hazırlanıyor. Mart ayında 120 devenin katılacağı organizasyon, televizyon kanallarından canlı olarak yayınlanacak.
Bir Ege kültürü olan deve güreşlerine Bayraklı Belediyesi olarak sahip çıktıklarını dile getiren Başkan Hasan Karabağ, "Bu sene de vatandaşları muhteşem bir organizasyon bekliyor. Çocuğunu alan koşup gelsin" diyor.

TARİHİ

Bahaeddin Ögel "Türk Kültür Tarihine Giriş" adlı yapıtında "Bilindiği üzere deve yetiştirme Türklerin geniş bilgi ve tecrübe alanı idi. Orta Asya'da olsun, Anadolu'da olsun kervanların develerini Türkler temin ederdi. Anadolu'daki deve güreşleri de bu eski geleneklerin uzantısıdır" der.
"Develerin boğuşması dahi güzel bir seyirdir. Camuslar cengi, koç cengi, eşek cengi, köpek cengi, horoz cengi, hasılı nevruz günlerinde öyle temaşalar olur ki..." diye yazan Evliya Çelebi'nin Van ve Tebriz'de gördüğü deve boğuşması nevruz şenliklerinin bir bölümüdür.

Deve güreşinin tarihi 19. yüzyıl başlarına kadar dayanır.
O tarihlerde İzmir yönünden gelen kervanlar, eski adı Karapınar olan İncirliova ilçesinde konaklamaktaydı.
Konaklama sırasında yükü olmayan boşta olan develer birbirleriyle oynarlardı.
Bu durumu gören deve sahipleri, bu hareketlere karşı ilgi duyarak zamanla develerin birbiriyle oynamalarını güreş halinde organize etmeye başlamışlar ve bu oyunları bir gelenek haline getirmeye başladılar.
İlk zamanlarda deve sahiplerinin kendi aralarında iddia ile yaptıkları deve güreşleri, ilerleyen zamanlarda toplumların bir eğlence şekline dönüştürülmüş, adeta bir bayram olmuş.
Develer tıpkı diğer güreşlerde olduğu gibi pehlivan olarak adlandırılır ve cazgır tarafından anons edilirler.

AMACI

Deve güreşlerinin amacı, toplumsal bir dayanışma meydana getirmektir. Ayrıca bu güreşler topluma yararlı kuruluşların kurulmasını ve çoğaltılmasını sağlamaktır. Güreş develerine "Tülü" adı verilir. Bu deve, Buhur adı verilen çift hörgüçlü deveyle Yoz adı verilen tek hörgüçlü dişi devenin çiftleşmesinden meydana gelen erkek devedir. Güreş develeri de tıpkı atlar gibi soya dayalı olarak seçilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA