• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Amerika’da ölen İzmirli devenin heykeli dikildi ERKİN USMAN

Amerika’da ölen İzmirli devenin heykeli dikildi

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 20.01.2017, 00:00

Deve güreşleri, İzmir ve özellikle Manisa, Aydın ile Balıkesir'de vazgeçilmez kış eğlencelerinden birincisi...
Özellikle kışın son günleri ile bahar başında Ege'nin hemen hemen her il ve ilçesinde 'deve güreşleri' on binlerin ilgi ile izlediği gösterilerdir.
İzmir'de bu yılın ilk deve güreşleri önümüzdeki günlerde Bayraklı'daki 'özel seti'de gerçekleştirilecek.
Düzenleme Komitesi yetkilileri bu yılki müsabakalara 100'ün üzerinde deve katılacağını açıkladı. Bu ilginç deve güreşi gösterilerinin tarihi 1800'lü yıllara kadar uzanır.
İşte size o günlere kadar uzanan bir gerçek deve güreşi öyküsü...
1856 yılında Amerika'ya götürülen develerden beklenen verim elde edilemeyince, bunların bir kısmı hayvanat bahçelerine yerleştirilmiş, bir kısımı da başı boş bırakılmıştı. Meksikalı bir kızla evlenip de iki çocuğu olan deve yetiştiricisi Hacı Ali de cazibesinden bir türlü kurtulamadığı bu 'altın madeni'nin peşinden ayrılmamıştı.
Başından beri işin içinde olduğu halde, ikinci kafile ile Amerika'ya gidebilen Hacı Ali'nin yıllardır göremediği devesi ile karşılaşması ve yaşamını noktaladığı ülkede bıraktığı izler, serüvenlerinin anlatıldığı yazı dizisinde şöyle yer almıştı:
"Bir gün develerden birinin çölde kendi başına dolaştığı söylentisi kulağına çalındı.
Hacı Ali heyecanlanarak çöl ortasında onu aramaya başladı. Gerçekten, kum tepelerinin ardından bir deve çıkageldi.
Hacı Ali onu yanına çağırdı, deve sokuldu. Hacı Ali devenin boynuna kollarını doladı ve bir süre öyle kaldı. Aradığı altına kavuşamayan Hacı Ali şimdi Kolorado Çölü'nde yeri pek de belli olmayan bir mezarlığa gömüldü.
Fakat, Arizona eyaleti bu sevilmiş ve neşeli serüven sever için yerli taştan bir piramit dikmiş ve üzerine de bakırdan bir deve oturtmuştur.

Seferihisar'da günün konusu yine Gerence

Daha önce Sığacık Körfezi'ne kurulması planlanan orkinos balık çiftliğinin, Seferihisar'da yaşayan halkın, bölgede bulunan ekoloji örgütleri, sivil toplum örgütleri ve meslek odalarının eylemleriyle yeri değiştirilmişti.
Ne var ki, orkinos balık çiftliğinin kurulamadığı yere İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nce 8 bin 850 ton kapasiteli yeni bir balık çiftliği yapılması için ÇED raporu verilmesi de çevrede çeşitli tepkilere yol açtı.
İşte bu aşamada İzmir Milletvekili Müslüm Doğan sordu:
"Urla Gerence Körfezi'ndeki balık üretim tesisinin 9 kat büyütülerek Sığacık Körfezi'ne taşınmasının nedeni nedir?" "Yöre halkının itirazına rağmen, bu tesis ile ilgili olumlu ÇED raporu nasıl verildi? Yöre halkının itirazları neden dikkate alınmamaktadır?" "8 bin 850 tonluk yeni bir çiftliğin ikmali için açılacak yollar ve alanların doğal bitki örtüsü ve ormanlara vereceği zarar belirlenmiş midir? Bu konuda bakanlığınızın yürüttüğü bir çalışma var mıdır? Bu çalışmanın kapsam ve içeriği nedir?" "Balık çiftliklerinin toksin dolu olduğu ve ekositemi kötü etkilediği iddiaları doğru mudur? Bakanlığınızca balık çiftlikleri ne sıklıkla denetlenmektedir? Bu denetlemeler sonucu ne tür işlemler yapılmaktadır?"

laflama

Gelin ata binmiş. At tepmiş!
Uğur Mumcu ağabeyime nazire, 'Bunaldık ey halkım unutma bizi!'
Ayıya dayı diyeceğime yanlışlıkla teyze demişim. Ayıkla şimdi pirincin taşını!
Hayatım bir film şeridi gibi gözlerimin önünden akıp gitti. Sinemada uyuyakalmışım, iyi mi?
Makus talihin elinde oyuncak oldum. Kader böyle imiş, buymuş alın yazım!
Birisine birisine aşık oldum birisine. Rastlamak çok zordur sanal alemde böylesine!

İbrahim Ormancı'dan


günün fıkrası

Konferansta konuşmacının sözleri yeni bitmişti. Arkadaşlarından birine:
"Açık söyle, nasıldım?..." diye sordu.
"Valla dostum, ben sadece üç eleştiride bulunacağım." "Neymiş onlar?" "Bir kere okudun. Ama son derece kötü okudun. Üstelik metin de okunmaya değer bir şey değildi.
Bunun dışında da her şey mükemmeldi."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA