• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Zeytinlikler yok edilmesin ERKİN USMAN

Zeytinlikler yok edilmesin

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 08.08.2017, 00:00

Zeytin, son 10 yılda 90 milyon ağaçtan 173 milyon ağaca çıkıtı. Zeytinyağı üretiminin miktarı da ortalama 180 bin tonlardayken 2023 yılı hedefi 700 bin ton olarak belirlendi.
Son iki yılın ortalaması ise 165 bin ton. Zeytinyağının üretim değeri ise 600 milyon dolar.
2023'te hedeflenen 700 milyon ton üretimin ise bir karşılığı 3 milyon dolar olacaktır.
Bu ekonomik veriler insanoğlunun geçinme, beslenme, sağlık, güzellik kaynağı olarak dünya var oldukça insan sağlığı ve çevreye hizmet edecektir. Yani bunun bitmesi, tükenmesi diye bir şey yok.
Bugün bir zeytin ağacı binlerce yıl yaşayabiliyor.
Özetle, zeytin ağacı kutsaldır.
Dünyada belli bölgelerde yetişir. Ülkemiz de böyle şanslı bir bölgededir.
Binlerce yıl yaşayan ve ürün veren bir tek zeytin ağacı sanayiden de, madenden de değerlidir. Çünkü o sanayi yokken zeytin ağacı vardı.
Şu anda ekilebilir tarım alanları içindeki zeytinlikler yüzde 3.5 civarındadır. Bu yüzde 3.5'in kavgasını yapıyoruz.
Ülkemizde zeytin tarımı ile geçinen yaklaşım 750 bin aile var. Bu 3.5 milyon kişinin doğrudan geçim kaynağı. Gözardı edilmeyecek bir rakam...

EBSO Meclis Üyesi Nejat Özduran Üretim Reform Paketi'nde zeytin sektörü ile ilgili konuları bir süredir tartıştıklarını vurguluyor ve reform paketinde yer alan son şekle göre, Zeytinlik Sahaları Koruma Kurulu oluşturulduğunu, zeytinlik sahası olan her ilde vali başkanlığında 9 kişiden oluşan Kurul'un 6 üyesinin resmi kurum temsilcilerinden oluştuğunu belirtiyor.

Usta balıkçılar Teos'ta buluştu

Geçen yıl ilk defa Teos- Sığacık rotasında gerçekleştirilen Teos International Fishing Turnuva bu yıl seviye yükseltiyor ve "Tuna Masters Teos" adıyla ustaları yarıştırıyor. 21-24 Eylül tarihlerinde yapılacak turnuva için kayıtlar alınmaya başladı.
Murat İyriboz & Elvio Pennetti'nin organize ettiği ve Turkcell Platinum ana sponsorluğunda gerçekleşen Tuna Masters Teos Turnuva'da, usta balıkçılar profesyonel teknelerle balık avına çıkacaklar. Alaçatı ve Bodrum'da her yıl yapılan balıkçılık yarışlarının bir ayağı, yeni rota olarak geçen yıl ilk kez Sığacık'ta yapılmıştı. Diğer yarışlara göre en büyük balıkların yakalandığı 'TEOS International Fishing Tournament 2016' ile balıkçılık tutkunu işadamları Teos Marina'dan teknelerle Sığacık sularına açılarak oltalarıyla balık avlamıştı. "En büyük balık" ve "en fazla balık" yakalayanlara ödüllerin verildiği turnuvada geçen yıl para ödülleri 15 Temmuz şehitlerine bağışlanmıştı. www.tunamastersteos. com internet adresinden kayıt yapılabilen turnuva programına göre, 21-22 Eylül'de tekneler Teos Marina'ya yerleşecek.
Yapılacak toplantı ile yarışma kuraları açıklanacak ve yarışma alanı tanıtılacak. 23-24 Eylül'de saat 7.00'de balıkçılar denize açılacak. Saat 16.00'da oltalar sudan çıkarılacak. Saat 17.00'de tutulan balıklar tartılacak.
Saat 18.00'de hakem kararları açıklanacak. 24 Eylül saat 19.30'da ödül töreni ve kutlama yemeği yapılacak.

Altın Yunus Sanat Atölyeleri yoğun ilgi görüyor

Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı ve Altın Yunus iş birliğinde düzenlenen Altın Yunus Sanat Atölyeleri, Çeşme'nin sanat yaşamına renk katmayı sürdürüyor.
5. dönemi 1 Ağustos'ta başlayan "Çeşme Altın Yunus Sanat Atölyeleri"ne DYO Resim Yarışması'nda ödül alan veya eserleri sergilenmeye değer bulunan sanatçılar;
Hasan Kıran, Merih Yıldız, Esra İlbeyli, Semih Çınar, M.Fatih Gök ve Coşgu Ateş katılıyor. Baskı ve resim sanatında usta 6 sanatçının atölye çalışmaları 18 Ağustos'a kadar devam edecek.
15 Haziran'da başlayan ve 6 dönem halinde 24 sanatçının katılımıyla gerçekleşecek atölye çalışmaları, her dönem farklı sanatçıların katılımıyla 10 Eylül'e kadar devam ederken, resim atölyesinde çalışmalarını sürdüren tüm sanatçılar Altın Yunus Çeşme'nin misafiri olarak ağırlanıyor.
Altınyunus Sanat Atölyeleri, her gün sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA