• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kırsal kalkınma öncülük bekliyor ERKİN USMAN

Kırsal kalkınma öncülük bekliyor

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.08.2017, 00:00

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyelerinden Haluk Tezcan'dan ilginç bir görüş...
Tezcan, İzmir'in üçüncü büyükşehir olmasına rağmen tarımsal potansiyeli itibarıyle desteğe ihtiyacı olduğunu söylüyor ve ekliyor:
"Sanayileşme ile birlikte fabrikaların kentlerde yoğunlaşması ve büyük şehirlerin güçlenmesi, zamanla tarımı ikinci plana itmiştir. Oysa, gelişmiş ülkelerin durumunu incelediğimizde, kırsal yaşamın da kentsel yaşam kadar önemsendiğini ve tarım politikalarının ekonominin değerli bir parçası olduğunu gözlemliyoruz."

***

Birçok ülkede kırsal kalkınmanın güçlendirilmesi için uygulanan politikaların küresel ekonomideki paylarını arttırdığını vurgulayan Haluk Tezcan devam ediyor:
"Sahip oldukları toprak alanların küçüklüğüne rağmen, Hollanda'nın ve İsrail'in başarısını hepimiz biliyoruz. Ülkemiz, tarım ürünleriyle küresel ihracatta söz sahibi olabilme hususunda çok daha önemli avantajlara sahiptir." Haluk Tezcan. potansiyellerni doğru değerlendirmek ve stratejilerini doğru kurgulamak zorunda olduklarını dile getirirken de bir gerçeği vurguluyor:
"Bunun için de kırsal kalkınmamızı hızlandırmalıyız. Bugün Avrupa Birliği ülkelerinin köy dediği bölgelerin adeta cennetten bir köşe olduğunu görüyoruz.
İşte bizim de köylerimizi benzer seviyeye getirmemiz, verilen destekleri verimli kullanmamız oldukça önemelidir."

***

Tezcan, İzmir'in coğrafi özellikleri ve konumu itibarıyle dikkat çekici bir kent olduğunu ifade ediyor ve konuyu şöyle noktalıyor:
Ülkemizin Batı'ya açılan kapısı olan İzmir, kırsal kalkınma konusunda da küresel ölçekte bir marka şehir olma potansiyeli taşımaktadır. Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde yürütülen projeler, kurulan kooperatifler bunun göstergesidir. Baktığımızda, İPARD kapsamında sağlanan hibe teşviklerle, tarım, hayvancılık, hayvansal gıda ürünleri alanlarında faaliyet gösteren işletmeler desteklenmektedir."

BEDELLİ ASKERLİK BEKLEYEN GENÇ

Haki Zorla, İzmirli bir genç.
5 yıllık evli ve bir kız çocuğu var.
Şimdi askerlik kapıda. Almış eline kalemi ve ilgi ile okunacak bir mektup döşemiş. Bu çağlardaki gençlerimizin ortak sorunlarını dile getiren mektubu okuyalım ve sonra karar verelim:
Değerli büyüklerim Ben 29 yaşında askerliğini evlilik ve maddi durum nedeni ile yapamamış Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım. Evliyim ve 5 yaşında bir oğlum var. Eşim çalışmıyor ben ise özel sektörde giyim mağazasında mağaza müdürü olarak çalışmaktayım. ve 15 bin TL borcum var. Askere gidersem aileme maddi ve manevi açıdan destek olabilecek bakacak kimse yok (Babam emekli olduğu için aldığı maaş ancak kendisine yetmektedir ). Şu an kirada oturuyorum. Askere gidersem 15 bin TL borç + kira + fatura + ev masrafları ve sağlık giyim gibi masraflarımı karşılayabilecek ne anne babamın gücü var, ne de benim kenarda birikmiş bir maddi gücüm var. Devletin vermiş olduğu 300 TL civarı asker ailesi yardımı ile kirayı mı ödeyelim, faturaları mı ödeyelim, eve gıda alışverişi mi yapalım, borçları mı ödeyelim? Yoksa askerde olan bana harçlık mı ayırayım. Aynı zamanda bütün bunlara ilaveten 1 sene sonunda yani askerden döndüğüm zaman bu şartlarda işim de olmayacak ve özel sektörde yana yakıla iş aramak zorunda kalacağım. Bütün bunları göz önünde bulundurarak bu şartlarda ailem dağılma noktasına gelir. Devletimin bana ve benim gibi zor durumda olan ailelere bedelli askerlik çıkarıp ailelerin huzurunu temin etmesi ve dağılmaktan koruması gerekmez mi? Devlet büyüklerimizin bu çığlıkları duyması ve sesimize kulak vermesi gerekmez mi? Ben kimseden para istemiyorum.
Kimseden para da dilenmiyorum.
Emeğim ile para kazanıp aileme bakıyorum. Sadece tek istediğim bedelli askerliğin çıkarılması.
Lütfen sesimizi duyup bize destek olun ve bedelli askerlik çıkması için gerekli yerlere sesimizi duyurun.
Saygılarımla
Haki Zorla

SAATİ KİM GERİ ALACAK?

Dursun, saatlerin geri alınacağını duyunca, evdeki saatleri toplayıp Saatçi Temel'e gider:
- Ula Temel, saatler geri alınacakmış.
Biz de evdeki saatleri senden satın aldığımız için sana getirdik. Bunları geri alacaksun da!
Temel kendinden emin bir şekilde yanıtlar:
- Öyle yağma yok. Ben de duydum ama, sadece 1 saat geri alınacakmış. 1 tanesini alırım, diğerlerini almam...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA