• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Bayramda çalışana 2.5 yevmiye parası FARUK ERDEM

Bayramda çalışana 2.5 yevmiye parası

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 26.06.2016, 00:00
Önümüzdeki ay 4 Temmuz öğleden sonra başlamak üzere 3.5 gün Ramazan Bayramı tatili yapılacak. Özel sektör çalışanları bu 3.5 günlük resmi tatilde çalışmak zorunda değil. Fakat bazı sektörlerde iş gereği üretimin devam etmesi gerekiyor, dolayısıyla mesai yapılıyor. Bayramlarda çalışıldığında işçilere ödenecek ücretler de katlamalı oluyor. Bu ücretlerin takip eden ay başında çalışanlara ödenmesi gerekiyor.
Okurumuz Mustafa KARASU da bayramda çalışacaklarını belirterek şunları soruyor:

Ramazan Bayramı'nda 2 gün çalışacağım. Bizler bazen akşam mesaisine de kalıyoruz. Bayramda çalışıp hem de mesaiye kalırsam ne kadar ücret ödenmesi gerekiyor?

Mustafa Bey hemen söyleyelim. Bayramda çalışacağınız her gün için iki yevmiye alacaksınız. Eğer söylediğiniz gibi akşamları da fazladan mesai yaparsanız bu kez çalıştığınız her saat için de yüzde 50 fazlasıyla paranızı alacaksınız.
Sadece dini bayramlarda değil, tüm resmi tatillerde çalışanlar için bu kurallar geçerli. Ülkemizde bir takvim yılı içinde 14.5 gün resmi tatil bulunuyor.
Hükümetler zaman zaman idari izinlerle bayram izinlerini 9 güne çıkarsa da, resmi tatil zamanı değişmiyor. Bu sene de kamu çalışanları Ramazan Bayramı'nda 9 gün tatil yapacak. Ancak mesai gerektiren resmi tatil 3.5 gün.
Bayramlarda çalışmayan bir işçi, o günlerin normal yevmiyesini alıyor.
Çalışınca buna ilaveten bir yevmiye daha ödeniyor.
Örneğin net aylık ücreti 1.500 lira olan bir işçinin 3.5 gün bayramda çalıştığını varsayalım.
Günlüğü 50 lira olan bu işçinin bayramda 3.5 gün alacağı fazladan mesai ücreti 175 lira olacak. Yani ay sonunda maaşı net 1675 lira olarak ödenecek.
Mustafa Bey gibi fazla çalışması da bulunursa, yani haftalık 45 saatin üzerinde bayramda fazladan çalışmışsa bu saatlerin parası yüzde 50 fazla olarak ödeniyor. Bu paralar ödenmez ise işçiye haklı fesih ile tazminat hakkı doğuyor.
Böyle bir şey başınıza gelirse mutlaka ALO 170'e bildirin...

9 GÜNLÜK TATİLİN MESAİSİ

Hükümetin bu bayramda kamu çalışanları için tatili hafta sonlarıyla da birleştirerek 9 güne çıkardığını söylemiştik.
Yani 4 Temmuz Pazartesi günü öğleden önce ve 8 Temmuz Cuma gününü idari izin olarak açıkladı. Bu izin özel sektör çalışanları için bir mesai hakkı getirmiyor. Yani Pazartesi öğleden önce ve Cuma günü çalışan özel sektör işçileri için yukarıda anlattığımız bayram mesaisi hakkı olmuyor. Sadece 3.5 günlük bayram tatilinde mesai oluyor.

SGK BU SORUNU ÇÖZER

Evimde 10 günden az ev işlerinde kadın çalıştırıyorum. Daha önce çalışan kadını çıkartıp yeni birisini başlattım. Önceki çalışanın çıktığına dair belgeleri SGK'ya verdim. Buna rağmen kayıtlarda çıkmamış görünüyor. SGK'ya gittim, sistemden çıkartamadılar. Şu anda yanımda çalışmadığı halde 2 çalışana prim ödüyorum. Bu sorunu nasıl çözebilirim? Yasemin GÜRSES

Yasemin Hanım bu sizin değil artık SGK'nın sorunu. 'Sistem çalışmıyor' diye işlem yapmamaları doğru olmamış.
Sanırım bir yanlış anlama var. Siz gerekli belgeleri ve başvuruyu yaptığınıza göre artık SGK'nın bu çıkış işlemini yapması lazım. Hangi şehirde olduğunuzu yazmamışsınız, ama Çalışma Bakanlığı yetkilileri ve Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri bununla ilgileneceklerdir.
Biz sorunu buradan duyurmuş olalım.

GURBETÇİNİN EMEKLİLİK HAKKI

21.08.1965 doğumluyum. Norveç'te işe başlama tarihim 1 Aralık 1988. Türkiye'de ilk işe başlama tarihim 15 Mayıs 1993. Yurt dışında işe başlamanın Türkiye'de de sigorta başlangıcı olarak kabul edilmesiyle ilgili bir torba yasa çıktı. Fakat Norveç buna dahil değilmiş. Ne yapmam lazım? Sinan TORTUM

Torba yasayla gerçekten önemli bir hak getirildi. Fakat orada belirtilen ifadede "özel hüküm bulunan ülkelerdeki sigortalılık sürelerini borçlananların akit ülkede ilk defa çalışmaya başladıkları tarih ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilecektir" deniliyor. Yaptığımız anlaşmalarda 'özel hüküm' bulunan ülke sayısı da şimdilik 18... Dolayısıyla her ülke için geçerli olmuyor. Bu ülkeler şunlar: Almanya, Çek Cumhuriyeti, Kanada, Arnavutluk, Fransa, Kebek, Avusturya, Gürcistan, KKTC, Azerbaycan, Hırvatistan, Lüksemburg, Belçika , Hollanda, Makedonya, Bosna Hersek, İsviçre ve Slovakya. Dolayısıyla sizin ilk sigorta tarihiniz 1993 olarak kabul edilecek. Ancak Norveç'teki çalışmalarınızı borçlanmanız mümkün.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

05.11.1970 doğumluyum. 11.01.1990 tarihinde sigortalı oldum. 6 binden fazla günüm var. Ne zaman emekli olabilirim? Halil KART

25 yıl 52 yaş ve 5525 prim günü şartlarınız var. Yılınız ve prim gün sayınız tamamlanmış. Yaşınızın dolmasını bekleyeceksiniz. 05.11.2022 tarihinde emekli olursunuz.

28.07.1963 doğumluyum. 10.05.1989'da sigortalı oldum. 3.900 günüm var. Sigortadan sonra 2 çocuğum oldu. Borçlanıp emekli olabilir miyim? Yeşim KIRAN

20 yıl 45 yaş ve 5.300 gün şartlarınız var. Yılınız ve yaşınız tamamlanmış. Priminiz eksik görünüyor. İki çocuk borçlanması ile 1.440 gün kazanabilirsiniz. Prim sayınız 5340 eder. 1.400 gün borçlanma yaparak hemen emekli olabilirsiniz.
Hayırlı olsun.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA