• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
FETÖ’CÜ MEMURA GERİ DÖNÜŞ YOK FARUK ERDEM

FETÖ’CÜ MEMURA GERİ DÖNÜŞ YOK

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.07.2016, 00:00
FETÖ örgütünün elemanları kamu kurumlarından tek tek atılıyor. Bu memurlar için geri dönüş yolu tamamen kapatıldı. Yeni kararnameyle örgüt elemanlarının hiçbir kamu hizmetinde istihdam edilemeyecekleri yasalaştı. Hükümet bir sınırlama olmadan yeni memur alımı için de düğmeye bastı...

FETÖ örgütünün devlet kurumlarındaki elemanları tek tek bulunarak memuriyetten çıkartılıyor. Örgüte üye olup terör faaliyetlerinde bulunan, bu örgüte yardım ve yataklık eden, devletin kaynaklarını örgüte aktaran kamu görevlileri için başlatılan temizlik çalışması sürerken OHAL kararnamesi ile de çerçeve belirlendi. Darbe girişiminin ardından alınan OHAL kararının ilk kararnamesi yayımlandı. Kararnamede kamu çalışanlarıyla ilgili önemli bir madde yer aldı.

Görevine son verilen kamu çalışanlarına yargı yolu da kapanacak.
Ayrıca başka bir kurumda görev alamayacak. Bu personelden boşalan kadrolara da herhangi bir kısıtlamaya tabi olmadan atamalar yapılacak.
Böylece devlet hizmetlerinde hiçbir aksama olmayacağı gibi, personel boşluğu da yaşanmayacak.

Söz konusu düzenleme şöyle:

KAMUYA GİREMEYECEKLER

"Görevine son verilenler bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemez, doğrudan veya dolaylı olarak görevlendirilemezler; görevinden çıkarılanların uhdelerinde bulunan her türlü mütevelli heyet, kurul, komisyon, yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu üyeliği ve sair görevleri de sona ermiş sayılır. Bu fıkrada sayılan görevleri yürütmekle birlikte kamu görevlisi sıfatını taşımayanlar hakkında da bu fıkra hükümleri uygulanır.

Görevlerine son verilenlerin silah ruhsatları ve pilot lisansları iptal edilir ve bu kişiler oturdukları kamu konutlarından veya vakıf lojmanlarından on beş gün içinde tahliye edilir. Bu kişiler özel güvenlik şirketlerinin kurucusu, ortağı ve çalışanı olamazlar.

Görevi sona erdirilen personele ait kadro ve pozisyonlara, Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ve diğer mevzuattaki kısıtlamalara tabi olmaksızın Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek sayıda kadro ve pozisyon için atama yapılabilir." Öte yandan 657 sayılı yasanın 48. maddesinde yapılacak değişiklikle yeni alınacak personel için ve mevcut kamu görevlileri için sadece adli sicil kaydı yeterli olmayacak ve derin güvenlik soruşturması da gerekecek. Böylece örgütün tekrar kamuya sızmasının önüne de geçilecek. Görevden uzaklaştırılan memurlarla ilgili soruşturmalar süratle yapılacak. Örgütle bağlantısı tespit edilen kamu personeli ile ilgili dava süreci de başlayacak.


DİLEKÇEYİ NOTERDEN YOLLAYIN


9 Eylül 1999 öncesi sigortalıyım. 3.600'den fazla da günüm var. Gidip SGK'dan yazı aldım. İşyeri yıllık tazminatımı ödemek istemiyor.
Ne yapmam lazım? Ödemek zorunda değil mi? (M.K.) Bu durumda olanların dilekçelerini noterden göndermelerinde fayda var.

Siz de SGK yazısının fotokopisini de ekleyerek dilekçenizi ve ihtarnamenizi noterden yollayın. Böylece işlemleriniz resmiyet kazanacak ve inkar edilemeyecektir.

Yine ödemezlerse Çalışma Bakanlığı'na ve Alo 170'e durumunuzu bildirin. Yine de ödenmez ise iş mahkemesine dava açarak yasal faiziyle tazminatınızı alırsınız. Bu tür müracaatların tamamının işverene güveniyor olsanız bile noter kanalıyla yapılması sizin yararınıza olacaktır.


EVLENENE TAZMİNAT


1998 yılında ilk kez sigortalı oldum. 2003 yılından bu yana da bir işyerinde çalışıyorum. 6 ay önce evlendim.
Eşim çalışmamı istemiyor. Ayrılıp tazminat alabilir miyim? Tazminatım 1993'den mi hesaplanacak?

Nezihe TAŞÇI Nezihe Hanım tebrikler mutluluklar. Evliliğinizin üzerinden 1 yıl geçmediği için tazminatınızı alıp işyerinden ayrılma hakkınız var.
Bunun için evlilik cüzdanı ile işyerinize müracaat edin ve ayrılın. Dilekçenizi siz de noterden gönderirseniz daha sağlam olur. Tazminat hesabınız o işyerindeki süreyle hesaplanacak.

Yani 2003'den bu yana 16 yıllık tazminatınızı alacaksınız. 1998'den değil.


NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?


26.09.1970 doğumluyum. 20.02.1994 tarihinde SSK (4a) girişim var. Daha sonra Bağ- Kur'lu oldum ve 12 yıl ödedim.
Ne zaman emekli olurum?

YunusŞAHİN Eğer son 3.5 yıl SSK'ya (4a) geçerek prim öderseniz 25 yıl, 54 yaş ve 5675 gün şartlarıyla emekli olursunuz. Bunu yapmaz iseniz yine 54 yaşında fakat bu kez 9 bin prim günü ile emekli olabilirsiniz.
12.11.1968 doğumluyum. 23.11.1990'da sigortalı oldum.

4800 günüm var. Ne zaman emekli olabilirim? FuatKALIN Verdiğiniz bilgilere göre 25 yıl 52 yaş ve 5525 prim günü şartlarınız var. 1.725 gün daha prim ödemeniz gerekiyor. Priminizi tamamladığınızda 12.11.2020'de emekli olursunuz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA