• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Şimdi reform zamanı FARUK ERDEM

Şimdi reform zamanı

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 19.04.2017, 00:00
Vatandaşlar sandığa giderek güçlü ve büyük Türkiye için ‘Evet’ dedi. Referandumun ardından şimdi milyonlarca vatandaşı ilgilendiren reformlar gelecek. Memurlardan, taşerona, borçlulardan işçilere herkese müjdeler var

Referandum sonuçlarıyla birlikte Türkiye'de yeni bir dönem de başlamış oldu. Birçok alanda olduğu gibi çalışma hayatında da yeni reformlar peş peşe gelecek.
Özellikle tüm çalışanları ilgilendiren Kıdem Tazminat Fonu ile ilgili gelişmelerin çok kısa sürede tamamlanması bekleniyor.
İşte önümüzdeki dönemde gerçekleşecek reformlardan bazıları şöyle:

Türkiye'de çalışma hayatında bulunan yaklaşık 20 milyon vatandaşımızı ilgilendiren Kıdem Tazminatı Fonu önümüzdeki günlerde gündeme gelecek ve bu konuda tüm tarafların görüşleri alınarak bir sonuç alınacak. Edindiğimiz bilgilere göre yeni sistemde herkesin kıdem tazminatı garanti altına alınacak.
1 yıl için ödenen 30 günlük brüt ücret uygulaması korunacak. Daha önce 1 yılı doldurmayanlara verilmeyen tazminat artık 1 gün bile çalışana verilecek. İşyerlerinin batması, kapanması, kötü niyetle ödememesi gibi durumlar ortadan kalkacak. Çalışanların tazminatı her ay işverenin para yatıracağı bir fonda toplanacak.
Bu kişisel hesabı çalışanlar istedikleri zaman görebilecek. İşyerinden ayrılan çalışan tazminatını yeni işyerine gittiğinde de taşıyabilecek. Bazı durumlarda (evlenme, ev alma gibi) belli miktarlarda tazminatı çekebilme imkanı da getirilecek.

Yaklaşık 3.5 milyon memuru ilgilendiren 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu da tarih olacak. Yeni bir kamu personel rejimi gündeme gelecek. Bu yeni yasada memurlar arasındaki ayrımlar kalkacak. Kamu çalışanı kavramı getirilecek. Böylece kadro sıkıntısı çeken kesimler bu sorunlarına çözüm bulacak.
Çalışan memurlar daha çok para alacak, performans kriteri getirilecek. Tayin, terfi gibi sistemler yeniden tanımlanacak.

Kamuda çalışan 700 binden fazla taşeron işçi de yeni kamu personel rejimiyle farklı bir statüye kavuşacak.
Sorunları çözülecek, bugüne kadar verilmeyen haklarına kavuşacak.

Vergi ve prim borcu olanların yararlandıkları yapılandırma sistemi yeniden devreye sokulacak. Borcu olanlar kolay taksitlerle borçlarını ödeyecek. Böylece devlet ile millet arasında bir borç barışı sağlanacak. Bu arada düzenli olarak vergisini ödeyenlere de yeni avantajlar sunulacak.

Belli sektörlerde uygulanan KDV ve ÖTV indirimlerinin süreleri uzatılacak.
Vatandaşlar beyaz eşya ve mobilyadaki bu indirimlerden yararlanarak ihtiyaçlarını daha ucuz fiyatlarla karşılayabilecek.

İş davalarını çok kısa sürede sonuçlandıracak arabuluculuk sistemi devreye girecek. Böylece alacak, tazminat, işe dönüş gibi davalarda mahkemelerde yıllar süren davalar son bulacak. Çalışanların sorunları birkaç hafta içinde çözüme kavuşturulacak.

STAJYER MAAŞI

Elektrik- elektronik fakültesi 3. sınıf öğrencisiyim.
30 günlük zorunlu stajım var.
Staj yapacağım kurum bana ücret vermek zorunda mı? Ömer ÇIRACI

Meslek liseleri ve meslek yüksekokulu, ile teknik eğitim fakültesi öğrencilerinin yaptıkları zorunlu stajlarda sigortayı okul ödüyor ve maaşı işyeri veriyor. Bu okulların dışında kalan fakülteler için okulun istediği stajda ise okul yine sigorta yapıyor ancak işletmelerin maaş zorunluluğu bulunmuyor.
Öğrencinin isteği ile olan stajlarda ise işverenin çalışanı sigorta yapma zorunluluğu var. Çünkü bu tür çalışmalar staj olarak kabul edilmiyor.
Eğer sigorta yapılmaz ise sigortasız işçi çalıştırılması söz konusu olur ki, işverene ceza kesilir. Bu yıl staj maaşlarına devlet desteği de yapılacak.
Bu yılki en düşük maaş 421,20 TL olarak belirlendi.


TAZMİNAT İÇİN TARİH ÖNEMLİ

Ekim 1999 sigorta girişim bulunuyor.
Kıdem tazminatı alabilecek miyim? Ceyhan SAZİYE

Çalışanların istifa ettiğinde kıdem tazminatı alabilmelerini sağlayan yöntemlerden birisi de 15 yıl ve 3.600 günü doldurmuş olmalarıyla gerçekleşiyor.
Ancak bu haktan yararlanabilmek için 9 Eylül 1999 öncesinde sigorta olmak şartı aranıyor.
Bu tarihten önce sigorta olanlar SGK'ya müracaat ederek 15 yıl ve 3.600 günü doldurduklarına dair bir yazı alıp bunu işverenlerine verdiklerinde tazminatlarını alarak ayrılabilirler.
Siz Ekim'de sigortalı olduğunuz için bu haktan maalesef yararlanamıyorsunuz.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

4207 primim var. Yaşım 33.
02.02.1999'da sigorta başlangıcım var. Kaç yaşında emekli olurum?
Ferhan ELMACI

20 yıl 56 yaş ve 5975 prim günü şartlarınız var. Henüz 3 şartı da tamamlamamışsınız. Çalışmaya devam edip primi doldurduktan sonra yaşı bekleyeceksiniz.

İşe giriş tarihim 15.11.1989.
Şu an 2500 günüm var. 1974 doğumluyum. 3600 günle emekli olur muyum? Hilal İPEK

20 yıl 46 yaş ve 5375 prim günü şartlarınız var. Priminiz eksik.
3.600 güne tamamlayabilirseniz bu kez 58 yaşında emekli olabilirsiniz.

07.08.1965 doğumluyum. İşe girişim 01.04.2008. Sigortam hala devam ediyor. Nurten ÇETİN

Emeklilik için şartlarınız 58 yaş ve 7 bin gün prim. Çalışmaya devam edip priminizi tamamladıktan sonra emekli olabilirsiniz.

1966 doğumluyum. 1995 SSK girişliyim, 2009 yılında 3600 günümü doldurdum. 3600 günden kaç yaşında emekli olurum?
(Nurşen)

Eğer 5750 günü doldurabilirseniz bu yıl emekli olurdunuz. Ancak 3.600 günle emeklilik için 58 yaşınızı beklemeniz gerekiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA