• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Bayram mesaisi alamayana tazminat FARUK ERDEM

Bayram mesaisi alamayana tazminat

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25.06.2017, 00:00
Bayram günlerinde çalışanlara her gün için 2 yevmiye ödenmek zorunda. Bu parayı ödemeyen işyerleri hem ceza hem de tazminat vermek zorunda kalabilir

Bugün Ramazan Bayramı'nın ilk günü. Bu vesileyle tüm okurlarımızın bayramını tebrik ediyorum. Bayramlarda çalışanların bir kısmı tatil yapabilirken bir kısmı da yaptıkları iş gereğince çalışmak zorunda kalıyor.
Burada dikkat edilmesi gereken iki konu var. Birincisi bayramlarda çalışmalar işçinin rızası ile yapılmalıdır. Zorla bayram mesaisi yaptırmak yasaktır. Zorla çalıştırma yapılırsa işveren her işçi için idari para cezası öder.
İkincisi ise bayramda rızasıyla çalışan işçiye ayrıca ödeme yapılmalıdır.
Ramazan Bayramı'nda mesai 3.5 gün olarak belirleniyor.
Arefe günü de tam gün çalışma olursa yarım gün mesai verilmesi gerekiyor. Burada mesai olarak tam gün ücreti ödeniyor.
Yani bayramda çalışan bir işçiye o gün için iki yevmiye ödenmesi gerekiyor. Bunlardan birisi zaten maaşı olan yevmiye diğeri ise bayram için ödenen yevmiye.
Günlüğü 100 lira olan bir işçi Arefe ve bayram boyunca çalışmışsa ay sonunda maaşının haricinde ona 350 lira ödenmesi gerekir

Ya ödenmezse

Bayramlarda çalıştırmasına rağmen işçisine mesai parasını ödemezse farklı cezalar da gündeme geliyor. Önce vermediği ücretin vergiyle ilgili cezalarını ödüyor. Eksik bildirimde bulunduğu için iki asgari ücret tutarında ceza kesiliyor. Ödenmeyen ücret üzerinden hesaplanacak sigorta primleri cezasıyla tahsil ediliyor. Mesai ücretleri ödenmediğinde işçi de isterse haklı fesih hakkını kullanarak tazminatını talep edebiliyor. Çalışanlar da bu konuda mağdur edilmişlerse ALO 170 veya Çalışma İl Müdürlükleri kanalıyla şikâyette de bulunabiliyorlar.


HİZMET TESPİTİ YAPTIRIN

Annem 1989'dan önce 7 yıl çalışmış ancak sadece 150 günlük sigorta yapılmış. Şu an yaşı 52. Herhangi bir şekilde emekli olması için ne yapmam gerekir? (Salvadoren)

Annenizin çalıştığı 7 yıl çok önemli. Eğer fiilen çalışmış ama sigortası yapılmamışsa bu yıllarla ilgili SGK'ya başvurabilirsiniz.
Öncelikle başvurarak hizmet tespiti isteyin. O yıllarda çalıştığını çeşitli belgelerle ispatlayabilirseniz SGK o günleri hizmetten sayacaktır. Eğer başvurunuza olumlu cevap alamazsanız yine hizmet tespit davası açabilirsiniz.
Bu zor bir dava değil.
Böylece annenizin 7 yıllık hakkını kurtarırsınız. Kalan primleri de doğum borçlanması ya da isteğe bağlı sigorta ile tamamlayıp 3.600 güne ulaştırırsanız 58 yaşında emekli olur.


HERKES SİGORTALI OLACAK

53 TL'lik sigorta ile hastaneye gittiğimde ne gibi şeylerden faydalanacağız? Ücretlerin ne kadarını ödeyeceğiz? Yasin ALTUN

Bahsettiğiniz sigorta primi Genel Sağlık Sigortası için ödenecek. Yani hiçbir işte çalışmayan, herhangi bir sosyal güvencesi olmayan bunun yanında haneye giren geliri kişi başına asgari ücretin üçte birinden daha fazla olanlar ayda 53 TL ödeyerek Genel Sağlık Sigortası kapsamına girmiş olacak. Bunun tespiti de gelir testi ile yapılıyor. Bu para ödenmez ise kendilerine borç çıkartılacak. Bu şekilde sigortalı olanların hem kendileri hem de bakmakla yükümlü oldukları eş ve çocukları sağlık hizmetlerinden yararlanacak.
Diğer çalışan sigortalılar gibi onlar da devlet ve üniversite hastanelerinden ücretsiz yararlanabilecek. Sadece eczaneden ilaç alınırken küçük bir muayene katılım bedeli alınıyor.
Bu da devlet hastanelerinde 6 ,üniversite hastanelerinde 8 lira. Özel hastanelerde de SGK'lılara yapılan indirimlerden faydalanıyorsunuz.


NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

1982 doğumluyum, yüzde 52 engelliyim. 18.09.1998 sigorta girişim ve 3257 günüm var. Ne zaman emekli olurum? Dalyan ELMAS
Yüzde 52 raporunuz ile bu oranda vergi indirimi alabilirseniz 18 yıl 4080 günle emekli olursunuz. Priminizi tamamlarsanız yılınız tamam hemen emekli olursunuz. Vergi indirimi alamazsanız, 25 yıl 57 yaş ve 5900 gün şartlarınız var.

10.05.1970 doğumluyum. 18.05.1990 tarihinde sigortalı olarak çalışmaya başladım. 4800 günüm var. Bu tarihten sonra iki tane de çocuğum dünyaya geldi. Ne zaman emekli olurum? Gülseren SEMİH
20 yıl 46 yaş ve 5375 gün şartlarınız var. Yılınız tamam, yaşınız dolmuş. 575 gün priminiz eksik. Bunu da doğum borçlanmasıyla ödeyip hemen emekli olursunuz. Hayırlı olsun.

04.04.1975 doğumluyum. 15.08.1990 sigorta başlangıç tarihim. Yaklaşık 8200 günüm var. Ne zaman emekli olabilirim? Süleyman ÖZEN
25 yıl 52 yaş ve 5525 gün şartlarınız var. Priminiz tamamlanmış. 25 yıl şartı 18 yaşından sonra başlıyor, 2018'de tamamlanacak. Emeklilik tarihiniz ise 04.04.2027.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA