• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Milyonların gözü Ankara’da FARUK ERDEM

Milyonların gözü Ankara’da

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 23.07.2017, 00:00
Kabine değişikliği ile yeni Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu oldu. Bu yaz toplu sözleşmeden taşerona, kıdem tazminatından, memur annelerin kısmi çalışmasına kadar çok sayıda dosya yeni Bakanı bekliyor

Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen kabine değişikliği ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda da bayrak değişimi yaşandı. Jülide Sarıeroğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevini Mehmet Müezzinoğlu'ndan devraldı.
Öncelikle hayırlı olsun diyor ve başarılar diliyorum.
Yeni Bakan Sarıeroğlu'nu; işçiyi, memuru, esnafı, emekliyi ilgilendiren önemli kararlar bekliyor.
Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu, önümüzdeki günlerde milyonları ilgilendiren düzenlemelere imza atacak.
İşte Sarıeroğlu'nun önünde çözüm bekleyen dosyalardan bazıları şunlar:

TOPLU SÖZLEŞME: 1 Ağustos'ta başlayacak toplu sözleşme maratonunda memurların ve memur emeklilerinin 2018 ve 2019 yıllarında mali ve sosyal haklarında yapılacak iyileştirmeler belirlenecek.
Emeklilerin aile yardımı, 4C'lilerin ve üniversite mezunu işçilerin kadro talebi gibi çok sayıda istek de karara bağlanacak. Bakan Sarıeroğlu bu görüşmelere başkanlık edip sendikalar ile görüşmeleri yürütecek.
Yaklaşık 2 milyon emekli ve 3 milyon memur bu kararlara kilitlenmiş durumda.

KIDEM TAZMİNATI FONU:
20 milyondan fazla çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı fonu ile ilgili çalışmalarda önemli bir aşama kaydedildi. Sosyal tarafların görüşleri hükümete iletildi ve karar verilmesi bekleniyor. Bu konuda yasal düzenleme yapılıp yapılmaması için bir yol haritası çizilecek. Fon herkesin kıdem tazminatını alabilmesi esasına dayanıyor.
Bakan Sarıeroğlu'nun önümüzdeki dönemde en önemli gündem maddelerinden birisi bu fon olacak.

KAMU PERSONEL REFORMU: Benim de uzun süredir çok önemsediğim ve bu konuda görüşlerimi sık sık yazılarıma taşıdığım 657 sayılı yasa konusu da çözüm bekleyen dosyalar arasında. Kamu çalışanlarının arasındaki ayrımların kalkacağı, verimin ve üretkenliğin esas alındığı, bankamatik memurluğun sona erdirileceği bir sistemin acilen kurulması gerekiyor. Bu hem iş barışı hem de ülke güvenliği açısından elzem.

TAŞERONA KADRO: Kamu personel rejimi çerçevesinde değerlendirilebilecek olan bu konu da çözüm bekliyor. Kamuda görevli yaklaşık 7209 bin taşeron kadro çalışmalarının bitmesini bekliyor.
Bakan Sarıeroğlu yeni dönemde bu dosyayı da çözüme kavuşturacak.

MEMUR ANNELERE YARIM MESAİ: Yasa çıkmasına rağmen memur annelerin kısmi çalışmasıyla ilgili yönetmelik henüz devreye girmedi. Bu yönetmelik Bakanlar Kurulu'na gelmişti. Yeni dönemde bu yönetmeliğin de çıkması bekleniyor.

SAĞLIK ÇALIŞANINA EMEKLİLİK: Sağlık çalışanlarına getirilen yıpranma hakkı ile erken emeklilik düzenlemesi de bu dönemde hayata geçirilecek.

İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ VE EYLEM PLANI: Çalışma Bakanlığı'nın bu yeni dönemde en önemli gündem maddelerinden birisini de istihdam seferberliği oluşturacak. Yaklaşık 1.5 milyon artı istihdamın yıl sonunda 2 milyona ulaşması ve işsizliğin yüzde 5'e düşürülmesi bekleniyor.
Ayrıca Bakanlığın hazırladığı 2017-2019 Eylem Planı da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

BAĞ-KUR'LUYA SAĞLIK HİZMETİ: Bağ-Kur'lu esnafın borcu olduğu için sağlık hizmeti alamaması da önümüzdeki dönemin gündem maddeleri arasında. Bu konuda bir çalışma başlatılmıştı.
Mağduriyetin giderilmesi noktasında bu konu da çözüm bekliyor.


EMEKLİYE İKİ AYRI ÖDEME

Yeni emekli oldum. Hiç maaş almadım. E-devletten baktığımda 1000 TL maaş, 143 TL ek ödeme diye yazıyor. Bir de benim net maaşım nedir. Ben bu zamlardan yararlanmış mıyım acaba? (Ercüment)

Emeklilerin maaşlarında iki ayrı ödeme bulunuyor. Bunlardan birisi emeklinin net maaşından oluşuyor.
SGK tarafından belirlenen maaşınız sizin net maaşınızı oluşturuyor. Buna ayrıca ek ödeme başka bir ifadeyle vergi iadesi ekleniyor. Bu da net maaşınızın yüzde 4'ü kadar oluyor. Yani eğer maaşınız 1000 lira ise ek ödemeniz de 40 TL oluyor.
Sizin hesabınızdaki 143 TL alacağınız fazla maaştan (1,5 ya da 2 aylık) kaynaklanıyor.
Çünkü emeklilik tarihinizden itibaren maaş işlemeye başlıyor. Eğer net maaşınız 1000 TL ise ek ödemeniz önümüzdeki aydan itibaren 40 TL olacak.


NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?


1976 doğumluyum, 1993 sigorta girişim var. 1996-1999 ve 2000 doğumlu 3 çocuğum var. 1000 gün sigortam bulunuyor, ne zaman emekli olurum? Serap ÜNAL

Sigorta girişiniz 23.05.1993 ve öncesi ise 20 yıl 49 yaş ve 5600 gün şartlarınız var. Sonrasında ise 50 yaş 5675 gün şartlarınız var. Üç çocuk için borçlanma ile 2160 gün kazanırsınız.
Ancak yetmez yine çalışmanız lazım. 3.600 günü tamamladığınızda ise 58 yaşında emekli olursunuz.

1999/07 sigorta başlangıcım. 2440 gün primim var. Ne zaman emekli olurum? (Ayşe)

20 yıl 56 yaş ve 5975 prim günü şartlarınız var. Yaşınızı yazmamışsınız ama priminiz de yılınız da dolmamış. Bu şartları tamamladığınızda emekli olabilirsiniz.

20.10.1968 doğumluyum. 20.06.1988 işe giriş tarihim. 5650 günüm var. Ne zaman emekli olurum? (Kamil)

25 yıl 51 yaş ve 5450 gün şartlarınız var. Yılınız tamam priminiz dolmuş. Yaşınızın tamamlanacağı 20.10.2019'de emekli olursunuz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA