• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kredi kartında yeni dönem FARUK ERDEM

Kredi kartında yeni dönem

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 30.07.2017, 00:00

Türkiye'de kredi kartı kullanımı giderek yaygınlaşıyor.
BKM'nin son verilerine göre Türkiye'de haziran ayı itibarıyla toplam 184,6 milyon kart kullanılıyor. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 6'lık artış gösterdi.184,6 milyonluk kartın 60,4 milyonunu kredi, 124,2 milyonunu da banka kartları oluşturuyor. İlk 6 ayda geçen yılın aynı dönemine kıyasla banka kartı sayısı yüzde 8, kredi kartı sayısı ise yüzde 2 yükseliş kaydetti.
Bu rakamlarda gösteriyor ki hemen her tüketicinin cebinde en az 2 tane kart var. Kredi kartı kullanımı eğer bilinçli yapılırsa hem kullanıcısına hem de kayıtlı ekonomiye katkı sağlıyor. Çünkü kartlı alışverişlerde mutlaka fiş fatura kesiliyor. Ancak bilinçli kullanılmadığında ve 'bedava alışveriş aracı' olarak görüldüğünde büyük felaketlere de yol açıyor. Taksit uygulaması da önemli. Kartınızda taksit yaptırırken geleceğinizi ipotek altına aldığınızı unutmayın.
Taksitlerinizi ayrıca asgari tutarı ödeyerek kredilendirmeyin. Bu size faiz ve yüksek fiyat olarak geri dönüyor.
Kart kullanımı elektronik ticarette de giderek yaygınlaşıyor. Burada da güvenlik devreye giriyor.
Mutlak surette belli limitlerde kartlarınızı sanal kullanıma açın. Ya da sanal kart kullanarak riskinizi azaltıp dolandırıcıların tuzaklarından kendinizi koruyun. Bilmediğiniz ve özellikle yabancı sitelerden alışveriş yaparken çok dikkatli davranın. Zaten 17 Ağustos'tan sonra bu konuda yeni bir dönem de devreye girecek. Kredi kartı ile online alışveriş için 17 Ağustos'tan sonra müşteri onayı gerekecek.
Artık kredi kartları sanal alışverişe kapalı olarak verilecek. Bankalar müşterilere 17 Ağustos ile ilgili bilgilendirme mesajları gönderirken, kart sahiplerinin online alışveriş yapmaya devam edebilmesi için kartını onaylattırılması gerekecek.

NELER DEĞİŞECEK

BDDK tarafından alınan karar neticesinde bankalar müşterilerine kredi kartı gönderirken online alışveriş özelliği kapalı olarak gönderecek.
Müşteri ise kredi kartını aldıktan sonra banka müşteri hizmetleri ile görüşüp internet kullanımı için gerekli onayları vererek alışveriş yapabilecek.
Mevcut kartlar için ise müşterinin bankaya 17 Ağustos'a kadar onay vermesi gerekecek.
Onaylar yazılı ya da bazı bankaların yönlendirmesi ile telefon mesajı ile yapılabilecek.

Anneye yarım iş

Ben özel sektörde çalışan biriyim. 4 aylık bir kızım var.
Yarım gün çalışma yasasından benim gibi işçilerde yararlanabilir mi? Hatice ASLAN

Söz konusu düzenleme hem işçi hem de memur anneler için çıktı. 8 Kasım 2016 tarih ve 29882 sayılı Çalışma Bakanlığı'nın yönetmeliği ile de işçi annelerin yarı zamanlı çalışma şartları belirlendi. Buna göre, "İşçi analık izinlerinin bitiminden itibaren çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar herhangi bir zamanda kısmi süreli çalışma talebinde bulunabilir. Bunun için en az 1 ay önce işverene yazılı olarak başvurulması gerekir. İşçinin bu haktan yararlanabilmesi için eşinin de çalışıyor olması gerekir. Bununla ilgili belgeyi de dilekçeye ekler. İşveren usulüne uygun başvuruyu 1 ay içinde yerine getirir. Getirmezse kabul etmiş sayılır. Bu talep geçerli fesih nedeni sayılamaz..." ilgili yönetmelikte hangi işlerde yapılabileceği de detaylarıyla anlatılıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA