• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kadın isterse gece çalışabilir FARUK ERDEM

Kadın isterse gece çalışabilir

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 03.09.2017, 00:00
Kadınların gece fazla çalışmalarını yasaklayan düzenleme belli sektörlerde değişti. Buna göre turizm, özel güvenlik ve sağlıkta kadınlar isterlerse 7.5 saatten fazla mesai yapabilecek

Kadınlar için çalışma hayatında bazı engelleyici düzenlemeler bulunuyor.
Özellikle çocuk bekledikleri dönemde mesaileri ve gece çalışmaları kısıtlanıyor.
Kadınların gece vardiyalarında çalışmalarıyla ilgili tartışmalar da bir süredir devam ediyordu. Ancak yapılan son düzenleme ile özellikle gece çalışması gerektiren sektörlerde bu sınırlama kaldırıldı ve kadın istihdamının da önü açılmış oldu. Turizm, sağlık ve özel güvenlikte kadınlar gece fazla çalışma yapamadıkları için iş bulamıyorlardı.
Artık kendi rızaları olmak şartıyla kadınlar bu sektörlerde gece 7.5 saatten fazla çalışabilecek.
19.08.2017 tarihli ve 30159 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Kadın Çalışanların Gece Postalarında Çalıştırılma Koşulları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'te şu değişiklik getirildi:

"Kadın çalışanlar gece postalarında yedi buçuk saatten fazla çalıştırılamaz. Ancak turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde ve bu işlerin yürütüldüğü işyerlerinde faaliyet gösteren alt işveren tarafından yürütülen işlerde kadın çalışanın yazılı onayının alınması şartıyla yedi buçuk saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilir."

Bu düzenleme ile hem kadın erkek arasındaki ayrım kaldırılmış oldu hem de gece çalışması yapabilecek kadınlar için istihdam imkanları artırıldı.
Gerek turizmde gerek sağlık işlerinde ve gerekse özel güvenlikte kadın çalışanlara erkekler kadar ihtiyaç duyuluyor.

GÜNLÜK ÖDEME 18 LİRA

İlk sigortalı olma tarihim 1990 Mart 1. Yaşım 47. 2400 gün ödenmiş primim var. Kalan 1200 günü dış borçlanma olarak ödeyip 3600'den nasıl emekli olurum? Ayrıca dış borçlanma günlük prim fiyatı nedir? Resul GÜNEY

Priminizi çalışma imkanınız yoksa isteğe bağlı sigorta ile tamamlayabilirsiniz. Toplu ödeme imkanı yok. Her ay ödeme yaparak 1200 günü tamamlamanız gerekiyor.
Burada sürenin 3.5 yılı yani 1261 günü geçmemesine dikkat edin. 3.600 günü tamamladığınızda emekli olmanız için 60 yaşınızı doldurmanız gerekir.
Borçlanmada tutarlar asgari ücrete göre belirleniyor.
En düşük borçlanma tutarı, brüt asgari ücretin yüzde 32'si oluyor. En yüksek borçlanma tutarı ise brüt asgari ücretin 7.5 katının yüzde 32'si kadar oluyor.
Halen brüt asgari ücret bin 777 lira olarak uygulanıyor.
Buna göre; bu günlük en az 18 lira 96 kuruş ödeniyor.
En yüksek borçlanma tutarı ise günlük 142 lira 20 kuruş olarak uygulanıyor.
Bu tutarlar her yıl asgari ücretteki artışla yükseliyor.

EV HANIMINA EMEKLİLİK

Annem 61 yaşında ve hiçbir sigorta girişi yok. Şimdi emekli olması için nereye başvurması gerekir? Kaç para ödemeli? Böyle bir şansı var mı? Bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim. (Mehtap)

Hiç sigortası olmadığı için anneniz için emeklilik oldukça zor görünüyor. Şu anda isteğe bağlı sigorta imkanı var. Her ay 568,80 TL yatırmanız gerekiyor ve bunu 15 yıl sürdürmeniz lazım.
Bu da sadece bugünkü parayla 102 bin lirayı geçiyor.
Bunun için değer mi buna siz karar vereceksiniz.
Ancak yurtdışında yaşayan Türk kadınlarına tanınan hak gibi ev kadınlığında geçen sürelerin toplu olarak borçlanılması imkanı getirilmesi gündemde.
Bu konuda açılmış bir dava var.
Bu dava sonuçlanır ve emsal teşkil ederse Bu imkandan yararlanabilirsiniz.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

14.01.1988'de sigorta girişim var. Askerliğimi ödersem ne zaman emekli olurum? Erdinç ÖZTÜRK

Yaşınızı ve toplam prim miktarınızı yazmamışsınız. Askerliği hangi tarihte yaptığınızı da belirtmemişsiniz. Bu bilgilerle kesin bir cevap zor. Ancak 25 yıl 50 yaş ve 5375 prim günü şartlarını tamamladığınızda emekli olursunuz.

1995 yılında lise stajım var. 2001'de ise SSK girişim var. SSK giriş tarihi staj başlaması ile başlatılır mı? Kaya NALBANTOĞLU

Maalesef staj emeklilik hesabından sayılmıyor. 2001 girişinize göre 7 bin gün prim ve 60 yaş şartıyla emekli olabilirsiniz.

24.4.1992 sigorta girişliyim 4700 prim günüm var. 54 yaşındayım, çocuklarıma sigorta öncesi prim borçlanması yapabilir miyim veya yaş haddinden emekli olabilir miyim? Sabriye YILDIZ

Sigorta öncesi çocukları borçlanamazsınız. 5525 günü doldurursanız emekli olursunuz. Yaş'tan yani 3.600 günle emeklilik ise 58 yaşında olur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA