• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Emekli zammı Resmi Gazete’de FARUK ERDEM

Emekli zammı Resmi Gazete’de

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 01.11.2017, 00:00

Emeklilerin Temmuz ayında alacakları zamlarla ilgili tahmini program Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre SSK ve Bağ-Kur'lular için oran 3.36+4,02, memur emeklileri için yüzde 4+3.5 olacak.
Yaklaşık 12 milyon emekli vatandaşımız yılda iki zam alıyor. Ocak ve Temmuz aylarında yapılan zamlar SSK ve Bağ-Kur emeklileri için son 6 aydaki enflasyon oranı kadar gerçekleşiyor.
Memur emeklileri ise her iki yılda bir yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde belirlenen oranlar kadar zam alıyor. Bu oranlar 6 aylık enflasyonun altında kalırsa, ayrıca aradaki fark da ödeniyor. Bu sistem memurlar için de geçerli oluyor.
31.10.2017 tarihli Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan 2018 Programı'nda emekli maaşlarıyla ilgili öngörüler de yer aldı. Resmi Gazete'nin ilgili bölümünde şu ifadelere yer verildi: "Devredilen SSK ve Devredilen Bağ-Kur emekli aylıklarının önceki 6 aylık enflasyon tahminine göre 2018 yılı Ocak ve Temmuz aylarında sırasıyla yüzde 3.36 ve yüzde 4.02 artırılması öngörülmüştür. Kamu görevlileriyle yapılan toplu sözleşmenin hükümlerine göre memur maaşları ve memur emekli aylıklarının 2018 yılının Ocak ayında yüzde 4, Temmuz ayında yüzde 3.5 oranında artırılması ve yüzde 0,002 oranında enflasyon farkı verilmesi öngörülmüştür."

BU KÖŞEDE YAZMIŞTIK

11 Ekim tarihli Yeni Asır Gazetesi'nde bu köşede 'Emeklinin zam hesabı' başlıklı yazımızda bu oranların hesabını yapmış ve yüzde 3.5 ile 5 arasında bir oranın çıkacağını yazmıştık. O yazımızın ilgili bölümü şöyle idi: "Eylül itibariyle gerçekleşen enflasyon verilerine baktığımızda zam oranlarının 3.5 ile yüzde 5 arasında olabileceğini öngörüyoruz.
İlk 3 aylık veriler aynen devam ederse oran yüzde 3.5 olacak. Ancak kış aylarıyla birlikte enflasyonun artacağı hesaba katıldığında bu oranın yukarıya çıkması söz konusu. Yüzde 11'lik yıllık enflasyonun devam ettiği öngörüsüne göre ise zam oranı yüzde 5'i bulacak." Aynı görüşe bugün de sahibiz. Resmi Gazete'de yayımlanan tahminlerin bir miktar daha yukarı çıkmasını bekliyoruz. 3 Kasım ve 3 Aralık'ta açıklanacak enflasyon oranları özellikle Ocak zammı için bize fikir verecek.

GELİRLER DE ARTIYOR

Resmi Gazete'deki programda 2018 yılında SGK'nın toplam gelirlerinin 302,4 milyar TL toplam gelirlerinin ise 336,4 milyar TL olması da öngörülüyor.
Böylece gelir gider açığı 34 milyar TL olarak ortaya çıkıyor.

İKİNCİ İŞTE ÇALIŞILIR

Bir şirkette işçi olarak çalışıyorum. Başka bir şirkette de mesai saatleri dışında çalışmak istiyorum. İki yerde de sigortamın olmasının bir sakıncası olur mu? (ismi saklı)

Sosyal Güvenlik mevzuatımızda bir kişinin birden fazla işyerinden sigortalı olmasının önünde bir engel bulunmuyor. Hatta bu durum prime esas kazancı artıracağından ileride emekli maaşına olumlu katkı sağlıyor.
Ancak bazı özel durumlar da söz konusu. Eğer iş sözleşmenizde başka bir işte çalışma yasağı yoksa veya işveren başka bir işte çalışmanıza izin vermiş ise diğer şirkette çalışabilirsiniz.
Ancak işverenin ikinci işinizi yapmanıza izin vermesi gerekir. Böyle bir izni yoksa işveren bunu öğrendikten itibaren 6 iş günü içinde işçinin iş sözleşmesini tazminatsız olarak sona erdirebilir. Yasal olarak ikinci işte çalışmanın ya da iki yerden prim yatmasının sakıncası yok ama işverenin izni gerekir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA