• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Askere işsizlik maaşı FARUK ERDEM

Askere işsizlik maaşı

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 03.12.2017, 00:00
İşsizlik maaşı istifa edenlere ödenmiyor. Ancak askerler için ayrı bir durum söz konusu. Askerlik için işten ayrılanların işsizlik maaşı alma hakları bulunuyor. Ancak bazı şartları var...

Bir yazınızda "askere giden kişi işsizlik maaşı alabilir" demişsiniz. Biz bunu bilmiyorduk ve nişanlım askere gitti. 2 buçuk ay oldu, izin alıp İş-Kur'a başvurduğu takdirde kalan zamanlar için işsizlik maaşı alabilir mi? Gökçe POLATEL
Askerden önce sigortalı olarak çalışan ve görev zamanı ayrılan gençlerin hem tazminat, hem işsizlik maaşı, hem de döndükten sonra aynı işyerinde çalışma hakları bulunuyor. Askerlik nedeniyle işten ayrılanlar diğer şartları taşımaları halinde işsizlik maaşına da hak kazanıyorlar.
Yani son 3 yılda en az 600 gün prim ödemeleri ve son 120 günde de kesintisiz prim ödenmiş olması gerekiyor.
Askere giden gençler işsizlik maaşını askerlik öncesi ve sonrasında alabiliyorlar.

GÖREVDE ÖDEME YOK

Yani askerlik sırasında işsizlik maaşı alınamıyor.
İşsizlik maaşı almak için İŞ- KUR'a başvuran sigortalıların işe girmeye hazır durumda olması gerekiyor. Askerdeyken bu imkan olmadığı için işsizlik maaşı ödenmiyor. Askerden önce işsizlik maaşına başvurmuşsa askere gidince maaş kesiliyor kalanı askerlik dönüşü ödeniyor. Hemen askere gitmişse dönüşte İŞKUR'a başvurarak çalışana kadar işsizlik maaşı alabiliyor.
Tabi burada maaş süresi ödenen prime göre en fazla 10 ay olabiliyor. Hak kaybı olmaması için bazı noktaları da belirtelim. İşten ayrıldığı tarihten askere gidilen tarihe kadar geçen sürenin 3 ayı geçmemesi gerekiyor. Yine terhisten sonra 1 ay içinde başvurması gerekiyor. Bir aydan sonraki her geçen süre alacağı maaştan düşülüyor unutmayın.

ARABULUCUYA GİDİN

Büyük bir firmada yaklaşık 7 yıldır çalışıyordum.
Daha sonra şirket küçülmeye gideceği gerekçesiyle beni işten çıkardılar. Tazminatımı da ödediler. Ancak ben haksızlığa uğradığımı düşünüyorum. Acaba işe geri dönüş davası açabilir miyim? Ne yapmam lazım? Yunus KAYIK

Öncelikle geçmiş olsun.
İşe iade davasının bazı şartları bulunuyor. Öncelikle sözleşmenizin belirsiz süreli iş sözleşmesi olması gerekiyor.
Yine aynı iş yerinde en az 6 ay çalışmanız şartı var ki siz bu şartı taşıyorsunuz. Üçüncü şart olarak da iş yerinizde en az 30 personelin bulunması isteniyor. Bu 30 personel hesaplanırken iş yerinizin tüm şubeleri dikkate alınıyor unutmayın. Bu şartların üçü de tamamsa size işten çıkartıldığınızın tebliğ edildiği tarihten itibaren 1 ay içinde dava açmanız gerekiyor.
Bu süreyi geçirdiyseniz dava açma hakkınız da kayboluyor.
O yüzden süreye dikkat edin. Burada bir konuyu da hatırlatalım. Artık dava açmadan önce arabulucuya gitme şartı geldi.
Yeni yasaya göre arabulucuya gidip çözüm bulamazsanız dava açabiliyorsunuz.
O yüzden önce bulunduğunuz yerdeki bir arabulucu bürosuna giderek müracaatta bulunun. Böylece hem işlemleriniz hızlanacak hem de kolaylaşacaktır.
Arabulucu işe iade kararı sonrası işveren sizi işe almazsa bunun için 8 maaşı bulan tazminat miktarını da belirleyecektir.

YAŞINIZ DEĞİŞSE BİLE

Nüfus cüzdanımda 1969 doğumlu olarak görünüyorum. Ancak gerçekte 1967 doğumluyum.
Bunun için mahkemeye başvurdum. Eğer yaşım 1967 doğumlu olarak düzeltilirse 2018'de emekli olabiliyorum.
Mahkeme kararı aldıktan sonra SGK'ya müracaat edebilir miyim? Hasan SARIKAYA

Yapacağınız birçok resmi işlem için yaş tashihi yaptırmanız sizin hakkınız. Ancak şunu belirtmeliyiz ki yaş düzeltmeleri mahkeme tarafından da yapılsa maalesef emeklilik hesaplarında geçerli sayılmıyor.
Yani sizin emeklilik hesabınız yapılırken ilk kez sigortalı olduğunuz tarihte nüfus cüzdanınızda hangi tarih yazıyorsa o geçerli sayılıyor.
Bu yüzden SGK'ya müracaat etseniz de muhtemelen başvuru geri çevrilecek ve emeklilik hesabınız 1969 tarihinde doğduğunuz kabul edilerek yapılacak.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM

20.05.1975 doğumluyum.
10.10.1996 tarihinde sigortalı oldum.
Halen çalışıyorum. 5 bin günden fazla primim var.
Hülya SUBAŞI

20 yıl 53 yaş ve 5900 gün şartlarınız var. Yılınız tamamlanmış.
Çalıştığınıza göre priminizde dolacaktır. Yaşınızın tamamlanacağı 20.05.2028 tarihinde emekli olursunuz.

1969 doğumluyum.
1989 yılında sigortalı oldum 1 yıl çalışıp askere gittim. Halen çalışıyorum. 6800 günüm var. Askerlik borçlanması yapayım mı?
Mustafa KURU

İşe giriş tarihinize göre en az 5450 güne ihtiyacınız var.
Priminiz tamamlanmış. İşe giriş ay ve güne göre 51 veya 52 yaş gerekiyor. Askerlik borçlanması yapmanıza gerek yok priminiz tamam.
Boşuna para ödemeyin.


19.09.2002 tarihinde sigortalı oldum. Halen çalışıyorum. 35 yaşımdayım.
Ne zaman emekli solurum? Sinem KUYU

Çalışmaya devam edip 7 bin günü tamamlayın. 58 yaşında emekli olursunuz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA