• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Memurun sorunları çözülüyor FARUK ERDEM

Memurun sorunları çözülüyor

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 01.04.2018, 00:00
2018 yılının ilk KPDK toplantısı yapıldı. Masada 3 milyon kamu çalışanının ve emeklinin sorunları konuşuldu. İşte toplantının perde arkası

Kamuda çalışan personel ile emeklilerin özlük haklarının ve sosyal mali imkanlarının konuşulduğu Kamu Personel danışma Kurulu (KPDK) çok önemli bir işlevi yerine getiriyor. Sorunlar burada sendikalar tarafından hükümet yetkililerine iletiliyor.
KPDK toplantılarına Çalışma Bakanı başkanlık ettiği için de sorunlar en yetkili isme anlatılabiliyor.
2018 yılının ilk KPDK'sı da perşembe günü yapıldı ve görüşmeler devam ediyor.
Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun da katıldığı toplantıda masaya gelen konuların bazılarını sizinle paylaşmak istiyorum. 4C'lilerin sözleşmeli kadroya geçirilmesi ile ilgili uygulamanın başlaması, memurların kadro derece sınırlandırmalarının kaldırılması, farklı statülerde görev yapan personelin izinlerinin eşitlenmesi, ek göstergelere ilişkin sorunların giderilmesi, ek ödeme kaynaklı sorunların giderilmesi, kadın kamu görevlilerine ilişkin düzenlemeler, kamuya personel alım sisteminde karşılaşılan sorunların giderilmesi, kamuda esnek çalışma, fiili hizmet zammı kapsamının genişletilmesi, emekli ikramiyesine ve maaşına ilişkin mağduriyetlerin giderilmesi masaya taşındı.

4B'LİLERİN KADRO İSTEĞİ

4C'lilerin kadro sorunu çözülürken, sözleşmeli olarak çalışan 4B'lilerin de hem kadroya geçirilmesi hem de çakılı olarak çalışmalarının önüne geçilerek aile birliklerinin sağlanması da konuşuldu.
Dünkü yazımızda ipuçlarını verdiğimiz yeni kamu personel sistemi ile de zaten bu tür sorunların ortadan kalkması bekleniyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçişle birlikte kamuda çalışma yöntemleri de farklılaşacak. Şu anda yaşanan birçok sorunun böylece ortadan kalkacağını da göreceğiz. Hem kamu hizmetlerinin verimli hale gelmesini sağlayacak hem de kamu çalışanlarının mutlu olacağı bir sistem üzerine çalışılıyor.

KADINLARA ÖZEL TALEPLER

KPDK'ya katılan Memur Sen'in özellikle kadın istihdamını artırıcı bazı tedbirler alınması üzerine talepleri bulunuyor.

Bunları şöyle sıralayabiliriz:

Devlet memurlarının 25 ila 66 ay arasındaki kreşe giden çocukları için kamu veya özel kreş ayrımı yapılmaksızın çocuk sayısına göre en yüksek devlet memuru aylığının yüzde ellisine kadar kreş parası yardımı yapılması,

Evlenen devlet memurlarına bir defaya mahsus olmak üzere en yüksek devlet memuru aylığının beş katı tutarında evlilik yardımı yapılması,

Doğum yapan memurlara verilen ücretli analık izin sürelerinin artırılması ile doğumdan sonra verilen ücretsiz izin sürelerindeki kesenek ve karşılıklarının devlet tarafından karşılanması,

Devlet memuru olarak görev yapan kadınların doğum sonrasında kullandıkları ücretsiz izin süresince kademe ve derece ilerlemesinin devam etmesi.

İŞE GERİ DÖNERSİNİZ

5 yıldır çalıştığım işyerimden çıkartıldım.
Ancak ben haksızlık yapıldığını düşündüğüm için geri dönüş yapmak istiyorum. Bunun için şartlar nelerdir?
Ahmet K.

4857 Sayılı İş Kanunu'na göre işveren tarafından iş sözleşmesinin geçerli bir nedene dayanmadan feshedilmesi doğrudan feshin geçersizliği anlamına gelmemektedir.
İşçinin İş Kanunu'nda yazılı şartları sağlayarak işe iade davası açması sonucu davanın işçi lehine sonuçlanması halinde fesih geçersiz sayılarak, işçi işe geri dönmek için işverene başvurabilecektir. Bunun için daha önce iş mahkemelerine dava açmak gerekiyordu.
Ancak şimdi arabulucuya başvurmanız gerekiyor.
Burada sonuç çıkmaz ise dava açabileceksiniz. İşe iade davasının açılabilmesi için bazı şartlar bulunuyor. Önce işçinin iş sözleşmesinin belirsiz süreli iş sözleşmesi olması gerekmektedir.
İşçinin çalıştığı işyerinde en az 6 ay çalışmış olması gerekmektedir. İşyerinde en az 30 işçinin çalışıyor olması gerekir.İşverenin birden fazla işletmesi var ise işletmelerinde çalışan toplam işçi sayısı baz alınmalıdır. İşçinin feshin tebliğ edildiği tarihten itibaren 1 ay içerisinde dava açmış olması gerekmektedir.

YETİM KIZA 24 MAAŞ

Ölen babamdan yetim maaşı alıyordum. Evlenmemden dolayı bana çeyiz parası olarak toplu ödeme yapıldı. 4 sene evli kaldım ve boşandım. Yetim maaşım tekrar bağlandı. Şimdi tekrar evleneceğim. Toplu para alabilir miyim?
Ayşe KUŞÇU

Yetim maaşı almakta olan kız çocukları evlendiklerinde kendilerine 2 yıllık yani 24 aylık para toplu olarak veriliyor.
Böylece onlara bir çeyiz yardımı yapılıyor. Sizin durumunuzda olduğu gibi boşandıklarında maaşları yeniden bağlanıyor.
Ancak bu para kız çocuklarına bir defaya mahsus veriliyor. O yüzden tekrar evlenseniz de yeniden çeyiz parası alamazsınız.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

08.03.2001 tarihinde sigortalı oldum. 17 yıldır çalışıyorum. Emeklilik şartlarım oluşmuş mudur?
Yeşim SUBAY

İşe başlangıç tarihinize göre 58 yaş ve 7000 prim gün şartlarına tabisiniz. Bu yüzden çalışıp primlerinizi tamamladıktan sonra yaşı bekleyeceksiniz.
Ayrıca yaştan yani kısmi emeklilik için 25 yıl sigortalılık süresi, en az 4500 prim gün ve yine 58 yaş şartları aranmaktadır.

1971 doğumluyum. Sigorta girişim 01.02.1993, askerliğimi 1991 yılında 18 ay olarak yaptım.
Askerliği borçlanırsam ne zaman emekli olurum?Hayati LOKUM

25 yıl, 54 yaş ve 5675 prim gün şartlarına tabisiniz. Priminiz tamam ise 2025 yılında emekli olursunuz. Ancak 2.5 aylık askerlik borçlanarak 53 yaşınızın dolacağı 2024 yılında 1 yıl erken emekli olursunuz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA