• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İşçinin maaşı devletten FARUK ERDEM

İşçinin maaşı devletten

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 03.03.2019, 00:00
Hükümet istihdam seferberliğinde çıtaya çok yükseğe çıkardı. Yeni elemanın tüm maaş ve primlerini devlet ödeyecek. Bu da yetmeyecek aynı işçinin 9 aylık primleri de devletten olacak. Üstelik 150 lira da asgari ücret desteği verilecek.

Türkiye yeni bir istihdam seferberliği ile 2.5 milyon kişiye iş imkanı açmaya hazırlanıyor. Bunun için hem reel sektör hem de kamu el ele vererek büyük bir teşvik sistemini de devreye sokmuş oldu. Hükümet getirdiği yeni teşvikler ile ilave istihdam açan yani yeni işçi alımı yapan işverenleri hem vergi hem prim hem de maaş ödemeleriyle destekleyecek. Yılbaşında başlatılan prim ve vergi desteği devam ederken Asgari ücrete yapılan destek de sürüyor. 500 den az işçisi olan işverenlere işçi başına 150 lira, 500'den fazla işçisi olanlara ise 110 lira ödeniyor. Bunun yanında yeni işçi alanların 1 yıl boyunca tüm vergi ve primleri ki bu 986 lirayı buluyor devlet tarafından karşılanıyor. Geçtiğimiz hafta çıkartılan yeni yasa ile artık sadece vergi ve primler değil yeni alınan işçinin maaşı da devlet tarafından ödenecek.

KİMLERE DESTEK VAR?
Ücret desteğinden 1 Şubat 2019 ile 30 Nisan 2019 tarihleri arasında işe alınan kişiler için yararlanılacak. İşverenler bu tarihler arasında işe aldığı kişileri, 2018'in en az sigortalı çalıştırdığı aydaki işçi sayısına ilave olarak çalıştırırsa 3 ay boyunca ücret desteğinden faydalanacak.

NASIL BELİRLENECEK?
2018 yılında bildirilen işçi sayılarına bakılacak. Burada hangi ayda en az işçi sayısı bildirilmişse o dikkate alınacak. Örneğin; 2018'in Eylül ayında en az sigortalı olarak 3 işçi bildiren bir işveren Mart 2019 ayında 4. İşçiyi aldığında bu bir işçi için destekten yararlanabilecek. Bu ilave işçinin 4A'lı olarak istihdam edilmesi gerekecek.

HANGİ AY BAŞLAYACAK?
İlave istihdamın yapıldığı ayla birlikte üç ay boyunca ücret ve prim desteği ile vergi desteği yapılacak.

KAÇ LİRA OLACAK?
Ücret desteği asgari ücret üzerinden yapılacak. Buna göre 2019 yılı için rakam işçi başına 30 günlük bildirim karşılığında 2020 liralık maaş olacak. Böylece bir işçi için 3 ay boyunca 6 bin 60 lira ücret ödenecek. Prim ve vergi destekleri ile birlikte aylık destek tutarı 3 bin 140 lirayı bulacak.

İŞÇİLER ÇIKARTILACAK MI?
Ücret desteği üç ay için yapılacak ancak bunun bir şartı bulunuyor. Bu işçiler üç ay boyunca destekten yararlanabilmesi için 9 ay boyunca çalıştırılması gerekecek. Dolayısıyla üç ay ücret ve prim desteği olacak. sonraki 6 ayda ise sadece prim ve vergi desteği devam edecek. 9 ay boyunca iş sözleşmesinin feshedilmemesi yani işçinin işten çıkartılmaması gerekiyor. Ancak işveren haklı sebeplerle fesih yoluna giderse destek kesilmeyecek.

ÖDEME NASIL YAPILACAK?
Ücret desteği için 9 ay boyunca sigortalı olarak çalıştırma şartı bulunuyor. Bu sağlandığında destek kesinleşecek. Destek nakit olarak ödenmeyecek. İşverenin SGK ödemelerinden düşülecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA