• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İşe iade hakkı var FARUK ERDEM

İşe iade hakkı var

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.03.2019, 00:00

Vergi indiriminden faydalanıp emekli oldum. İki yıldır bir firmada çalışıyorum. Firma eleman çıkarmayı düşünüyor. Emekli olduğum için de başta beni çıkaracaklarını söylediler. Çıkış aldıktan sonra mahkemeye versem işe iade alabilir miyim? (İSMİ SAKLI)
4857 sayılı İş Kanunu'nun 18. maddesine göre "30 veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az 6 aylık kıdemi olan işçinin, belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren; işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır." Salt işçinin emekli olarak çalıştığını sebep göstererek işveren sizi çıkartamaz. Eğer çalıştığınız şirketin tüm şubeleriyle birlikte en az 30 çalışanı varsa siz de işe iade için arabulucuya müracaat edebilirsiniz.

TAZMİNAT ALINABİLİR
1 ay sonra doğum yapacağım. 4 yıldır çalıştığım işyerimden ayrılmayı düşünüyorum. Acaba tazminatımı alabilir miyim? Hatice AYAN
Anne olmayı sebep göstererek istifa ederseniz kıdem tazminatı alma hakkınız olmaz. Çünkü kıdem tazminatı alma sebepleri sayılırken bu gerekçe bulunmuyor. O yüzden 4 yıllık tazminatınızın yanmaması için iş vereninizin sizi çıkartması gerekiyor. Eğer ilk sigorta olduğunuz tarih 9 Eylül 1999 öncesi ise veya evliliğinizin üzerinden henüz 1 yıl geçmediyse bu sebeplerle de tazminat alabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA