• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Çalışana mahkeme yolu FARUK ERDEM

Çalışana mahkeme yolu

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 28.05.2019, 00:00
İşyeri ile çalışanlar arasında meydana gelen uyuşmazlıklarda arabulucuya gitme şartı bulunuyor. Arabulucu ile ilgili soruların cevapları şöyle...

TBMM'de kabul edilerek yasalaşan 7036 Sayılı İş Mahkemeleri Kanunu ile çalışma hayatında yeni bir dönem başladı. Buna göre artık iş mahkemelerine gitmenin ön şartı arabulucuya gitmek oldu. İşçi ile işverenler arasındaki tüm uyuşmazlıklara önce arabulucular bakacak.
Biz de sorularınızı cevaplarken 'arabulucuya gidin' diyoruz.
Birçok okuyucum arabuluculuk sistemiyle ilgili de soru soruyor.
Size bir arabuluculuk sistemi rehberi hazırladım.

HANGİ DAVALARA ARABULUCU BAKIYOR?

Bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarda, arabulucuya başvurulmuş olması dava şartı olarak kabul ediliyor. Çalışan tarafından talep edilebilecek, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, kötü niyet tazminatı, eşitliğe aykırılık tazminatı, sendikal tazminat, mobbing tazminatı, ücret, prim, ikramiye, fazla mesai ücreti, yıllık izin ücreti, hafta tatili ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti ve benzeri işçilik alacaklarının söz konusu olması halinde arabulucuya gidilmesi gerekiyor.
İş kazası veya meslek hastalığından kaynaklanan maddi veya manevi tazminat davaları ile bunlarla ilgili tespit, itiraz ve rücu davaları kapsam dışı tutuluyor.

BAŞVURU İÇİN BİR SÜRE SINIRI VAR MI?

Evet var. İşçinin sözleşmesinin sona ermesinin kendisine bildirilmesinden sonra 1 ay içinde başvurması gerek. Bu süreyi geçirmemek gerekiyor.

ARABULUCU NASIL SEÇİLECEK?

Başvuru karşı tarafın, karşı taraf birden fazla ise bunlardan birinin yerleşim yerindeki veya işin yapıldığı yerdeki arabuluculuk bürosuna, arabuluculuk bürosu kurulmayan yerlerde ise görevlendirilen yazı işleri müdürlüğüne yapılacak.
Bunun için adliyelerden bilgi alınabilir.

DAVA NE KADAR SÜREDE ÇÖZÜLECEK?

Arabulucu, yapılan başvuruyu görevlendirildiği tarihten itibaren üç hafta içinde sonuçlandırmak zorunda. Bu süre en fazla bir hafta uzatılabiliyor.
Böylece dosyanın bir ay içinde sonuca ulaştırılması gerekiyor.
Daha önce yıllar süren ve insanları canından bezdiren dava aşamaları böylece 1 aya kadar inmiş bulunuyor.

ARABULUCU HİZMETİ ÜCRETLİ Mİ?

Evet arabulucular için ücret ödeniyor. Ücret tarifeleri her yıl Ocak ayında belirlenip ilan ediliyor. Bu tarife dışında ücret alınmıyor.

ÜCRET KİM TARAFINDAN ÖDENECEK?

Tarafların arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaları hâlinde, arabuluculuk ücreti, aksi kararlaştırılmadıkça taraflarca eşit şekilde karşılanıyor.

ARABULUCUNUN KARARI KESİN Mİ?

Arabulucuya gitmek zorunlu, ancak uzlaşmak zorunlu değil.
Taraflar arasında anlaşma sağlanamazsa mahkemeye gidilmesinde bir engel yok. Arabuluculukta çözümlenmiş bir konunun tekrar yargı konusu yapılabilmesi için tehdit, hile, cebir gibi taraf iradelerini sakatlayan bir olgunun varlığı gerekir.
Bu yüzden imzalanan anlaşma belgesi mahkeme kararı niteliğinde belge sayılıyor ve konular yargıya taşınamıyor.

TOPLANTIYA GİDİLMEZSE NE OLUR?

Taraflardan birinin geçerli bir mazeret göstermeksizin ilk toplantıya katılmaması sebebiyle arabuluculuk faaliyetinin sona ermesi durumunda toplantıya katılmayan taraf, son tutanakta belirtilir ve bu taraf davada kısmen veya tamamen haklı çıksa bile yargılama giderinin tamamından sorumlu tutulur.
Ayrıca bu taraf lehine vekalet ücretine de hükmedilmeyecek.
Sürece geçerli bir mazeret göstermeksizin katılmayan işveren, davada haklı çıksa bile, yargılama giderlerinin tamamını ödemek zorunda kalacak ve davayı kazandığı halde vekalet ücreti alamayacak. Her iki tarafın da ilk toplantıya katılmaması sebebiyle sona eren arabuluculuk faaliyeti üzerine açılacak davalarda tarafların yaptıkları yargılama giderleri kendi üzerlerinde bırakılacak.

51 YAŞI BEKLEMELİSİNİZ

SSK ilk başlangıcım 15.04.1989, 26.04.1971 doğumluyum, 4865 primim var. Ne zaman emekli olurum? Hayati KURU

SSK başlangıcınıza göre emekli olabilmek için 25 yıl, 51 yaş, 5450 prim gün şartlarına tabisiniz. 585 gün daha ödemeniz durumunda prim gün sayınız tamamlanır ancak 51 yaşınız 2022 yılında dolacağından, emekli olacağınız tarih 26 Nisan 2022 olacaktır. Emekli olmak için üç şartın da aynı anda tamamlanması gerekiyor

İKRAMİYE HERKESE ÖDENİR

1800 günden malulen emekliyim. İkramiye hakkım var mı? Emin SUCU

Bayram ikramiyesi SGK'dan emekli maaşı alan tüm emeklileri ve hatta vefat edenlerin hak sahiplerini de kapsıyor. Dolayısıyla size de önümüzdeki hafta yani Ramazan bayramı öncesinde bin liralık ikramiye yatırılacak.

İŞSİZLİK MAAŞI ALIRSINIZ

3 yıldır aynı işyerinde çalışıyorum. İşverenimiz küçülmeye gideceğinden beni işten çıkartacağını söyledi. Bu durumda işsizlik maaşı alabilir miyim? Betül SARAN

Şirketinizin küçülmesi ya da başka sebepler dolayısıyla kendi isteğiniz dışında işten çıkartılırsanız işsizlik maaşı alırsınız. Ancak tabiki prim şartlarının da yerine gelmesi gerekiyor. İşsizlik maaşı alabilmek için son üç yılda en az 600 gün priminizin ödenmesi isteniyor, ayrıca son 120 günde son işyerinizde çalışmış olmanız gerekir. Kendiniz istifa ederseniz tazminat alamadığınız gibi işsizlik maaşı da ödenmez.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA