• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Sosyal yardım ücretlerine zam FARUK ERDEM

Sosyal yardım ücretlerine zam

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 23.07.2019, 00:00
Temmuz ayı ile birlikte memur ve emeklilerin maaşları artarken sosyal yardım alanlara ödenen ücretler de zamlandı. Ocak ayına kadar geçerli olacak yeni ücretler bu ay hesaplara yatıyor

BU ay emekliler ile memurların dışında sosyal yardım alanların da maaşlarında artışlar yaşandı. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Temmuz zammı yüzde 5.01 olurken, memurlara ve memur emeklilerine ise yüzde 5 zam ve yüzde 1.01 enflasyon farkı yansıtılacak. Memur maaşlarındaki artış, pek çok aylığı da etkileyecek. Yeni ücretleri hesapladık:

DOKTORA İLAVE ÖDEME: Emekli Sandığı kapsamındaki emekli doktor ve diş hekimlerine Ocak'ta başlayan ek ödeme yükseldi. Uzmanların aylık ek ödemesi 2 bin 220 liradan 2 bin 353, uzman olmayanların da bin 697 liradan bin 799 liraya ulaştı.

65 YAŞ AYLIĞI: Halen 601 lira olan 65 yaş aylığı 637 liraya yükseldi.

EVDE BAKIM PARASI: Evde bakıma muhtaç yaşlı ve engelli yakınına bakanlara ödenen bin 305 lira tutarındaki aylık, bin 384 liraya çıktı.

ENGELLİ AYLIĞI: Yüzde 40-69 engeli olanların aylığı 480 liradan 509 liraya, yüzde 70 ve üzeri engeli olanların aylığı da 720 liradan 763 liraya ulaştı.

NE ZAMAN YATIRILACAK?

SSK ve Bağ-Kur emeklileri, zamlı paralarını bu ay içinde maaş ödeme günlerinde ceplerine koyacak. Devlet memurları, sözleşmeliler ve geçici personel zamlı maaşlarını ve enflasyon farkını 15 Temmuz'da alacak. Maaşlarını her ayın 1'i ile 5'i arasında alan memur emeklilerinin ise ödemeleri zamsız olarak yatırıldı. Zam ve enflasyon farkı daha sonra hesaplarına yatırılacak. Yaşlılık ve engellilik maaşı ayın 5 ile 9'u arasında hesaplara geçildi.

MEMURLAR AĞUSTOS'U BEKLİYOR

3 milyon memur ile 2 milyon memur emeklisinin zamlarını ve sosyal haklarını belirleyecek toplu sözleşme görüşmeleri Ağustos ayında yapılacak. Görüşmelerde memurların ve memur emeklilerinin 2010 ve 2021 yıllarında alacakları 4 ayrı zam oranı belirlenmiş olacak. Ayrıca binlerce memurun beklediği sosyal haklar ve kadro talepleri de masaya gelecek. Bu arada emeklilere aile yardımı ödenmesi ve bunun tüm emekliler için geçerli olması da gündemdeki konular arasında.

EMEKLİLER İÇİN İKİNCİ İKRAMİYE

Önümüzdeki ay memur ve memur emeklileri için toplu sözleşme görüşmeleri yapılırken tüm emekliler de ikinci ikramiyelerini alacak. Kurban Bayramı öncesinde 12,5 milyon emeklinin ve hak sahibi yakınlarının hesabına paraları yatırılacak. Emekliler maaşı ne olursa olsun 1000 lira alırken dul ve yetimler maaş hisse oranlarına göre ikramiye alacak. İkramiyeler bayramdan önceki 5-9 Ağustos haftasında hesaplarda olacak.

SÖZLEŞMENİZİ İNCELEYİN

Çalıştığımız iş yerinde şirket yetkilileri bizi mesleğimizle alakasız bir işte çalıştırabilir mi? Örneğin; elektrik mezunuyum, herhangi bir yerde inşaat işinde çalıştırmaya yetkisi var mı? (ismi saklı)
Türkiye'de çalışanların en büyük eksiklikleri işyerleriyle yazılı sözleşme yapmamaları. Ya da yapıyorlarsa da bunun bir örneğini alıp okumamaları. İş bulmanın sevinciyle önümüze konulan her belgeyi imzalıyoruz. Tabu sonradan bazı sorunlar çıkıyor. Şirket ile ilk işe girişte yaptığınız sözleşme çok önemli. Orada hangi pozisyon için anlaşmışsanız o pozisyonda ya da benzer pozisyonlarda çalışırsınız. Sözleşmeye aykırı davranılırsa hem işveren için hem de işçi için haklı fesih ile ayrılma ve tazminat talep etme hakkı doğar. Siz de sözleşmenizi inceleyin ve buna aykırı davranılıp davranılmadığına bakın.

HER YIL İÇİN BİR MAAŞ

Ben asgari ücretle çalışıyorum. Yaklaşık 5 yılımı da doldurmuş durumdayım. Tazminatım nasıl hesaplanacak. Asgari ücretliler için ayrı bir hesaplama var mı? Murat KARASU
Kıdem tazminatı hesabı asgari ücretliler için farklı uygulanmıyor. Her çalışan için bir yıllık çalışması karşılığında 30 günlük brüt ücret tazminat olarak ödeniyor. Burada dikkat edilmesi gereken nokta brüt ücret. Eğer yıl içinde düzenli olarak size ödenen başka paralar da varsa onlar da brüt ücrete ekleniyor. Örneğin her bayram ikramiye alıyorsanız, ya da her ay size kasa tazminatı, yemek parası gibi düzenli olarak ödemeler yapılıyorsa bunları ekleyebiliyorsunuz. Eğer bu tür ödemeler yoksa asgari ücretli birisi için kıdem tazminatına esas ücret 2019 yılı için 2.558,40 TL oluyor. Bu yıl işten ayrılırsanız 5 yıl için 12 bin 792 lira alırsınız. Bundan sadece damga vergisi kesilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA