• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Başrolde yine Amerika FİLİZ ÖZKOL

Başrolde yine Amerika

filizozkol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 08.01.2018, 00:00

Daha çok yeni. Geçtiğimiz haftalarda Amerika'nın aklının fikrinin Ortadoğu'da olduğunu yazmıştım.
İlkokul çocuğunun bile anladığı bir politika adım adım ilerliyor. Yine 'Ortada kuyu var yandan geç' diye Türkiye'ye dokunmanın faturasının ağır olabileceğini söylemiştim bir yazımda.

ABD İÇİN TEHLİKE ÇANLARI

Dünyayı şekillendiren Amerika'nın küreselleşme dalgasının yarattığı post modern süreçte dünyanın bütün ülkelerini etkileyen kültürü ve gücüyle Amerikan hegemonyası dünyanın birçok ülkesinde olumsuz tepkiler yaratmaktadır.
Tarih sayfaları, birçok hegemonyaları acımasızca gömdüğü gibi; artık Amerika için de tehlike çanlarının çalmaya başladığı sinyali geliyor. İşte Rusya, işte Çin, İşte İran... Doğunun tehdidi Amerikan saltanatının tahtını sallamaya başlıyor. Amerika ambargoları da artık kabak tadı verdi. 'Ali kıran baş kesen' davranışları dünyayı bezdirmiş durumda.
Ortadoğu ve Uzakdoğu'nun yükselen değerleri artık geçmiş yargıların değişmesine neden oluyor. Dünya farklı oluşumlar içinde. Amerikan hegomanyası yok edilmeye çalışılıyor. Trump asla tesadüfen gelmiş bir başkan değil. Ülkesinin çıkarları söz konusu olduğu zaman, vahşi bir batı var dünyanın karşısında.

YANGININ TAM ORTASINDAYIZ

Bu ülkenin dişleri arasında ezilen dünya milletleri tek tek uyanışa geçti. Bu 3. dünya savaşı sinyalleri verse de, atom bombasının butonu Amerika'nın korkulu rüyası olan Kuzey Kore'nin parmakları arasında. Türkiye aslında hiç de yalnız değil. Bir kere muhteşem bir coğrafyanın avantajları ve dezavantajlarına sahip.
Önemli olun bu yeni bir küreselleşmeye giden dünya devletlerinin yanında kendisini nasıl kullanması ve koruması gerektiği.
Rotasını iyi belirlemesi gerekiyor. Yangının tam ortasında. Yine bir yazımda bahsetmiştim.
İran'ın eski başbakanı AHMEDİ NEJAD; Amerikan oyunları yüzünden seçimi kaybetmek zorunda kalmıştı.
Çünkü Ahmedi Nejad, Amerika'ya aba altından sopa gösteriyordu.

RUS POLİTİKASI ÖNEMLİ

Her zamanki gizli CIA ve FBI oyunlarıyla İran'ın bu güçlü insanını bertaraf ettiler. Fakat İran her zaman dünyada güçlü bir devlet olma özelliğini koruyor ve Amerika'nın baş belası. Ortadoğu yükseliş dönemine geçmek üzere. Dünyadaki statüsünü kaybeden bir Amerika, gücünü korumak için her yolu deneyecektir. Türkiye üzerinde prim yapmaya çalıştıkça diğer ülkelere baş eğdirmek için tüm akıl oyunlarını sahneye koymuş durumda.
En büyük korkusu da İran'ın Türkiye ve Çin'le iş birliği yapması. Eğer böyle bir şey gerçekleşirse ABD rüyası tarihe karışacaktır. Bir zamanlar yıkmak için her türlü çabayı gösterdiği Rusya'yı kendi sathında tutmaya çalışıyor. Rusya'nın izleyeceği politika önemli. Çünkü Rusya seksenli yıllarda kaybettikleri prestijlerinin hesabını unutmuş değil.

İRAN NEDEN KARIŞTI?

Son bir haftadır İran'da yaşanan olayların altında hepimizin tahmin ettiği gibi yine Amerika var. İran'da halk ve yönetim arasında problem olduğunu hiç zannetmiyorum. 'Kol kırılır yen içinde kalır' olgusu içindeler. Dış lobilerin bu düzen işlerine gelmiyor. Ülkeler arası yüksek ego ve kapitalist sistemin acımasızlığı yine Ortadoğu'nun kaynamasına neden olacak. Olaylar ateşleniyor ve 'HALK KIŞKIRTMALARI' bu tür olaylar için vazgeçilmez güçlü bir figüran. İran durup dururken neden böyle karışıyor dersiniz?
Tüm dünyanın zorlu bir süreçten geçtiği kesin. "Vahşi Batı'nın Kovboyları" istilacı ruhlarıyla atlarını ve kırbaçlarını doğuya çevirmiş durumdalar. Haklarına razı olma gibi bir durumları da yok.

ALLAH ÜLKEMİZE GÜÇ VERSİN

Kendilerini haklı çıkaran diğer neden de, Trump'ın göçmenlere duyduğu öfkenin altındaki mesaj... 'Ülkemize geldiniz.
Bizi yediniz bitirdiniz. Artık sizin ülkenizin kaynaklarını alma hakkına sahibiz, soframıza oturanın sofrasını kuruturuz' misali.
Çünkü enerji stokları ne kadar güçlü olsa da, örneğin; Türkiye'nin altı aydaww tükettiği enerjiyi Amerika bir günde bitiriyor. Bu durumda medeniyetin hiç de öyle ucuz olmadığını görüyoruz. Amerika'nın kendi çıkarlarını koruma oyunları bitmeyecek. Allah ülkemize güç, kuvvet, birlik. beraberlik versin. Huzurlu haftalar!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA