• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kahreden veda GÜRKAN ERTAÇ

Kahreden veda

gurkan.ertac@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 27.12.2016, 00:00

Selçuk Efes Antik Tiyatro'dan saçılan nağmeler ortalığı inletiyordu. Yüzlerce seyirci o eşsiz koronun ezgilerine eşlik ediyor, birlikte söylüyordu. "Ay akşamdan ışıktır, yaylalar, yaylalar", "İzmir'in kavakları, dökülür yaprakları", "Ceddin deden, ceddin baban", "Çanakkale Türküsü ve "10.Yıl Marşı, Rus Kızılordu Korosu, İzmirlileri, Selçukluları ve Aydınlıları muhteşem repertuvarıyla büyülemişti.

Moral kaynağıydı

Dünya turunda gittikleri her yerde müziğin evrensel nağmeleriyle izleyenleri kendilerine hayran bıraktılar.
Kötü kader onları Halep yolunda pençesine aldı. 64 müzisyenle birlikte Rus Kızılordu Korosu da Tupolev 154 Rus uçağının düşmesi sonucu tamamen yok oldu. öylesi bir daha da zor gelir.
Rus Kızılordu Korosu Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği'nde 1928 yılında kuruldu. 12 müzisyen asker, bir vokal, bir akordiyon, 2 dansçı ve 1 anlatıcıdan oluştu. İlk görevleri Uzakdoğu bölgesinde zor şartlarda çalışan ve demiryolu inşa eden Rus askerleri ziyaret edip moral vermek oldu. Koro, değişik askeri birliklerden gelen sanatçılarla rütbe ayrımı yapılmadan amatör sanatı geliştirmek hedefindeydi.
Öncelikle Rus halk şarkıları (Kalinka, Kernina, O çiçorniye) ve kilise müzikleri (Ave Maria) ve opera şarkıları çalıp söylediler, sonra pop müziğe de geçtiler. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Rusya'da ve diğer ülkelerde konserler vermeyi sürdürdüler.

Aleksandrov Ailesi

Aleksandrov Ailesi, Rus Kızılordu Korosu için çok önemlidir. Aleksandr Aleksandrov, 1946 yılında ölene dek koronun şefliğini yaptı, yerine oğlu Boris Aleksandrov geçti, 1987'de emekli olana dek bu göreve devam etti. Görevi bu kez Vyacheslav Korobko üstlendi.
Koro, Sovyetler Birliği Ulusal Marşı'nı besteledi, Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra bazı sözler değiştirilerek Rus Milli Marşı olarak çalınıp söylenmeye devam ediliyor.
Paris'te Uluslararası Modern Hayat'ta Sanat ve Teknoloji Sergisi'nde sahne aldılar ve jüri tarafından Grand Prix Onur Ödülü'ne layık görüldüler.
2.Dünya Savaşı sırasında, Sovyet Cepheleri'nde, havalanlarında, hastahanelerde askerlere ve halka moral vermek için 1500'ün üzerinde konser verdi.
Kimi zaman turnelerine David Foster, Jean-Jacques Goldman ve Steve Barakatt gibi birçok popüler, ünlü sanatçıları da konuk aldılar.
"Bir Rus Kızılordusu vardı" diyeceğiz, onları tatlı tatlı anarken....

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA