• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İzmir’in renkli rüyalar oteli HACER ÖNOĞLU ÜLGER

İzmir’in renkli rüyalar oteli

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 11.11.2018, 00:00

İzmir Alsancak'taki Shantihome Hostel, İzmir'de bir ilk olma özelliği taşıyor.
Hostele girdiğimde ilk dikkatimi çeken şey, ayakkabılarınızı çıkarmanız gerektiği.
Çünkü burası bir ev gibi tasarlanmış. Alt katta ortak bir mutfak var. Her katta ise birer banyo bulunuyor.
3 katlı eski bir apartmandan dönüştürülen hostelin kapısı herkese açık. Daha çok yurt dışından gelen gezginleri ağırlasa da her kesimden insana hitap ediyor.
Konuklar arasında ataşeler, doktorlar, mühendisler, konsolosluk görevlileri de var, Harvard mezunu işadamı ile duvar ustası ya da sıradan bir vatandaş da...

BİR İLK

Hostelin sorumlusu Gençay Mut, bu fikrin yurtdışında gezip gördüğü hostellerde vakit geçiren bir arkadaşlarının İzmir'de böyle bir eksik olduğunu fark etmesiyle ortaya çıktığını söylüyor. Farklı ülkelerden ya da illerden İzmir'e gelen insanların ev ortamında ağırlanacağı bir mekanı hayata geçirmek istemişler ve 5 yıl önce burayı kurmuşlar.

UYGUN FİYAT

Hostelin 11 odası var.
Birkaç kişilik odalarda kalmak isteyen geceliğine 50 lira, tek kişilik odalarda kalanlar ise 100 lira ödüyor.
Ancak ücret ödeyemeyecek durumda olanlar hostelin günlük işlerine yardım etme karşılığında kalabiliyor.

ÖNCE PAYLAŞIM

Kazanca yönelik kurulan bir işletme olmadıklarını söyleyen Gençay Mut, "Bizim için öncelik paylaşım" diyor.
Sabah kahvaltısı ve akşam yemeği için sofraya konuklarla birlikte oturuyorlar.
Burada yemekler satılmıyor, paylaşılıyor. Herkes organik besleniyor. Zeytinlerini, yoğurtlarını, turşularını ve domates soslarını kendileri yapıyorlar. Çöplerini yerinde ayrıştırarak doğanın korunmasına katkıda da bulunuyorlar. Bazı akşamlar, dünyanın farklı yerlerinden gelen müzisyen gezginlerle birlikte müzik yapıyorlar.
Bazı akşamlar da hostelin salonunda toplanıp film gecesi düzenliyorlar.

ÖZGÜN TASARIM

Odaların hepsinin tasarımları, zaman içerisinde, kendiliğinden oluşmuş. Her gelen kendinden bir hatıra kalsın diye ya duvarlara resimler çizmiş, kapıları boyamış ya da bir anı eşyası bırakmış. Kısacası hostelin iç mekan tasarımı zaman içerisinde kendiliğinden oluşmuş.
Hostel, özellikle bisikletli gezginciler için çok uygun bir yer. "Buraya bisikletleriyle gelenler rahatça park yapabilecekleri alanlar bulubiliyor" diyor Gençay Mut.

ÇİNLİ GEZGİN 3'ÜNCÜ YILINDA BURAYA GELDİ

Bir keresinde 60 yaşında çıktığı yolculuğun 3'üncü yılında Türkiye'ye gelen bir bisikletli gezgine ev sahipliği yaptıklarını söyleyen Mut, "Çinli bisikletçinin Çin'den Rusya'ya, Türkiye'den Yunanistan ve Avrupa'ya, Afrika kıtasından sonra yine aynı rotayla İzmir'e geliş hikayesini dinledim. Bu yolculuğun Shantihome'dan devam etmesi hepimiz için ilgi çekici bir deneyimdi" diyor.

HOSTEL NEDİR?

Hostel, düşük bütçe ile seyahat eden gezginler, öğrenciler için ucuz konaklama fırsatı sağlayan, çoğunlukla mutfağı da olan küçük otellere denir. Bu küçük otellerde odaların bir kısmında, öğrenci yurtlarında olduğu gibi ranzalar ve yataklar vardır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA