• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Anadolu geleneğinden genç modasına: Dövme HACER ÖNOĞLU ÜLGER

Anadolu geleneğinden genç modasına: Dövme

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 16.06.2019, 00:00
Tarih boyunca insanların kutsal sembolleri vücudunda taşıma isteği bazı kültürlerin parçası oldu. Güneydoğu Anadolu’da özellikle yaşlılarda görülen dövmeler kültürel bir semboldür batıda ise gençler arasında bir moda...

İnsanoğlunun doğum, evlilik, ölüm gibi törenlerde yaptığı ve farklı şekillerde uyguladığı ritüeller, kültürlerinin bir parçası. Dövme de bu ritüellerden biri. Dövmenin ilk izlerine Avusturya, İtalya, Yunanistan, Anadolu, Mısır ve Cezayir'de rastlanmış. İnsanlar gördüğü bir nesne ya da canlıda hissettiği kutsallığı evinde ya da üzerinde taşımak ve bir anlamda kendilerini bu objeler ile korumak istemiş. Türk toplumları da eskiden bu yana dövmeyi bu amaçla kullanmış.
Kendisini kötülüklerden ya da hastalıklardan koruduğuna inandığı objelerin resmini vücudunda taşımış.



KENDİNİ ANLATMA BİÇİMİ

Güneydoğu'da bir ihtiyar geleneği olan dövme, batıya doğru şekil değiştirse de hala devam ediyor. Mardin ya da Gaziantep'te yaşlı kadınların yüzlerine ve ellerine işledikleri her şeklin nasıl bir anlamı ve gücü varsa günümüzde dövme yaptıranlar da kelimelerle anlatamadıklarını dövmelerle ifade ediyor.
Dövmeci dükkanlarına her yerde rastlayabilirsiniz, ancak ben bugün sizlere farklı bir tanesinden bahsedeceğim.
İzmir Üçyol'da hizmet veren Kiss İnk Tattoo'nun sahibi Mehmet Can Turan, resim yeteneğini anaokulunda fark etmiş.
Liseden sonra da bu yeteneğini sanata dönüştürüp dövmeciliğe başlamış. 13 yıldır bu sanatı başarıyla yürüten Mehmet Can Turan, "Ben kendi kendimin ustasıyım" diyor. Üzerinde günlerce düşünerek tasarladığı dövmelerini bir sanatçı gibi işliyor.

ÜCRETSİZ 'SEVGİ İZİ'

Dövmeciliği sadece bir iş olarak görmüyor ve "Ne gibi sosyal projelere destekte bulunabilirim" diye düşünüp ATV'de yayınlanan 'Müge Anlı ile Tatlı Sert' programının 'Sevgi İzi' projesine katılıyor.
Ailesinin kaybolması konusunda endişe duyduğu zihinsel engelli veya alzheimer hastası kişilerin bileklerine kaybolduklarında bulunmalarını kolaylaştıracak dövmeleri ücretsiz yapıyor.
'Sevgi İzi' projesinin dışında da kendisine başvuran ihtiyaç sahibi insanlara hastalık veya adres bilgilerini içeren dövmeleri ücretsiz yapıyor. Ücretsiz M.Kemal Atatürk dövmesi yapma geleneğini de sürdürüyor.

KADINLAR İSİM SİLDİRİYOR

Dövme yapma konusunda olduğu kadar silme konusunda da iddialı Mehmet Can Turan.
Bu konuda kendisine en çok talebin kadınlardan geldiğini söylüyor. En çok da ayrıldıkları erkek arkadaşlarının isimlerini sildirmek istiyorlarmış. Bu konuda pişmanlık duyup kendisine başvuranların sayısının azımsanmayacak kadar çok olduğunu söylüyor.

ÖNCE İYİ DÜŞÜNÜN

Mehmet Can'ın 18 yaşında da 85 yaşında da müşterisi var. Geçenlerde dükkanına gelen 85 yaşındaki Kore gazisinin dövme yaptırmak istediğini söylemesi üzerine kendisi bile şaşırmış. Dövme yaptırmak isteyenlere tek bir tavsiyesi var: Bunu yapmak istediğinize eminseniz yaptırın.
Çünkü bu işin geri dönüşü sadece silme yöntemiyle oluyor.
Ömür boyu üzerinizde taşıyacağınız bir dövmeyi yaptırmadan önce iyi düşünün.

GÜZELLİK İSTEYENLERİN DE ADRESİ

Bu dükkanda sadece dövme yapılmıyor. Seyrek saçlar, saç similasyonu ile doğal 3D görünüme kavuşturuluyor. Kadın müşterilere 3D micro blading kaş, ipek kirpik, protez kirpik gibi hizmetler de eşi tarafından veriliyor. Kısacası Kiss İnk Tattoo, aynı zamanda bir güzellik merkezi gibi de hizmet veriyor.

DİYANET: DÖVME YAPTIRMAK SAKINCALI

Dövme yaptırmak isteyenlerin, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'nun internet sitesinde yayınlanan fetvayı okumasında da fayda var. Fetvada şöyle deniyor:
"Vücudunda dövme bulunan bir kimse mümkünse, sağlığına zarar vermeyecek yöntemlerle onu ortadan kaldırmalıdır.
Bu mümkün olmazsa Allah'tan bağışlama dilemesi, yaptığına pişmanlık duyması gerekir."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA