• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İzmir Mevlevihanesi MEHMET DEMİRCİ

İzmir Mevlevihanesi

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.12.2012, 00:00
İzmir Mevlevihanesi'nin kurucu şeyhi Halil Akif Dede'dir (1803-1888). İstanbul'da Yenikapı Mevlevihanesi'nde çile çıkardı. İzmir'e döndü. Sultan Abdülmecid'in yardımıyla o zaman için şehrin en güzel yerinde Mevlevihane'yi kurdu. 38 sene şeyhlikten sonra 1888'de vefat etti.
İzmir Mevlevihanesi'nin özellikle sonraki yıllarda şehirde bir cazibe merkezi olduğu anlaşılıyor. Musiki meraklıkları, entelektüeller buraya devam ettiler.
Şahin Çandar Mevlevihane'nin de bulunduğu semti anlatır. Çocukluk yılları orada geçmiştir. Yazısının başlığı: "Namazgah, İzmir'in Tam Ortası". İzmir Kent Kültürü Dergisi Sayı: 6, Mart 2003'te çıkmış. Özetleyerek veriyoruz:

TATLI ANILAR
"Çeşmenin tam karşısında, biraz yanda, Şeyh Cemallerin bahçeli evlerinde kimler oturuyor acaba? Tamburların, neylerin, kudümlerin sesleri, kaç yıldır nerede yorgunluk dinlendiriyor acaba? Mevlevi raksları nerede biçimleniyor? Sohbetler nerede koyulaşıyor? Çoktan rahmet-i Rahman'a kavuşan o güzel insanların ruhları, hala çocuklara gülümsüyor mu cumbaların, kafesli pencerelerin arkasından? Taa yokuşun üst başından.
"Tekke'den bu sokağa, mutlu yüzler, koşup gelen o inanmış ve tertemiz insanlar.. Tanrı'nın yüce katında, inanıyorum ki, yine mutludurlar. Ama bu sokağı, bu evi sevgili şeyhleri Cemal Şenneyli ile birlikte özlüyorlar mı? O günleri, benim gibi özlüyorlar mı? Şeyh Cemal Efendi, galiba Mevlevi Şeyhi idi. 4 oğlu, 1 kızı vardı yanılmıyorsam. Oğullarından Nuri Şenneyli (ö. 2006), yıllarca kanun sanatçısı olarak TRT'de görev yaptı. Gönlümüzü şenlendirdi.
Kadifekale etekleri ile, Basmahane'deki Diş Hastanesi arasında yer aldığı söylenir
"Evleri, İslam güzelliğinin, Mevlevi hoşgörüsünün motiflerini taşırdı. Sevgiyle aydınlanmış dünyalarına, sevgiyle dolu yüreklerine buyur ederlerdi konuklarını. İnsanlar arasında ayrım yapmazlardı. Büyüklerle çocuklar arasında fark gözetmezlerdi. Zenginle yoksulun, nasıl aynı başlamışsa dünyaya gelişleri ve nasıl aynı bitecekse yolculukları, kimlikleri de aynıydı onlar için: İnsan.. İyi ya da kötü, insan!"

HANGİ NOKTADAYDI

Bu kadar özlemle anılan yerlere, bu sokaklara ne oldu dersiniz? Ben bir hayli aradım ve bulmakta zorlandım.
19. yüzyıla kadar İzmir'in yerleşim mekanının Kadifekale eteklerinden başlayarak, Basmahane, eski Devlet, şimdiki Diş Hastanesi üçgeni içinde olduğu söylenebilir. Acaba Mevlevihane bu bölgede hangi noktadaydı? Yapılardan hiçbir kalıntı bulunmadığı için yer tespiti zordu.
Zamanla anlayışlar ne kadar değişiyor. 1850'lerde İzmir'in en güzel yerleri diye anılan bu semt bugün bakımsız vaziyette.
Sırtınızı Agora'ya verip, Kemal Atatürk İlköğretim Okulu'nu sağınıza alarak, Kadifekale'ye doğru uzun ve dik bir yokuş boyunca yürüyeceksiniz. Burası 806'ncı sokak, öteki adıyla Patlıcanlı Yokuşu'dur. Yukarı doğru ilerlerken, bu sokağın 974'üncü sokakla kesiştiği yerde, sağ köşede taş duvarla çevrilmiş bir boş arsa bulunuyor. İşte orası İzmir Mevlevihanesi'nin yeridir.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA