• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Sabancı’da kültür ziyafeti MEHMET DEMİRCİ

Sabancı’da kültür ziyafeti

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 01.05.2017, 00:00

İzmir'de tarihimiz ve milli kültürümüzle ilgili güzel gelişmeler oluyor. Mart ayı sonunda Çaka Bey Sempozyumu yapılmıştı. Bu defa Mayıs başında "Anadolu Selçuklu Dönemi" başlığı altında bir seri etkinlik var.
Çaka Bey 1081'de İzmir'in fethinde ilk adımı atmıştı.
Daha sonra Beylikler dönemini yaşayan Türkiye topraklarında Selçuklular, Anadolu birliğini sağlama yolunda gayret gösterdiler.
"Diriliş Ertuğrul" dizisi şu günlerde aynı dönemleri konu alıyorsa da vezir Sadettin Köpek dışında Selçuklu Devleti ile doğrudan ilgisi yoktur. Çünkü ana konusu başkadır, Osmanlı'yı hazırlayan ortamı öne çıkarmaktadır.
Dikkati çeken husus şudur:
Anadolu Beylikleri'nin, Selçukluların ve Osmanlı'nın insan malzemesi aynıdır. Çoğu Orta Asya'dan göçüp gelmiş, kültür olarak eski gelenekleri ve yeni vatanda buldukları bazı malzemeyi İslam teknesinde yoğurarak yeni bir medeniyetin temellerini atmışlardır.

SERGİ AÇILIŞI

Bize düşen bu kültür ve medeniyeti iyi tanıyıp, onlardan ilham alarak günümüzün imkanları ile ve yeni yorumlarla insanımıza tanıtmaktır.
İşte "Anadolu Selçuklu Dönemi" tam da bu amaçla ortaya konmuş bir sanat ve kültür şölenidir. Etkinliğin en önemli ayağı açılacak sergidir. Burada güdülen hedef, Selçuklu dönemini çeşitli sanat dallarıyla anlatma düşüncesidir.
Sergiye sanatçılarımız minyatür, hat, tezhip, ebru, kilim, halı, çini, yağlı boya, sulu boya, kumaş ve moda tasarımları, deri üzerine işlemeler, ahşap oyma, keçe gibi sanat dallarındaki eserleri ile iştirak ediyor.
Geniş katılımlı bu sergide 26 farklı ilimizden sanatçı bulunuyor, 14 farklı üniversiteden çok sayıda akademisyen yer alıyor.
Atölye veya ferdi olarak katılanlarla birlikte toplam 126 sanatçı iştirak ediyor. Sunulan eser sayısı 140 civarındadır.
Bir hafta boyunca ziyaret edilebilecek olan sergi, 12 Mayıs'ta Ödemiş / Birgi'de Katip Çelebi Üniversitesi'ne bağlı olan Dervişağa Medresesi'nde tekrar edilecektir.

PANEL VE KONSER

İzmir Sabancı Kültür Merkezi'nde 4 Mayıs Perşembe günü açılacak sergiden önce, 15.00'te Turan Gökçe'nin yöneteceği Selçuklu dönemiyle ilgili panelde Mehmet Ersan, Yusuf Ayönü, Sema Küskü ve Mehmet Temizkan konuşacak.
20.00'de konser var. Konserde musikimizin dev üstadı Abdülkadir Meraği'nin eserleri icra edilecek.
Parçaları İzmir'in usta sazları eşliğinde Ümit Yazıcı, Sibel Aşkın ve Sinem Bozkurt seslendirecek.
Bu faaliyeti hayata geçiren Dokuz Eylül Üniversitesi eski Rektör danışmanı, şimdi Kayseri Abdullah Gül Üniversitesi Genel Sekreteri olan, milli kültür hizmetkarı İhsan Çelikdemir'dir.
Projeyi sahiplenen Katip Çelebi Üniversitesi'ne, bu konuda desteği olan Ünal Şenel ve Rektör yardımcısı Turan Gökçe'ye, özellikle de Sayın Rektör Galip Akhan'a teşekkür ederiz.
Yer: Sabancı Kültür Merkezi, tarih: 4 Mayıs Perşembe, panel saat: 15.00, sergi:
17.00, konser saat: 20.00.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA