• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kültürpark’taki mescit MEHMET DEMİRCİ

Kültürpark’taki mescit

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 22.05.2017, 00:00

Nisan ayı içinde İzmir Kültürpark'ta yapılan "Göç ve Mübadele" sempozyumundan evvelce söz etmiştim. Sempozyumun ikinci günü cumaya rastladı. Cuma namazı kılabilmek için cami aradım, görevlilerden birine sordum, tarif etti ve buldum.
Kültürpark'ın İzmir Fuarı olduğu günlerden kalma Atlas Pavyonu'nun köşesine 1994'te eski TRT deposu mescide çevrilmiş, iğreti bir minare yapılmış, içi dar. Bu yüzden dışarıda kaldırımlara, çimler üzerine konan sergiler üzerinde yüzlerce vatandaş Cuma namazını kıldılar. Yağışlı günlerde bu mümkün olmaz.
Kimlerdi bunlar? Kültürpark'taki görevliler ve güvenlikçilerden bir kısmı ve ziyarete veya gezmeye gelen pek çok vatandaş.
Kültürpark'ta günün her saatinde çeşitli sebeplerle gelmiş çok sayıda insan bulunur.
Nikah Dairesi'nde her 15 dakikada bir nikah kıyılır ve her birine yüzlerce insan katılır.
Gelmişken bir kısmı çevreyi de gezer. Hemen her gün çeşitli salonlarda birçok etkinlik ve kültür faaliyeti yapılır.
410 bin metrekarelik bu geniş alanda büyük bir insan sirkülasyonı vardır.
Dolayısıyla düzgün bir ibadet yerine ihtiyaç olduğu açıktır.

ESKİ HİKAYE

Evvelce Fuar'a bir mescit yaptırma teşebbüsü olduğunu duymuştum. Bu konuda Lütfi Görmez'den bilgi aldım. Onun tavsiyesi üzerine görüştüğüm Burhan Özfatura'dan konunun esasını öğrendim. Hadise 1986 yılına ait. O sırada Burhan Özfatura, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'dır, iktidarda Anavatan Partisi vardır. O yıllarda Fuar çok daha canlıdır.
Yabancılar fazladır, iştirakçi ve ziyaretçi olarak gelenlerle Fuar dolup taşar. "Benim gönlümde yatan Fuar'a bir Türk-İslam Kültür Merkezi ve yanına da bir mescit yaptırmaktı. Burada hat, tezhip, ebru, halı sanatı atölyeleri olacak, özellikle yabancılara kültürümüzü tanıtacaktık" dedi Özfatura ve ilave etti: "Bana ve konuya karşı olan muhalif çevreler bir yaygara kopardı.
Bu arada başka bir yerde ciddi hastalığı olan bir ağacı kestik, hastalık öteki ağaçlara geçmesin diye kireçli çukura gömdük.
Fuar'da cami yapmak için ağaçlar kesiliyor diye yayın yapıldı. Almanya Hannover Fuarı'nda bile cami bulunmaktadır ve buna bir ihtiyaç vardır." Neticede konuya karşı olanlar meseleyi Ankara'ya taşıdı.
O sırada Kültür Bakanı olan Mesut Yılmaz, Semra Özal'ın da desteğini alarak Fuar'ı "SİT alanı" ilan etti ve teşebbüs sonuçsuz kaldı. Aslında burası İzmir'in kurtuluşu sırasında yakılmış bir yangın yeri. Sonradan ağaçlandırıldı. Yani SİT alanı özelliğine sahip değildir.

YENİ PROJE

Bugünlerde Kültürpark Yenileme Projesi gündemde.
Bu arada ihtiyaca cevap verecek kapasitede, çevreye uygun mimari özelliğe sahip, zarif bir mescit yapılabilir. Bunun şerefi de Büyükşehir Belediyesi'ne yeter de artar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA