• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KENT RADYO’DA AHMET YESEVİ MEHMET DEMİRCİ

KENT RADYO’DA AHMET YESEVİ

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.07.2017, 00:00

TRT çeşitli televizyon ve radyo kanalları ile sürekli büyüyen bir kurum. TRT Nağme, TRT Türkü radyoları halkımızın özlediği ve beğendiği kaliteli yayınlar yapıyor.
Radyo kanallarına birkaç yıldır yeni bir isim eklendi:
"Kent Radyo İzmir." Ankara ve İstanbul'dan sonra üçüncü Kent Radyosu.
Maalesef son yıllarda Türkçemizin kurallarına uymayan söyleyiş tarzı yaygınlaştı. "Kent Radyo" yanlış bir ifade. Doğrusu, isim tamlaması şeklinde "Kent Radyosu" olacak. Tam söylenişi de "İzmir Kent Radyosu" olmalı.
Aynı şekilde Borsa İstanbul (BİS) değil, İstanbul Borsası, "Kent Park" değil Kent Parkı, "Fuar İzmir" değil İzmir Fuarı olacak. Doğru Türkçe duyarlığının gittikçe kaybolması üzücüdür.
Yabancı dillerin etkisi altında fazla kalırsak, korkarım ki bir süre sonra kendi dilimiz tanınmaz hale gelecek.

HAYAT AKARKEN

Asıl konuya dönersek İzmir Kent Radyosu 24 saat sürekli yayın yapmaktadır. Bunun 17 saati canlı yayındır. Daha çok kültür konuları ele alınmakta, sanat ve kültürün yerel boyutları gündeme getirilmektedir.
İzmir Kent Radyosunda 20- 21 saatleri arasındaki "Hayat Akarken" serisinde, pazartesi akşamları yeni bir program başlamış. Ayhan Saltan'ın hazırladığı yayında tasavvuf, Türklerin din anlayışı, halk İslam'ı gibi konular ele alınıyor.
Bu akşam (10.07.2017) konuk olarak beni çağırdılar. "Nerde görsen gönlü kırık merhem ol" diyen Ahmet Yesevi hakkında konuşacağız.

YESEVİ ETKİLERİ

Orta Asya Türkleri İslamiyet'i daha çok tasavvuf üslubu içinde benimsedi. Bir ülke yalnız silah gücüyle ele geçirilmez. Asıl olan gönüllerin fethedilmesidir. Bu da sevgiyle, şefkatle olur. Bu konuda sufi zümreleri daha etkili olmuştur.
Ahmet Yesevi (1093-1166), Türkistan'ın geniş bozkırlarında hayat süren göçebe halk kütlelerine İslam'ı ve tasavvufu tanıttı.
O, XII. yüzyıl Türk boylarına kendi dilleriyle hitap ettiği için daha başarılı olmuştur.
Bugün ayrı cumhuriyetler şeklindeki Kazaklar, Özbekler, Türkmenler ve Tatarlar arasındaki en önemli manevi bağ Ahmet Yesevi'dir. Onun Kazakistan'ın Türkistan (Yesi) şehrindeki türbesinin önünde bir kaç saat geçiren bir insan, bütün bu bölgelerden akın akın gelen ziyaretçileri görünce bu durumu daha iyi anlar.
Anadolu'nun fethi, Türkleşmesi ve İslamlaşması, tarihimizde çok önemli bir hadisedir. Bu hadisenin isimsiz kahramanları olan dervişler, gaziler mana erleri büyük hizmetler görmüşlerdir. Çok defa, düzenli ordulardan evvel gelip toprağa yerleşmiş, yerli halkın gönlünü kazanmaya çalışmışlardır. Bunların büyük çoğunluğu Yesevi yolunun mensuplarıdır.
Ahmet Yesevi, Doğu ve Batı Türklüğünün saygı duyduğu bir önemli şahsiyettir. Hatıraları ve temsilcileriyle Anadolu'yu da etkilemiştir. Özellikle Türk halk Müslümanlığı Yesevi izleri taşır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA