• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞEBNEM BURSALI

DURMAK YOK KOŞARAK DEVAM

sebnem.bursali@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 22.05.2017, 00:00

Epey kıdemli bir Ankara gazetecisi olarak bugüne kadar sayısını hatırlamadığım kadar parti kongresi ve kurultayı izledim ama inanın dün AK Parti 3. Olağanüstü Kongresi kadar kalabalık ve coşkulu olan bir kongreye şahitlik yapmadım. Kongrenin her ne kadar teması olmasa da; en az teması kadar güçlü bir vurgunun dışa vurumu idi bunun sebebi; Vuslata kavuşma.
Yani AK Parti'nin değişmez lideri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile partinin resmi olarak yeniden buluşması.
Bu bir sevgiliye kavuşma kadar duygusal ama bir o kadar da siyasette temellerin yerine oturması kadar da reel karşılığı olan buluşma idi.
Salonun içi ve dışıyla ilgili detayları haberlerimizde okuyacağınız için tekrara girmek istemiyorum.
En çok merak edilen 50 kişilik MKYK listesini ve bundan sonrasında neler olacağını ve beklentileri sizlerle paylaşmak isterim.
Listeye genel olarak bakıldığında yüzde 40'a yakın bir değişiklik yapıldığını görüyoruz ki; bu zaten beklenen bir sonuç idi. Çünkü; 2. Erdoğan dönemi ile birlikte partide ve bununla paralel kabinede yeni dönemin adı; Atılım olarak belirlendi ve değişim ve reformların yapılacağı sözü verildi. Yani; parti vitrininde yapılacak yenileşme dönemi ile yeni bir heyecan yeni bir vizyon oluşturmanın da yolu partinin yönetiminde yapılacak değişiklik ve yenileşmeden geçiyor. Genel olarak bakıldığında, yer verilen isimler açısından illerin hepsi olmasa bile dengeli bir temsil sağlanması konusunda hassas davranılmış. Bir önceki MKYK'da yer alıp bu listede olmayanlar yerine, yine aynı ilden bir diğer milletvekili veya temsilci tercih edilmiş. Genç isimlere yer açılmış. Ki; zaten yeni dönemin en önemli şifrelerinden birisi; tecrübeyle gençlerin enerjisinin birlikte yol alması idi.

GENÇLER-KADINLAR

Ben, mevcut listede daha fazla kadına yer verileceğini düşünüyordum ama bu tam olarak gerçekleşmedi. Ancak; bu hafta içinde açıklanması beklenen parti vitrini olarak söyleyebileceğimiz MYK'da kadın Genel Başkan Yardımcısının daha fazla olacağını, buna paralel olarak kısa süre içinde açıklanacak kabinede kadın bakan sayısının artacağını düşünüyorum.
Yeni dönemde daha çok koşan ve daha çok terleyen sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan, bakanlar ve MKYK ile milletvekilleri olmayacak elbette. Malum;
2013 yılından bu yana içeriden ve dışarıdan siyasete yapılan müdahaleler ve saldırılar sebebiyle ve üst üste yaşanan seçimler yüzünden teşkilatlarda beklenen değişiklikler bir türlü yapılamamıştı.
Şimdi; Ramazandan hemen sonra başlayacak olan il ve ilçe kongreleri ile partideki asıl değişikliğin teşkilatlarda olması bekleniyor.

VEFA ADAMI

Tarihi kongre ile ilgili özel bir parantezi Başbakan Binali Yıldırım için açmak gerekiyor.
Türk siyasi tarihinde benzeri görülmeyen bir vefa ve vakurluk ile emanet olarak taşıdığını söylediği Genel Başkanlığı, gönül rahatlığı ve bir anlamda şölen ile devretmesi de çok anlamlı. 30 yıllık yol arkadaşlığının en benzersiz örneğini göstermiştir Binali Yıldırım.

İZMİR-AYDIN FARKI

Bundan sonra ne olacak sorusuna cevap ararken; partinin vitrini MYK'da da köklü bir değişiklik ve buna paralel bakanlar kurulunda da benzer bir değişiklik beklentisi hakim. Bir hafta içinde bunların hepsi belli olacak.
İzmir'e Başbakanlık haricinde bir bakanlık beklentisi var. Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar'ın Çalışma Bakanı olmasıyla ilgili kulisler hiç de azımsanacak gibi değil. Ve; MKYK'daki yerini koruyan Hamza Dağ'ın da yeni dönemde Genel Başkan Yardımcısı olması sürpriz sayılmayacak.
Aydın Milletvekili Mustafa Savaş da MKYK'daki yerini korudu ve uzun süredir ne kabinede ne de parti vitrininde Genel Başkan Yardımcısı olarak temsil edilmeyen Aydın için de yeni bir umut doğduğunu söyleyebiliriz.
Şimdilik yerimiz bu kadar yoruma izin verdi. Hafta içinde yeni kulis ve değerlendirmelerimizle devam edeceğiz..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA