• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Tasarımın önemi

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 30.07.2015, 00:00
Her ne yapıyor olursanız olun başarıya ulaşmak için iki kriter gerekiyor: Değişik ve sürdürülebilir olmak.
Soma'da kadınlara gelir yaratan bir iş modeli oluşturmak üzere Türkiye Vodafone Vakfı, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ve Soma Belediyesi'nin işbirliğiyle Aralık 2014'te hayata geçirilen "Soma'da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi"nin amacı da bu.
Soma'da yaşanan felaketin ardından Somalı kadınları iletişim teknolojilerinin sunduğu imkanlarla tanıştırarak sosyal ve ekonomik hayata katılımlarını sağlamayı hedefleyen projenin hedefi 350 kadına ulaşmak ve onlara iğne oyası, tel kırma ve el nakışı gibi el işleri öğretip, bunların üretimini ve satışını yapmalarını sağlamak. Yani balık tutmalarını öğreterek para kazanmalarını sağlamak.
Henüz bir yıl dolmadan hedefe ulaşılmış. Merkeze başvuran kadın sayısı 370... Toplam 168 saatlik eğitimi tamamlayan ve sertifakalarını alan kadın sayısı ise 124...
Bu kadınlar Halk Eğitim merkezlerinin hocaları ve KAGİDER üyeleri tarafından eğitilirken para kazanmaya da başlamışlar. İlk işverenleri Vodafone olmuş ve destek olmak amacıyla önce bardak altlığı sonra da lavanta kesesi siparişi verilmiş kadınlara.
English Home ise 2Soma'da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi"ne sipariş veren ilk marka, daha doğrusu ilk müşteri. Yapılan anlaşma kapsamında Somalı kadınların işlediği 22 bin havlu Ekim ayında English Home mağazalarında satışa sunulacak. Müşterinin istediği kalitede iş yapan kadın sayısı ise 64. Bu kadınlar da yine yaptıkları iş üzerinden ortalama 600 ile 900 TL arasında paralar kazanmış.
Esas amaç eğitim merkezinin üretim merkezine dönüşmesi ve burada sürekli üretimin yapılması. Ve üretilen ürünlerin pazarda alıcı bulması. Bunun için de kadın emeği deyince akla ilk gelen çeyiz işlerinin dışına çıkmak gerekiyor. Her kadının sandığında masa ve sehpa örtüleri var. Veya kursa giden hemen herkes örtü ve takı yapıyor.
Dantel veya nakış, yapılan iş ne olursa olsun tasarım işi olursa English Home gibi ünlü markalar kadınlara sipariş verir. Ve o zaman üretim sürdürülebilir hale gelir. Bunun farkında olan paydaşlar bu amaçla projeye ünlü tasarımcı Arzu Kaprol'u dahil etmişler. Kadınların ürettiği ürünleri, nakışları, motifleri inceleyen Kaprol, gelenekselle günceli birleştirerek kadınların yaptıkları ürünlerin sadece destek olmak amacıyla değil beğenilerek alınmasını sağlayacak.
Önümüzdeki günlerde Somalı kadınlar, Arzu Kaprol tarafından hazırlanan tasarımları işleyecek ve ortaya çıkan ürünler Vodafone mağazalarında satılacak. Bakarsınız ürünler yurt dışında da alıcı bulabilir. Niye olmasın?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA