• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Dört yılda bir kavanoz çöp!

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.08.2016, 00:00

Yaklaşık bir yıldır belediyemiz (Üsküdar Belediyesi) haftanın belirli günleri sadece geri dönüşümlü çöpleri, diğer günler organik çöpleri topluyor. Biz vatandaşları geri dönüşüm yapmaya zorluyor.
Cam şişe ve kavanozları ayrı bir torbada, pet şişeleri ve plastikleri başka bir torbada, kartonları ayrıca vs. topluyoruz.
Bu ayrışımı yıllardır yapıyor ve her gün kapının önüne bırakıyordum ama aynı çöp arabasında bileşiyordu. Belediyenin bu uygulamasıyla onlar da ayrışıyor.
Ve nasıl bir çöp yığını oluşuyor inanılır gibi değil. En kötüsü de plastikler. Ayrıştırıyoruz ama yine plastik torbalara koyuyoruz.
Eskiden böyle miydi ya? Kese kağıtları vardı, fileler vardı, pet şişeler ve plastik kaplar hayatımızda yoktu.
Yine acilen o eski günlere dönmemiz gerekiyor.
Dünya da böyle arayışlar içinde.
Sadece yaşlılar değil gençler de. Çöpsüz bir yaşam için fikirler geliştiriyorlar. İnternette pek çok örnek var. Mesela şu aralar herkes New York Üniversitesi öğrencisi Lauren Singer'ı tıklıyor. Çünkü Singer, başlattığı 'Çöpsüz Hayat' projesiyle dört yılda sadece bir kavanoz çöp biriktirmiş.

ÇÖPSÜZ HAYAT

Üniversitede çevre bilimi alanında çalışmaya başlayan Lauren, yaptığı araştırmalar, öğrendiği ve gördüğü istatistikler sonuncu dünyayı nasıl bir kadere sürüklediğimizi fark ettiğinde, projesini başlatmış.
Değişime kendi hayatından başlaması ve bu şekilde insanlara örnek olması gerektiğini düşünerek, projeyi öncelikle kendi günlük hayatına taşımış.
Bir gün içerisinde neredeyse hiç çöp çıkarmıyor Lauren. Köyde veya bir çiftlikte de yaşamıyor. (Çöplerimizi hayvanlarla ve bitkilerle paylaştığımız için oralarda daha az çöp çıkar.) Lauren hepimiz gibi şehirli bir kadın.
Ne mi yapıyor? Mesela; Evi için yapacağı alışverişe kendi çantası ve kavanozlarıyla çıkıyor. Pirinç mi alacak? Ambalajla değil, kiloyla satan yerel işletmelerden alıp kavanozuna dolduruyor. Aslında anneanne ve annelerimiz de böyle yapmaz mıydı?
Yoğurdu elimizdeki kaplarla gidip mandıradan almaz mıydık?
Ekmeğini poşete ya da kağıda değil, yanında getirdiği beze sarıyor. Pazara annelerimizin fileyle gittiği gibi bez torbayla gidiyor.
Bu tarz ufak detaylar gözünüze önemsiz görünmesin! Evinizde biriken poşetleri ve onların doğada yüzyıllarca kaybolmadığını düşünün.

EV YAPIMI ÜRÜNLER

Diş macunu, şampuan, çamaşır deterjanı gibi ürünlerini de evde kendisi yapıyor.
Hem çevreye, hem de cilde zararsız tamamen organik ürünlerle! Bizde de benzer örnekleri yapan çok değerli isimler var.
Her gün ekranlarda onları izliyoruz. Ve ben bir yıldır duyduklarımı uygulayarak, temizlik malzemesi olarak elma sirkesi ve karbonat kullanıyorum mesela.
Lauren yaptığı ürünleri, öğretici Youtube videoları çekerek tariflerini paylaşıyor.
Hatta bir de şirket kurmuş ve yaptığı ürünleri satmaya başlamış.
Bu genç girişimci henüz 25 yaşında ama bütün dünya onu tanıyor. "Çöpsüz Yaşamı Yayma Derneği Başkanı" olmuş, her yerden konuşma yapması için teklifler alıyor. Elinden geldiğince, özellikle de okulların etkinliklerine katılarak, çevreci bilinci aşılamaya çalışıyor.
Bu genç kızın hayatı günümüz koşulları içinde zor gibi geliyor insana ama değil.
Hepimiz bu bilinçte olsak ve böyle davransak inanın ortada ne pet şişe ne de plastik çöp alır. Biz kullanmayınca üretimi de ortadan kalkar.
En azından bir düşünün. Tüketim çılgınlığına kapılmadan önce, plastik ve naylona muhtaç değildik ki!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA