• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

B-fit’lerden sonra Bizbizze

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 08.02.2017, 00:00

Konya'da dünyaya gelip İzmir'de büyüyen, 3 çocuklu bir ailenin en büyük kızı Bedriye Hülya. İzmir Amerikan Kız Lisesi'nin ardından 9 Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü'nden mezun olduktan sonra ABD'de psikoloji üzerine lisans ve yüksek lisans yaptı.
Orada yaşarken gördüğü farklı spor konseptlerini Türkiye'ye taşıyarak, hesaplı ve herkesin ulaşabileceği bir spor merkezi açma fikri ile geri döndü.
Yalnızca kadınlara yönelik, kadın antrenörlerin bulunduğu b-fit merkezlerini açtı. İlk şubesini İzmir'de açtığı kadınların spor ve yaşam merkezi b-fitler, franchising sistemiyle büyüyerek, halen 50 ildeki ve 200'e yakın merkezi ile 450 bin kadına hizmet vermeye devam ediyor.

GİRİŞİMCİ OLMA İMKANI

Bu merkezleri kadınlar kuruyor, ana merkez de onlara her konuda destek oluyor. Bugüne kadar, 250'den fazla kadına girişimci olma imkanı sağlayarak 500'den fazla kadına istihdam yaratan b-fit, bu haliyle bir sosyal girişim aynı zamanda.
Zira adın girişimciliğini destekleyerek, kadınlara istihdam yaratıyor ve kadınların ekonomik hayattaki güçlerini artırmayı hedefliyor.

FİKİR VE DESTEK ÜNİTESİ

Bu girişimiyle çeşitli kurumlar tarafından defalarca yılın sosyal girişimcisi seçilen Bedriye Hülya, şimdi de aktif iş hayatı içinde yer almak isteyen kadınları tek bir merkezden yönlendirebilecek ve işlerini kolaylaştırabilecek bir kurum oluşturmak amacıyla, "Bizbizze- Kadınlar için fikir ve destek ünitesi projesi" başlattı.
Proje, İstanbul'da yaşayan, lise ve üniversite mezunu, 18 yaş üstü, iş ve sosyal hayat içinde aktif yer almak isteyen 300 kadının, bir yılın sonunda girişimci ya da çalışan olarak istihdama, bununla birlikte gönüllü olarak STK ve sosyal sorumluluk projelerine katılmasında etkili olmayı amaçlıyor.
Hülya'ya göre, aktif olmayı isteyen ama yolunu bulmakta zorluk yaşayan kadınlar var ve bu kadınlar, "bir iş'e yaramak" istiyorlar. Çünkü böylece ekonomik ve sosyal hayata katılımları da kolaylaşacak.
İşte bu proje de kadınların ihtiyaç duydukları eğitim ve destek hizmetini tek bir çatı altında koordine edebilen bir kadın destek merkezi modeli olarak hizmet verecek.

SOSYAL GİRİŞİM MODELİ

İlk etapta 300 kadın bu merkeze gelerek, İlk Adım Proje Ekibi ve proje danışmanı ile katılacakları görüşme sonuçlarına göre kendilerine uygun programa yönlendirilecekler.
Kendilerine uygun eğitim programlarına katılacaklar. Eğitim süreci boyunca eş zamanlı olarak, sonrasında ise Kuluçka Merkezi aracılığıyla kendilerine danışmanlık, koç ve mentör desteği sunulacak.
Tüm katılımcılar, birbirlerine tecrübelerini aktaracakları Destek Grupları'na davet edilecek. Katılımcılar, "İlham Verici Konuşmalar" etkinliklerinde 12 farklı konuşmacı ve konu ile buluşacaklar.

DESTEKLEMEYE DEVAM

Katılım belgelerini aldıktan sonra da, iş kurma ya da iş bulma sürecinde desteklenmeye devam edilecekler.
İnternet portalında yer alacak olan Bilgi Bankası ile kadınlar, ihtiyaç duyabilecekleri bilgi, kaynak ve olanaklar konusunda devamlı desteklenecekler.
Pilot uygulamanın sonunda Bizbizze, kendi kendini sürdürebilen bir merkez haline gelecek ve tüm Türkiye'de benzerlerinin açılabilmesine emsal oluşturacak.
Kısacası hedef, her gelir seviyesinden kadının kendi gücünün farkında olmasını sağlamak.
Umarız, pilot deneyim başarı ile tamamlanır ve b-fit gibi Türkiye genelinde yaygınlaştırılabilir bir sosyal girişim modeli açığa çıkar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA