• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Stratejik dokunuşlar

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13.02.2017, 00:00

Geçtiğimiz hafta İstanbul'da düzenlenen "Kadın Liderlik Platformu" zirvesinden söz etmiştim bir önceki yazıda. Bu tür toplantılar beni gelecek adına çok umutlandırıyor.
Kadınların enerjisi sihir gibi.
Girdikleri ve el attıkları her alanı güzelleştiriyor ve çiçeklendiriyorlar.
Bakmayın siz "kadın kadının kurdudur" gibi klişe laflara.
Kadınlar birbirlerine el veriyor ve destek oluyorlar. Kendine güveni olan herkes, bir başkasının önünü açar ve ona yol verir. Kadını da, erkeği de. Mesela birçok şirkette üst düzey yöneticilik yapan ve kurumların stratejilerini belirleyen Özge Bulut Maraşlı, iki kadının hayatını da stratejik dokunuşlar yapmış.
Çocuğunun okulu nedeniyle İstanbul'un merkezine uzak ama okuluna yakın bir köye yerleşmişler ailecek. Oğlunun çok sevdiği mantı yemeğini kime yaptırırım arayışı sırasında ekonomik zorluklar içinde olan Yıldız Hanım'ı tanımış. Ailecek mantısını çok beğenince ona yardımcı olmaya karar veriyor. Çevredeki kasaba gidip veresiye kıyma vermesini sağlıyor, sitenin müteahhidine gidip boş duran bir dükkanı tahsis etmesini istiyor, arkadaşlarını organize edip masa, sandalye ve tencere gibi gerekli teçhizatları tedarik ediyor. Ve Yıldız Hanım'a mantıcı dükkanı açılıyor. Sitelerin ve inşaatların çoğalmasıyla birlikte işler de büyüyor. Şimdi küçücük dükkanının kapısında kuyruk var.

KÖTÜLÜK YERİNE İYİLİK

Kocası iş kazası geçirdiği için çalışamayan ve yine ekonomik zorluklarla mücadele eden bir başka kadını ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı İsmek kurslarına yönlendiriyor ve dikiş-nakış-boya yerine masa öğrenmesini sağlıyor. O kadın da şu anda çevrede aranan bir masöz ve çocuklarını rahatlıkla okuttuğu gibi kocasının tedavisini de sağlamış.
Sihirli değnek dediğimiz şeyler, bu tür destekler aslında. Hepimizin bir mentöre, yol gösterene, rol modeline, önderlik edene ihtiyacı var. Bir fikir, bir söz bir anda hayatımızı, hayata bakışımızı değiştirebiliyor. Aynı şekilde bizler de birilerine ilham verebilir ve onların hayatını güzelleştirebiliriz.
Ve hepimizin bu tür olumlu örneklere ihtiyacı var. Kötülük içermeyen, gereksiz kıskaçlıktan ve hasetten uzak, entrikasız ikili ilişkilere.
Ne yazık ki şu anda en çok izlenen dizilerimiz ise hep bu tür kötülük ve entrikalarla örülmüş durumda. Zira onlar izleniyor. Ne kadar kötülük ve ne kadar çok entrika varsa, o kadar çok reyting alıyor diziler. Ve aldıkça da kötülüğün dozajları daha da çok artırılıyor. Neden hoşlanıyoruz bunlardan, bu da ayrı bir konu tabii. Keşke bu tür örneklerin yer aldığı diziler veya programlarla donansa televizyonlar.

POTANSİYELİ KEŞFETMEK

Biz dönelim kadın liderlere.
Zirvede konuşan UPS Türkiye Ülke İnsan Kaynakları Müdürü Özge Yılancıoğlu Erol'a göre kadının görünür olabilmesi ve kendi potansiyelinin farkına varabilmesi önemli. Bunun için de hem ticari hem de liderlik anlamında gelişmek gerekiyor. UPS olarak bu konuya önem verdiklerini belirten Özge Yılancıoğlu Erol, "Kadınlara hem müşteri hem toplum hem de kişisel gelişim bacağında fırsatlar sunmalıyız. 2010 yılında çalışmalara başladık.
Üç yıl sonra ise sadece UPS içindeki değil, bütün kadınları hedefledik. Bunun için KAGİ- DER ve TurkishWIN ile buluştuk ve kadın liderler platformunu kurduk. Her birimiz kendi şirketimizdeki potansiyel kadın güçlerini oluşturabileceğimiz güzel anekdotlar yarattık" dedi.
Yönetim Kurulunda Kadın Derneği Kurucu Üyesi, Borusan Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Canan Ercan Çelik ise konuşmasında, iş dünyasında dengelerin değişmesini, yönetim kurullarında kadınların izi, yeri ve fırsat eşitliği olması gerektiğini ve bunun için çalıştıklarından söz etti.
Kadın işbirliği sihrine inanarak, bu platformda olmaya ve bu amaçla çalışmaya sürekli ve yılmadan devam edeceklerini açıklayan Canan Ercan Çelik, "Çeşitliliğin, katılımcılığın, eşitlik anlayışının ekonomilerde olduğu gibi demokrasilerin de bir vazgeçilmezi olduğunu bilerek, bu amacın hizmetkarı olacağız. Birbirimizi destekleyici, kadın gücüne ve olağanüstü iş birliği fırsatlarını hayata geçirmek için, hangi platform olursa olsun, var olmaya devam edeceğiz" dedi. Yaşasın kadın dayanışması.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA