• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Turizmcinin can suyuna ihtiyacı var SEZER ALTAN

Turizmcinin can suyuna ihtiyacı var

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05.07.2017, 00:00

Bu hafta turizm sektörünün içinde bulunduğu durumu yazdım. Bu işe ömrünü adayan, bölgesinin Türk turizminin gelişmesi için ciddi çabalar sarf eden Av. Mehmet Öngen'in çağrısına kulak verdim. Öngen, çeyrek asırdır bir dünya kültür mirası olan Kazdağları'nı koruma ve planlı geliştirme mücadelesi vermektedir.
Kısa adı "KAZOD" olan Kazdağı Otelciler Derneğinin başkanlığını yapıyor. Öngen Country ve Ramada Kazdağları Yönetim Kurulu Başkanlığını da yapmaktadır. Öngen, dünyanın 200 eko sisteminden biri olan Kazdağlarının bir turizm destinasyonu olarak tescil edilmesini sağlayan kişidir.
Bölgemizdeki sorunlar, terör olayları, yaşanan dış gelişmeler ve belirli odakların yaptıkları algı operasyonları ile turizmimizi baltalamaya dönük çalışmalar söz konusudur. Tüm tarafların Hükümetin sivil toplum kuruluşlarının ve yatırımcıların rasyonel bakış açısıyla sorunun çözümü yönünde çaba sarf etmeleri gerekmektedir.

BÜYÜK İVMEYE SAHİP

2013 yılında, turizm sektörümüzün 35 milyon yabancı turist ağırlayan ve 30 milyar dolar döviz girdisi sağlayan bir ivmeye sahip olduğunu belirten Mehmet Öngen, "2016 yılında otelimizi hizmete açtığımızda da, gerek yabancı turist sayısı olarak, gerekse döviz girdisi ve sektör ciro hacmi olarak, yukarıda belirttiğim rakamların neredeyse dörtte hatta beşte birine düşmüş durumdayız" dedi.
Mehmet Öngen'in destek ve çözüm önerileri şöyle:

Böyle durumlarda hükümetlerin görevi de, sektöre destek olmaktır. Ekonomi Bakanlığı, Hazine ve Turizm Bakanlığı bir araya gelerek, yapılacak bir plan dahilinde, 2017 ve 2018 yılı kredi geri ödemelerinin vade farkı olmaksızın minimum bir veya iki yıl ertelemelidir.
Nitekim, daha önceki hükümet döneminde açıklanan destek önlemlerinde bu konu beyan ve taahhüt edilmişti.

Ülkemizin ikinci büyük ve öncü sektörü olan turizm sektörü yatırımlarını ilgilendiren bu acil konu ile ilgili olarak, Ekonomi Bakanlığı, Başbakan Yardımcılığı, Hazine Müsteşarlığı, TBMM ilgili komisyon başkanı ve üyeleri ile bütün kurumlar bir araya gelerek soruna çözüm bulmalıdır.

Turizm sektörünün, gerçek anlamda can suyuna ihtiyacı var. Kamu ve özel sektör çalışanlarının tatile gitmeleri için gerekli teşvik ve destekler uygulanmalıdır. Tatil, özellikle çalışanlar için bir lüks değil, hava gibi, su gibi zorunlu bir gereksinimdir.

Öte yandan, tabii ki, uluslararası siyasi ve ekonomik ilişkiler, bir ülkenin turizmini doğrudan etkiler. Ancak her şeye rağmen, uluslararası platformlarda profesyonel kurum ve kuruluşlarca etkili bir tanıtım çalışmasının yararı tartışılamaz.
Bu konuda Bakanlık nezdinde ciddi bir fon oluşturulmalıdır.

AMAÇ ÇOK KAZANMAK

20 yıldan bu yana turizmde yatırımcı ve işletmeci olarak yer alan Öngen, ilk oteli olan Öngen Country Hoteli, 2000 yılında, Kazdağlarında hizmete açmış. 80 yatak kapasiteli butik otel soft turizmin Türkiye'deki öncüsü olarak kayıtlara geçmiştir.
İkinci oteli olan Ramada Resort Kazdağları - Thermal &
SPA'yı 2016 yılı Nisan ayında turizme kazandırmış. Bu da, 300 yataklı, beş yıldızlı bir tatil ve kongre oteli. Otel, dünyanın en büyük otel zinciri olan Wyndham Grubun en yaygın ve etkin bir markası olan Ramada'nın dünyadaki ilk termal oteli. Ramada Resort Kazdağları & Termal Otel, aynı zamanda, Kuzey Ege bölgesinin uluslararası beş yıldızlı ilk oteli olma özelliğini de korumaktadır.
Son söz; Benim son sözüm de turizm yatırımcılarının aynayı kendilerine tutmaları yönündedir.
Yakın zamanda Çeşme'de gittiğim Beach Club ta da gördüğüm gibi sistem hizmet verme üzerine değil de hizmet yapmadan maksimum kazanç sağlamak üzerine kurulmuş.
Sayın Öngen'e ve turizmcilere tavsiyem aralarındaki çürük elmaları ayıklasınlar. Böylece bu işi seven, bilen gerçek turizmciler işini yapar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA