• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Barter sistemi ve Garanti Barter SEZER ALTAN

Barter sistemi ve Garanti Barter

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 07.08.2019, 00:00

Bugün ekonomik sistemin bir parçası olan insanlık tarihi ve kültürleri boyunca kullanılan 'barter' sisteminden, yani kelime anlamı olarak en basit hali ile 'takas'dan bahsedeceğim.
Günümüzde değiş-tokuş birimi olarak, en çok kullanılan aracın para olduğu hepimizce bilinmektedir. Barter en basit haline benzemesinden öte 'çoklu takas' olarak tanımlanmaktadır. Barter basit halindeki muhtelif engel ve sınırlamaları olmayan ama ve işleyişi mali, ticari ve hukuki olarak düzenlenmiş bir sistemdir.
Firmaların bir araya gelmesi ile oluşan bir ortak pazar olan Barter Sistemi; takas olmaktan çok daha kapsamlı bir olguyu tanımlıyor. Birçok alıcı ve satıcının yer aldığı bu pazarda alıcı ve satıcıların karşılıklı ilişkileri de belirli kurallar çerçevesinde düzenleniyor.
Piyasadaki nakit sıkıntısı göz önüne alındığında bu sistem; ciddi bir çözüm yolu olarak da karşımıza çıkıyor. Bu özellikleriyle barter, firmalara bir finansman kaynağı yaratmaktadır. Bu da özellikle nakit sıkıntısı çeken firmalara derin bir nefes aldırmaktadır. Barter sayesinde firmanın tanınırlığı artmakta ve firma bir anlamda pazarını daha da genişletmektedir.
Firmalar barter sistemini, ihtiyaçlarını karşılarken bir finans sistemi, ürünlerini satarken de bir pazarlama ve satış sistemi olarak kullanabilmektedirler. Barter; etkili bir stok eritme yöntemidir, etkin bir müşteri yelpazesi genişletme ve bir fon yönetim aracıdır.

TİCARETTE YENİ BİR SOLUK

Türkiye'de barter sistemi son dönemde çok hızlı gelişme göstermiş sektörün lider kuruluşu Garanti Barter'dır. Eximbank verilerine göre Türkiye'de barter sisteminde gerçekleştirilen işlemlerin yüzde 70'ini Garanti Barter gerçekleştirmektedir.
Garanti Barter, dünyada yaygın olarak kullanılan barter sisteminin, Türkiye'nin ticari faaliyetlerine yeni bir soluk getirmesi amacıyla, 2004 yılında kurulmuştur.
Güçlü sermaye ve kurumsal yapısının yanı sıra, işini sahiplenen, sorunları çözme konusunda yaratıcılığını kullanan, akılcı çözümler üreten deneyimli kadrosu ile Garanti Barter; gelişmekte olan sektörün en güçlü temsilcilerindendir.
Her yıl başarısını katlayarak arttıran Garanti Barter, ülkenin önde gelen büyük holdingleri ile birçok ortak projede yer almış; hizmet politikası ile yer almış olduğu işlerden olumlu referanslar almıştır. Kazandığı olumlu referansların gücü ile portföyünü zenginleştiren Gün geçtikçe artmaya devam eden üye sayısının ve stratejik ortaklarının desteğiyle elde ettiği başarıları, Türkiye'de gelişmekte olan barter sektörünün, yenilikçi bir ticaret sistemi olarak tanınmasına katkıda bulunmaktadır.
7000'i aşkın kurumsal üye firma ile çalışan Garanti Barter İzmir'de de kısa sürede de ciddi bir portföy değerine ulaşmıştır.
İzmir'de Musa Akpınar ve Sema Asan yönetiminde önemli başarılara imza atmaktadırlar. İnşaat tekstil ve perakende sektöründe ağırlıklı olarak çalışmaktalar.
Bu sektörlerin alt sektörlerine hitap etmektedir. Bünyesinde birçok holding ile iş yapmaktadırlar. Çalıştığı tüm kurumsal firmalara satış hacmini büyütmek konusunda çözüm ortaklığı yapıyor. Ayrıca satın almalarda portföyünde bulunan üye firmalar aracılığıyla tedarik sağlıyorlar.
Ege bölgesinde bilinirliği arttırıp bünyesine yeni üye kuruluşlar dahil oluyor.
Alacaklarını garanti altına alıyorlar. Üyesi olan tüm kuruluşlara satış pazarlama ve satın alma konusunda destek vererek satışlarını geliştirmektedirler.
Son söz: Ticari hayatın bir gereği olan devamlılık şartı, özellikle, kriz dediğimiz ekonomik darlık ortamlarında şahısları farklı yollara sevk edebilmektedir. Bu yollardan bir tanesi de günümüzün genç kurumlarından bir tanesi olan barter sistemidir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA